Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΣΥMΜΕΤΡΗ Απειλή!- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας είχε η Ευρώπη να νοιώσει αυτό το “Σοκ και Δέος” στην ίδια της την Ήπειρο. Η αιτία ήταν -και τότε- η ίδια: Ανάκτηση Ζωτικού Χώρου. Τότε τον επιθυμούσε η Γερμανία λόγω της Σλοβενίας και της Κροατίας που ανέκαθεν θεωρούσε χώρες που ανήκαν στην απόλυτη επιρροή της. Η αφορμή επίσης η ίδια: Σταμάτημα κάποιας Γενοκτονίας Μειονοτήτων. Τότε ήταν οι Μουσουλμάνοι και οι Κοσοβάροι. Τώρα είναι οι Ρωσόφωνοι του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Το αποτέλεσμα το ίδιο: Επέμβαση ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών.

Βίαιη αλλαγή συνόρων. Ξεριζωμός και εκτοπισμός χιλιάδων από τις πατρογονικές τους εστίες. Με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου η/και των αδικιών των ιστορικών συμφωνιών, καταπατάται και το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες. Το Έγκλημα το ίδιο: Βομβαρδισμός και φόνοι αμάχων.

Η Απειλή όμως σήμερα είναι ασύμμετρη. Ο Ρώσος Πρόεδρος απειλεί τον πλανήτη με Πυρηνικό Ολοκαύτωμα. Είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι λαοί αισθάνονται το ρίγος μιας επαπειλούμενης μεγάλης καταστροφής. Οι σειρήνες που ο ανατριχιαστικός τους ήχος προειδοποιεί για τον επικείμενο Θάνατο, είναι σαν να ηχούν μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Ο Πούτιν μοιάζει να χάνει την ψυχραιμία του και τον αυτοέλεγχο. Πρώτα απείλησε την Σουηδία και την Φιλανδία με πόλεμο εάν τολμήσουν να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες απάντησαν περιφρονητικά στέλνοντας βοήθεια στην Ουκρανία. Μετά σειρά πήρε ο Λαβρόφ δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν θα ανεχτεί οι χώρες που παλιά ανήκαν στο Σοβιετικό Μπλοκ να φιλοξενούν δυτικές στρατιωτικές βάσεις!! (Ρουμανία και Βουλγαρία) Επίσης πως η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο οι Ευρωπαϊκές χώρες να φιλοξενούν Αμερικανικά πυρηνικά όπλα! Σωστά! Μόνο αυτός πρέπει να διαθέτει πυρηνικά και είτε να κάνει σωστή χρήση και συντήρηση όπως τότε στο Τσερνόμπιλ είτε να απειλεί πως θα χτυπήσει την Ευρώπη όταν δεν του κάνει τα χατίρια Ποιός θα συνεφέρει τον Πούτιν; Οι Δυτικοί αρκούνται -προς το παρόν- στις οικονομικές κυρώσεις φοβούμενοι πως μία ενεργότερη ανάμειξή τους στην Ουκρανία θα σημάνει ίσως την έναρξη του Τρίτου -και καταστροφικότερου- Παγκόσμιου Πολέμου. Θα κάμψουν άραγε οι κυρώσεις αυτές τον Πούτιν και όσους τον περιβάλλουν; Θα αντιδράσει και θα μεσολαβήσει η Κίνα στην οποία εν πολλοίς βασίζεται ο Πούτιν για οικονομική βοήθεια; Οι Κινέζοι δεν είναι κουτοί να χάσουν τις αγορές της Δύσης για να τα έχουν καλά με το καθεστώς της Μόσχας. Θα αντιδράσουν οι Ρώσοι ολιγάρχες που βλέπουν πως μπορεί να καταστραφούν οικονομικά και να χάσουν την πολυτελή διαβίωση στο εξωτερικό; Μόνο και μόνο γιατί ο Πούτιν την είδε Μέγας Ναπολέων; Πολλοί είναι οι αναλυτές πως δεν πρέπει να πιεστεί πολύ ο Πούτιν. Μία πληγωμένη και εξαγριωμένη αρκούδα μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα. Το θέμα είναι πως ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει να απειλεί, να σκοτώνει και να υποσκάπτει την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Ειρήνη που κατακτήθηκε με ποταμούς αίματος. Ας ελπίσουμε λοιπόν να πρυτανεύσει η Λογική και η Διπλωματία για την επόμενη μέρα και το μέλλον μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement