Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει με τις νέες αντικειμενικές – Ποιοι θα δουν μειώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, παρουσίασαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ ο νέος λογαριασμός θα φτάσει στους φορολογούμενους μετά το Πάσχα. Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα μπορεί να εξοφληθεί σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ φέρνει νέους μειωμένους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και να προκύψουν ελαφρύνσεις για οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, με τη συνολική μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ να φτάνει στα 350 εκατ. ευρώ.

Για περίπου πέντε εκατ. ιδιοκτήτες, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα μειωμένος ακόμη και πάνω από 30%. Σχεδόν 900.000 δεν θα έχουν καμία αλλαγή, ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα επωμιστούν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες… έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει:

1. Νέα κλίμακα. Τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα περιορίζονται μέσω συγχωνεύσεων και οι συντελεστές μειώνονται αισθητά για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ και διαμορφώνονται ως εξής:

– Για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ, ο φόρος για τα κτίσματα ανέρχεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ. από 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα.

– Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 4,5 ευρώ το τ.μ. σήμερα.

– Για τιμή ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ, ο φόρος διαμορφώνεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 6 ευρώ το τ.μ. που ανέρχεται σήμερα.

Για τα οικόπεδα οι συντελεστές του βασικού φόρου «κουρεύονται» έως και 80%. Για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.

2. Συμπληρωματικός φόρος. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται πλέον ένας φόρος στην αξία που έχει κάθε ακίνητο. Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα.

3. Εκπτώσεις και απαλλαγές. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, με τους κερδισμένους να υπολογίζονται σε 733.000. Επίσης αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ο υπολογισμός τους θα γίνει με βάση τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

4. Δόσεις. Ο φόρος που θα προκύψει για τους φορολογουμένους θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως δέκα ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι αρμόδιοι υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αντιμετωπίζονται τα νέα δεδομένα λόγω αναπροσαρμογής των τιμών εκκίνησης αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις:

Μειώνεται ο φόρος ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές.

Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα (διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες) και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

Διορθώνονται στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο ένα φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.

Ενδεικτικά:

Αναπροσαρμόζονται συντελεστές και κλιμάκια υπολογισμού του κυρίου φόρου κτισμάτων και οικοπέδων (μειώνονται συντελεστές και ενοποιούνται κλιμάκια).

Χορηγείται εφεξής σε μόνιμη βάση η μείωση του φόρου με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας.

Αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του φόρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται:

1ον: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα και ιδίως για εκείνα που διαθέτουν ακίνητα που εντάσσονται σε χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης, παρά την αύξηση των τιμών εκκίνησης στις περισσότερες ζώνες.

2ον: Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων (ως σήμερα υπολογιζόταν στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τις 250.000 ευρώ) και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο.

3ον: Η διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών, προκειμένου ο φόρος να γίνει πιο ορθολογικός, δίκαιος και αναλογικός.


Ροή ειδήσεων

Advertisement