Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ο Άγιος της ημέρας: Αγία Κυράννα

Δημοσιεύθηκε

στις

“Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό”
Alexander Pope, Βρετανός ποιητής (1688-1744)

Σήμερα 28 Φεβρουαρίου τιμάται μια νεομάρτυρας Αγία, η Κυράννα, που έζησε κατά τον 18ο αιώνα. Γεννήθηκε στη σημερινή Όσσα της Θεσσαλονίκης. Ήταν εξαιρετικά όμορφη, κάτι που αποτέλεσε και την αφορμή να οδηγηθεί στο μαρτύριο, καθώς κάποιος γενίτσαρος, εισπράκτορας των φόρων στο χωριό της Κυράννας, την ερωτεύθηκε και προσπάθησε επανειλημμένα με κολακείες και δώρα να την πείσει να αλλαξοπιστήσει.
Επειδή όμως η Κυράννα αρνήθηκε, αυτός άρχισε να την απειλεί ότι θα την θανατώσει. Στη συνέχεια, την οδήγησε βίαια στον κριτή της Θεσσαλονίκης και ψευδομαρτύρησε εναντίον της, ότι τάχα του είχε δηλώσει ότι θα αλλαξοπιστήσει για να τη νυμφευθεί, αλλά τελικά δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Η Κυράννα τότε ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό και οι Τούρκοι την οδήγησαν στη φυλακή.
Κάποια φορά ο γενίτσαρος επισκέφθηκε την Αγία στη φυλακή και την βασάνισε άγρια. Αργότερα και ο ίδιος ο δεσμοφύλακας ξέσπασε πάνω στην Κυράννα, την οποία κρέμασε και άρχισε να χτυπά αλύπητα. Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1751.
Τότε ένα θείο φως κάλυψε ξαφνικά το σώμα της, ενώ αυτή άφηνε την τελευταία της πνοή, και ύστερα εξαπλώθηκε σε όλη την φυλακή, όπως και μια άρρητη ευωδία. Ένας χριστιανός φύλακας περιποιήθηκε το λείψανό της, το οποίο την επόμενη μέρα παρέλαβαν οι χριστιανοί και το ενταφίασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Στο χωριό Όσσα βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννας, πολιούχου της κοινότητας, ο οποίος κτίστηκε το 1840 ή το 1868. Σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας, φιλοτεχνημένη γύρω στο 1870 από τον Χριστόδουλο Ιωάννου, ζωγράφο από τη Σιάτιστα Κοζάνης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement