Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στο 91% η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι της διασωλήνωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη σημαντική προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι της μόλυνσης από το στέλεχος Omicron του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναδεικνύουν τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των θανάτων και των διασωληνώσεων ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων ατόμων κατά το διάστημα 20 Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιανουαρίου 2022, η αναμνηστική δόση του εμβολίου είχε αποτελεσματικότητα 62% έναντι μόλυνσης από κορωνοϊό, 91% έναντι διασωλήνωσης και 87% έναντι θανάτου.

 

Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί ότι με δεδομένο ότι το στέλεχος Omicron διαθέτει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή ικανότητας να μολύνει τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού, η αποτελεσματικότητα (62%) έναντι μόλυνσης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Κατά το επίμαχο διάστημα που κυριαρχούσε η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Omicron μελετήθηκαν τα δεδομένα θανάτων και νέων διασωληνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα χωριστά για τις ομάδες των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων και των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση.

Προστασία από μόλυνση

– Η επίπτωση μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα.

– Η επίπτωση μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 1.826 κρούσματα ανά 100.000 ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ανά εβδομάδα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι μόλυνσης SARS- CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Προστασία από θάνατο

– Ο δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 1,5 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα.

– Ο δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 11,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ανά εβδομάδα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι θανάτου από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 87% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Προστασία από διασωλήνωση

– Η επίπτωση διασωληνώσεων από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 0,5 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα.

– Η επίπτωση διασωληνώσεων από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 6 περιστατικά ανά 100.000 ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ανά εβδομάδα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι διασωλήνωσης από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 91% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Τα αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνουν τη σημαντική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση ακόμα και έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 στη χρονική περίοδο που κυριάρχησε το στέλεχος Όμικρον στη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το στέλεχος διαθέτει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, ικανότητας δηλαδή να μολύνει τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού, και συνεπώς η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα (62%) έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση είναι ακόμα μεγαλύτερη έναντι σοβαρής νόσου (διασωλήνωσης) και θανάτου, υποδεικνύοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού έναντι ενός στελέχους με πολλές μεταλλάξεις και ικανότητα διαφυγής από προϋπάρχουσα ανοσία.


Ροή ειδήσεων

Advertisement