Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
Connect with us

Υγεία

Έρχονται χωρίς προειδοποίηση!- Σπάνιες παθήσεις του ήπατος: Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Χωρίς προειδοποίηση έρχονται οι περισσότερες παθήσεις του ήπατος, αφορούν όμως ένα πολύ σημαντικό όργανο οπότε είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωσή τους

Συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη είναι απαραίτητη, εκεί όπου οι ασθενείς είναι σπάνιοι, η εμπειρογνωμοσύνη ελάχιστη και τα άτομα αντιμετωπίζουν προκλήσεις από νοσήματα σοβαρά, πολλές φορές χρόνια και μερικές φορές προοδευτικά. Τα σπάνια νοσήματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη γέννηση, την παιδική ηλικία ή ακόμη και την ενήλικο ζωή.

Τα παραπάνω τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Σπανίων Παθήσεων, σημειώνοντας ότι έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα του ήπατος.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι πολλές ηπατικές παθήσεις δεν «προειδοποιούν» με συμπτώματα στα πρώτα τους στάδια, οπότε είναι ζωτικό να ανιχνεύονται έγκαιρα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Όπως και στις περισσότερες παθήσεις, η θεραπεία για τις παθήσεις του ήπατος διαφέρει ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για τις περισσότερες ηπατικές παθήσεις υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, που χορηγούνται, είτε για μικρό διάστημα, είτε μακροχρόνια.

Κάποιες από τις σπάνιες παθήσεις του ήπατος είναι οι παρακάτω:

Οξεία ηπατική πορφυρία: Οι πορφυρίες είναι σπάνιες κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές  που αφορούν την σύνθεση της αίμης η οποία αποτελεί την  βασική χημική ένωση που συμβάλλει στη σύνθεση αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης. Πρόκειται για ανεπάρκεια ενός από τα 8 ένζυμα, που  συμμετέχουν στη σύνθεση της αίμης με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των ενδιάμεσων μεταβολιτών, που λέγονται πορφυρίνες.

Έλλειψη LAL: Η LAL–D (Lysosomalacidlipase – deficiency) είναι μια σπάνια, χρόνια, κληρονομική διαταραχή. Επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται LAL-Lysosomalacidlipase, που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των λιπών και της χοληστερόλης στα κύτταρα.

Κυστική ίνωση: Η κυστική ίνωση (CF) είναι μια γενετική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες και αυξημένη γλοιότητα των εκκρίσεων των εξωκρινών αδένων. Είναι η πιο κοινή γενετική διαταραχή μεταξύ παιδιών της Καυκάσιας φυλής. Στην Ευρώπη  η συχνότητα εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1/8.000 και 1/10.000 άτομα.

Ανεπάρκεια της άλφα-1 αντιθρυψίνης: Η ανεπάρκεια της άλφα-1 αντιτρυψίνης (Alpha-1) είναι μία κληρονομική γενετική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πνευμονικής και/ή ηπατικής νόσου.

Σύνδρομο Alagille: Το σύνδρομο Alagille είναι μια κληρονομική διαταραχή με αποτέλεσμα μετάλλαξη στο γονίδιο Jagged 1-JAG1. Χαρακτηρίζετε από χρόνια χολόσταση, λόγω έλλειψη χοληφόρων μαζί με ανωμαλίες των οστών,  της καρδιάς, των οφθαλμών και των νεφρών. Ο εκτιμώμενος επιπολασμός του συνδρόμου Alagille είναι 1 στα 70.000 νεογνά.

Οικογενής ενδοηπατική χολόσταση: Πρόκειται για μία ομάδα σπάνιων γενετικών νοσημάτων (1/50.000 – 1/100.000 γεννήσεις), οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαταραχή στη μεταφορά της χολής από τα ηπατοκύτταρα στα χοληφόρα. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χολής και τοξικών χολικών οξέων στο ήπαρ.Τα συμπτώματα εμφανίζονται στη παιδική ηλικία με επεισόδια ίκτερου και κνησμού, παράλληλα με διαταραχές της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, η νόσος μπορεί να προχωρήσει σε κίρρωση και να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Νόσος Wilson:  Πρόκειται επίσης για μια κληρονομική νόσο με συχνότητα  1-9/100.000 . Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει το χαλκό με αποτέλεσμα την συσσώρευση του σε ιστούς κυρίως ήπαρ, εγκέφαλο και οφθαλμούς.

 

Διεθνή

Θεραπεία αμέσως μετά το (θετικό) τεστ!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Κινητές μονάδες που κάνουν test για κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη, προσφέρουν άμεσα και χωρίς κόστος το αντιικό φάρμακο Paxlovid σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό σύμφωνα με τους New York Times. Πρόκειται για μία δράση που αποκαλείται «Test to Treat» και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προετοιμασία εν όψει μελλοντικών κυμάτων κρουσμάτων. Οι υγειονομικές αρχές θέλουν να βελτιώσουν την πρόσβαση των Νεοϋορκέζων -που μπορεί να μη γνωρίζουν για την εν λόγω θεραπεία ή να μη διαθέτουν ασφάλιση- σε αντιικά φάρμακα. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το αντιϊικό της Pfizer και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης για ασθενείς υψηλού κινδύνου, εάν τη λάβουν έγκαιρα. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ την Πέμπτη η Pfizer δήλωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση της θεραπείας. Προφανώς, για ακόμα μία φορά, βλέπουμε στις ΗΠΑ, κάποιες «σκηνές από το μέλλον» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο…

 

 

Περισσότερα

Υγεία

Καπραβέλος για μεταλλάξεις: Η Όμικρον 5 πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πορεία της πανδημίας και στις μεταλλάξεις του κοροναϊού αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος ξεκίνησε επισημαίνοντας πως η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων.

«Είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα» σημείωσε, αναφερόμενος στην διασπορά του κοροναϊού. «Η παραλλαγή Όμικρον 5 επικρατεί και προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο» δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας για τις μεταλλάξεις της COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός πάει… διακοπές στα νησιά – Ποια βρίσκονται στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού που ξεπερνούν την ανοσία τόνισε ότι «η Όμικρον 5 είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνει καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος και οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από είκοσι. Γεγονός που όπως είπε σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Αυτή η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος. Αναφορικά με την χορήγηση της τέταρτης αναμνηστικής δόσης και ποιους αφορά ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «η 4η ενισχυτική δόση στους άνω των 60 είναι απαραίτητη».

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Αυτό είναι το κόκκινο καλοκαιρινό φρούτο που βοηθά την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόκκινα, τραγανά και ζουμερά. Τα κεράσια μπορεί να μην είναι το διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με το καρπούζι, αλλά ανήκει σίγουρα στους πρωταγωνιστές.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνη C και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για υγιές ανοσοποιητικό και για την υγεία του δέρματος. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των νεύρων, τις συσπάσεις των μυών και πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Οι δε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Άλλα συστατικά που περιέχουν τα κεράσια είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Η περιεκτικότητα όμως και το είδος των θρεπτικών συστατικών παρουσιάζει διαφοροποίηση αναλόγως με την ποικιλία τους. Ωστόσο όλες οι ποικιλίες περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου γήρατος.

Σωτήρια για την καρδιά
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ούτως ή άλλως ωφελεί την καρδιά. Πόσο μάλλον τα κεράσια που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και κάλιο, τα οποία διαθέτουν προστατευτικές ιδιότητες για να μην… «ραγίσει» η καρδιά μας.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού στα φυσιολογικά επίπεδα. Διεγείρει επίσης την αποβολή του περιττού νατρίου (άλατος) από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Γι’ αυτό τον λόγο τα πλούσια σε κάλιο διαιτολόγια έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Στις πολυφαινόλες που περιέχουν τα κεράσια συμπεριλαμβάνονται οι ανθοκυανίνες, φλαβονόλες και κατεχίνες. Όλες φαίνεται πώς βοηθούν την καρδιά να παραμείνει υγιής, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες.

Eπιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών
Όπως αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες, πολλά από τα συστατικά τους μπορεί να καταπραΰνουν τον μυϊκό πόνο και τις βλάβες που προκαλεί η έντονη γυμναστική.

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
Το όφελος αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια, όπως η μελατονίνη.

Η μελατονίνη αποτελεί την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου».

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα