Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντέχει για 5η μέρα η χώρα – «Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της ρωσικής επίθεσης» λέει το Κίεβο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα. «Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

 

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Επιπλέον, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine. Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο λέει ο ρωσικός στρατός

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Αυξάνεται η πίεση από τη Δύση

Με την Ουκρανία να αμύνεται ηρωικά, η δύση κινείται πλέον το τελευταίο τριήμερο δυναμικά, κλιμακώνοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό και τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας, ενώ βοηθά σημαντικά με στρατιωτική συνδρομή τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να οργανώσει την άμυνα της χώρας του έναντι της ρωσικής επίθεσης. Σε μία αποφασιστική κίνηση χθες βράδυ και απαντώντας στην πυρηνική απειλή, που απηύθυνε νωρίτερα ο Πούτιν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Το Κίεβο, όπου ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εκρήξεις και οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στα καταφύγια, γίνεται το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς οι ρώσοι φαίνεται να ετοιμάζουν μία μεγάλη επίθεση, δίνοντας την εντύπωση πως περικυκλώνουν την πόλη από παντού. Από νωρίς την Κυριακή και σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, που μεταδίδουν διεθνή μέσα, προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας κατευθύνεται μεγάλη δύναμη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Πρόκειται για μία τεράστια φάλαγγα, που εκτείνεται τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό κ.α.

Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας.

Όπως μετέδωσε το BBC, η πόλη Μπερντιάνσκ, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, πέρασε στον έλεγχο των Ρώσων, οι οποίοι κατέλαβαν το δημαρχείο και τα διοικητικά κτίρια. Κοντά στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων υπάρχει και μία μικρή ναυτική βάση.

Πύραυλοι χτυπούν επίσης και την πόλη Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται 150 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, πλήττοντας κτίριο της κρατικής υπηρεσίας ειδικών επικοινωνιών της Ουκρανίας.

Πάντως ο πόλεμος δείχνει να παίρνει απροσδόκητη τροπή, σε σχέση με όσα περίμεναν όλοι και ιδίως όσα ήλπιζε η Μόσχα, καθώς η Ουκρανία αντέχει για πέμπτη μέρα σήμερα, πετυχαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις να αιφνιδιάσει τους ρώσους εισβολείς. Μία από αυτές σημειώθηκε στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου αρχικά μπήκαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά το μεσημέρι της Κυριακής οι ουκρανικές δυνάμεις της ανακατέλαβαν.

Την περασμένη νύχτα ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν νέα επίθεση.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε για πρώτη φορά απώλειες στα πολεμικά μέτωπα, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία. «Υπήρξαν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των ρωσικών στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτές οι απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ’ όσες έχει η Ουκρανία.

Η τραγωδία στην Ουκρανία δεν έχει τέλος, καθώς όλο το σαββατοκύριακο συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες. Αργά το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κυνηγημένοι από τον πολεμικό όλεθρο, έχει ξεπεράσει τις 368.000.

Σοκ από την πυρηνική απειλή Πούτιν

Η σθεναρή αντίσταση που βρήκε οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις αντίστοιχες Ουκρανικές, φαίνεται ότι οδηγεί το Κρεμλίνο σε αδιανόητες και πρωτοφανείς κινήσεις. Η είδηση ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να θέσει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «ειδική επιφυλακή» με τον ισχυρισμό ότι έτσι απαντά στην «επιθετικότητα του ΝΑΤΟ», προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή δεν σημαίνει κι ότι η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα όπλα, ωστόσο η καταδίκη της ήταν έχει καταδικαστεί ευρέως, με τις ΗΠΑ να την αποκαλούν «εντελώς απαράδεκτη» και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να την περιγράφει ως «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη».

Η ρήξη Πούτιν – Δύσης είναι οριστική και ανεξέλεγκτη πλέον και είναι ενδεικτικό ότι ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν χθες βράδυ τους πολίτες τους, που είναι στη Ρωσία, να φύγουν από τη χώρα, όσο είναι ακόμα διαθέσιμες αεροπορικές πτήσεις.

Στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Όσο στο πεδίο των μαχών η Ουκρανία αντέχει το σφυροκόπημα από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή, τόσο μεγαλώνει η διεθνής έμπρακτη ενίσχυση της αμυντικής της ισχύος, κυρίως από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα η ιστορική αλλαγή στη στάση του Βερολίνου, που ξεκίνησε με την αποστολή στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία προς το Κίεβο, ολοκληρώθηκε χθες με τον καγκελάριο Σολτς να ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ για τη χώρα του, ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε τόσο ευρεία κλίμακα, εκφράζει και τις ελπίδες της Δύσης ότι τελικά η στρατιωτική υπεροχή του Πούτιν στο πεδίο δεν έχει δεδομένα αποτελέσματα και πως η Ουκρανία μπορεί να αντέξει για κρίσιμο χρόνο και με τρόπο, που να πλήξει αποφασιστικά τα αρχικά σχέδια της Μόσχας για εξαφάνιση της χώρας από τον χάρτη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συνομίλησε χθες βράδυ με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνατοτήτων, την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας της χώρας – με την πρώτη και για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Διεθνείς σχέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, η συνολική βοήθεια μέχρι της ΕΕ προς την Ουκρανία ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν της Ελλάδας, που έστειλε από το απόγευμα της Κυριακής αμυντικό στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, στην επιχείρηση στρατιωτικής βοήθεια προς το Κίεβο μετέχουν με αποστολή σημαντικών οπλικών συστημάτων (όπως αντιαρματικά όπλα, αντιαεροπορικά συστήματα, πυραύλους, πολυβόλα, βλήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρμάτους, κράνη κ.α.) η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν επίσης στη στήριξη προς την Ουκρανία και το Κογκρέσο συζητά την έγκριση ενός πακέτου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης ενεργή παρουσία έχει και ο Καναδάς.

Διαφόρων ειδών βοήθεια αποστέλλουν στην Ουκρανία χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβενία και το Ισραήλ.

Νέο πακέτο μέτρων

Η Δύση συντονισμένα και αποφασιστικά προχωρά σε θεαματικά μέτρα κατά του Πούτιν, με στόχο ουσιαστικά την οικονομική κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και την απομόνωση της Μόσχας στο διεθνές πεδίο.

Πέρα από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες, με κυριότερη τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών (SWIFT), η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες βράδυ τρία νέα σημαντικά μέτρα:

Πρώτον, κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής άδειας ή ρωσικού ελέγχου. Δεύτερον, θα απαγορευτεί σε μέσα ενημέρωσης, που θεωρούνται ως μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου, όπως τα κρατικά Russia Today, Sputnik και οι θυγατρικές τους, να λειτουργούν χωρίς έλεγχο. Και τρίτο, θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο, καθώς η Λευκορωσία θεωρείται επίσης ως επιτιθέμενο μέρος στο πλευρό της Μόσχας, κατά της Ουκρανίας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement