Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Δραματικές ώρες στο Κίεβο: Πάνω από 15.000 άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στα υπόγεια του μετρό – Δείτε εικόνες και βίντεο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πιο εντυπωσιακό μετρό της Ευρώπης είναι πλέον το «σπίτι» 15.000 Ουκρανών. Χιλιάδες πολίτες κρύβονται αυτή τη στιγμή στους σταθμούς του μετρό του Κιέβου για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως αναφέρει η ουκρανική εφημερίδα η «Kyiv Independent».

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να σωθούν. Πρόσωπα σκυθρωπά και προβληματισμένα. Ακούγονται κλάματα μωρών ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ασχολούνται με το μοναδικό παιχνίδι που πρόλαβαν να πάρουν από το σπίτι τους και ξεχνιούνται…

 

 

 

Οι περισσότεροι δεν μιλούν. Είναι βυθισμένοι στις σκέψεις τους. Διερωτώνται τι τους ξημερώνει. Έκδηλη είναι η ανησυχία για τους δικούς τους: τους συγγενείς τους που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου. Πολλοί κοιτούν τα κινητά τους για να ενημερωθούν για την εξέλιξη του πολέμου.

Καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις, στο Κίεβο έχει σταματήσει η κυκλοφορία των τρένων στο μετρό για να λειτουργεί ως καταφύγιο. Την πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιώσει και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο στο δίκτυο Telegram. Το μετρό του Κιέβου μπήκε στα σχέδια για να κατασκευαστεί πρώτη φορά το 1884, όταν η πόλη ανήκε στη ρωσική αυτοκρατορία.

Το σύστημα του μετρό, τέθηκε σε κυκλοφορία τη δεκαετία του 1960, όταν η Ουκρανία ήταν ακόμα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Κατασκευάστηκε σε μεγάλο βάθος για να το προστατεύει από τα νερά του ποταμού Δνείπερου αλλά και να χρησιμεύσει ως καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Τελικά χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο και το 2022 για να προστατευτούν οι Ουκρανοί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Αρκετοί σταθμοί του μετρό του Κιέβου έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με μακριές κυλιόμενες σκάλες, αγάλματα, ψηφιδωτά, τοίχους και διακοσμητικά από γρανίτη και μάρμαρο, μπρούτζινες γρίλιες, πολυελαίους, όπως αναφέρει το Euronews και σχολιάζει: «Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό μετρό της Ευρώπης».

Ο σταθμός Άρσεναλ ή Arsenalna βρίσκεται σε βάθος 105,5 μέτρων. Χρειάζονται πολλά λεπτά με κυλιόμενες σκάλες για να φτάσουν οι ταξιδιώτες στις αποβάθρες του σταθμού Άρσεναλ στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο σταθμός αυτός βρίσκεται στη γραμμή Sviatoshynsko-Brovarska σε βάθος 105,5 μέτρων και είναι ένας από τους 47 σταθμούς του μετρό του Κιέβου, από τους συνολικά 52. Οι σταθμοί του μετρό του Κιέβου έχουν νερό, μπάνιο, φαγητό και φάρμακα.

Εικόνες που συγκλονίζουν

Στρώνοντας κουβέρτες στο πάτωμα, ο Ουκρανοί φτιάχνουν το κρεβάτι τους. Εκεί θα περάσουν τις επόμενες ώρες καθώς η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο. Χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, στεγάζονται πλέον στην υπόγεια πόλη- μετρό του Κιέβου.

 

Εκπρόσωπος του μετρό υποστηρίζει ότι οι υπόγειοι σταθμοί των τρένων μπορούν να φιλοξενήσουν 100 χιλιάδες ανθρώπους. «Η ομάδα μας είναι εξαντλημένη, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές αθώων πολιτών.Φέρτε ζεστά ρούχα και φαγητό», είναι η έκκληση του εκπροσώπου το μετρό.

 

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας, οι σταθμοί λειτουργούν μόνο ως καταφύγια, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Βίκτορ Μπαχίνσκι.


Ροή ειδήσεων

Advertisement