Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Τερίνα φουντουκιού με σοκολάτα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 12 μερίδες)

Για τη βάση

8 μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive

100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον

Για την κρέμα

570 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα

3 κουτ. σούπας γλυκόζη

6 κουτ. σούπας λικέρ φουντούκι

250 γρ. κουβερτούρα μαύρη σε κομματάκια

300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σε κομματάκια

Εκτέλεση:

Βάζετε την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη, το λικέρ και τις κουβερτούρες σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και τα λιώνετε, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε στο μπλέντερ τα μπισκότα και τα φουντούκια να γίνουν σκόνη, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε για λίγο ακόμη. Καλύπτετε με μεμβράνη τη βάση και τα πλαϊνά μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ των 1.200 ml και πασπαλίζετε με τη μισή ποσότητα των μπισκότων με τα δάχτυλα. Προσθέτετε το μείγμα της σοκολάτας, αφήνετε τη φόρμα στο ψυγείο να σφίξει. Βγάζετε το γλυκό από το ψυγείο και πασπαλίζετε με όλο σχεδόν το υπόλοιπο μείγμα φουντουκιού. Το ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και να κόβεται σε φέτες. Ξεφορμάρετε σε δίσκο σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με όσο μείγμα φουντουκιού σας έμεινε ή ξεκόλλησε από τον κορμό. Κόβετε με ζεστό μαχαίρι και σερβίρετε, περιχύνοντας (αν θέλετε) με λίγη κρέμα γάλακτος.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ χωρίς φύλλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Μακαρόνια τρυπητά

500 γρ.τυρί φέτα ή όσο πιο πολύ θέλει ο καθένας

2 αυγά

2 ποτήρια γάλα

2 κουταλιές της σούπας βιτάμ

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα κ 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Αφού βράσετε τα μακαρόνια για 12 λεπτά, τα σουρώνετε, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το γάλα, τα αυγά, το τυρί σπασμένο με τα χέρια σε μικρά κομμάτια, το βιτάμ, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Σε μια κατσαρόλα, αφού ζεσταθεί λίγο ρίχνετε 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι γεμάτες και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει. Ρίχνετε αλάτι λίγο κ λίγο φέτα τυρί αν θέλετε. Έπειτα ρίχνετε μια κούπα μπεσαμέλ στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε λάδι στο ταψί και λίγο τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια απλώνετε τα μακαρόνια και την μπεσαμέλ από πάνω. Ψήνετε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τραχανόρυζο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.000 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

80 γρ. τραχανά ξινό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

150 γρ. χυμό τομάτας

200 ml νερό

γιαούρτι, για το σερβίρισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3΄. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τη τομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε για 10΄. Τέλος προσθέτετε τον τραχανά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναλόγως τα υγρά που έχει βγάλει το σπανάκι προσθέτετε το νερό. Μαγειρεύετε για 10΄ ακόμη και αποσύρετε. Σερβίρετε το φαγητό με γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπακλαβάς με πορτοκάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 1 μεσαίο ταψί)

300 γρ. καρύδια

2 πορτοκάλια, το ξύσμα και τον χυμό

1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας

½ κουτ. γλυκού σκόνη γαρίφαλο

1 κουτ. γλυκού σκόνη πιπερόριζα

3-4 κομμάτια πιπερόριζα γλυκό, ψιλοκομμένα

50 γρ. σιρόπι πιπερόριζα από το βάζο

50 γρ. μέλι

200 γρ. βούτυρο, λιωμένο

270 γρ. φύλλο για μπακλαβά

250 γρ. καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Τρίβετε τα καρύδια χωρίς να λιώσουν, τα αδειάζετε σε μπολ και ανακατεύουμε με το στυμμένο πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, τα κομμάτια πιπερόριζας, το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Απλώνετε λίγο από το λιωμένο βούτυρο στη βάση του ταψιού. Κόβετε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής ώστε να χωράει στο ταψί, βάζετε τα μισά φύλλα στη βάση αλείφοντας με λιωμένο βούτυρο κάθε στρώση. Τοποθετείτε συνολικά 10-12 στρώσεις. Απλώνετε από πάνω το μείγμα ψιλοκομμένου καρυδιού και λειαίνετε απαλά την επιφάνεια με σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα φύλλα και απλώνετε το μείγμα καρυδιού. Απλώνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω μέρος. Θερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράσσετε σε τετράγωνα ή διαγώνια σε σχήμα διαμαντιού το πάνω μέρος με ένα αιχμηρό μαχαίρι και αφήνετε να κρυώσουν για 10΄ να σφίξει. Ψήνετε μέχρι να γίνει βαθύ χρυσαφί και τραγανό στην επιφάνεια. Βάζετε την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι πιπερόριζας σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και 200 ml νερό. Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε ελαφρά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να γίνει ένα λεπτό σιρόπι. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, περιχύνετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά κόβετε τα κομμάτια που έχετε χαράξει και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα