Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα πρέπει να έχει καθαρή θέση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Έπρεπε η Ελλάδα να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία ή όχι;

Αν ρίξετε μια ματιά στους κύκλους επιρροής εκείνων που ζητούν από την Ελλάδα «ίσες αποστάσεις» και αντιτίθενται στις αποφάσεις της κυβέρνησης υπό τον φόβο ότι η χώρα μας «σύρεται σε πόλεμο», η απάντηση στο προαναφερθέν ερώτημα γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Ας επιχειρήσουμε όμως με βάση μόνο την κοινή λογική να τοποθετηθούμε. Με την απόφασή της η Ρωσία να ξεκινήσει πόλεμο στην Ουκρανία έφερε απέναντί της όλη την Ευρώπη, φυσικά το ΝΑΤΟ, αλλά και πολλές άλλες χώρες. Όταν η Ε.Ε. αποφασίζει να διαθέσει 450 εκ. ευρώ για αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ή όταν ακόμα και η Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια) στέλνουν πολεμικό υλικό, τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα; Να κρατήσει την ουρά της απ’ έξω; Και τότε, τι θα γινόταν εάν αύριο – μεθαύριο, ο Ερντογάν αποφάσιζε να βάλει κομάντος πάνω σε μία βραχονησίδα του Αιγαίου; Τελικά τι μας συμφέρει; Να παριστάνουμε τους επιτήδειους ουδέτερους (όπως προσπαθεί να κάνει η Τουρκία) ή να μην αφήσουμε την παραμικρή χαραμάδα ανοιχτή ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα;

Και ας μην μιλήσει κανένας για «ορθόδοξους Ρώσους»…. Ορθόδοξοι είναι και οι Ουκρανοί. Αλλά και πέραν τούτου, μήπως μπορεί κάποιος να μας πει τι είδους βοήθεια και συνδρομή πήραμε όλα τα τελευταία χρόνια από τη Ρωσία; Να θυμίσουμε μόνο πως πριν λίγα χρόνια, όταν κάποιοι πρώην κυβερνώντες αναζήτησαν οικονομική βοήθεια από την ομόδοξη Ρωσία, είδαν μόνο… τις συνομιλίες τους να διαρρέουν σε όλη την Ευρώπη.

Όμως, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή είπε κάτι όμορφο και αληθινό: Απέναντί μας είναι οι πράξεις του Πούτιν, όχι ο ρωσικός λαός και ο ρωσικός πολιτισμός. Και θεωρούμε βέβαιο πως με την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο δεν συμφωνούν πάρα πολλοί Ρώσοι. Μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουμε πως η Ρωσία θα έπρεπε να αποτελεί δομικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και είναι αποτυχία της Ευρώπης ότι δεν κατάφερε να φέρει τη Ρωσία ακόμα πιο κοντά της και να την κάνει μέρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ελλάδα λοιπόν, πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση και άποψη: Κανένα περιθώριο αναθεωρητισμού συνόρων, καμία εστία πολέμου σε ευρωπαϊκή γη, καμία ανοχή σε νέους μεγαλοϊδεατισμούς, σταθερή και σθεναρή στάση στο πλευρό των συμμάχων της χώρας. Και βέβαια, προσπάθεια ώστε οι εφιάλτες του παρελθόντος να μην ζωντανέψουν και η εποχή όπου όλη η Ευρώπη – μαζί με τη Ρωσία και κάθε άλλη χώρα – θα είναι πραγματικά ενωμένη, να γίνει πραγματικότητα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement