Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

  Μπακαλιάρος με ρεβίθια στον φούρνο          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο

500γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς

80 γρ. βούτυρο

1 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες

4 κλωνάρια θυμάρι

300 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους

800 ml ζωμό λαχανικών

50 γρ. κρέμα γάλακτος

2 ματσάκια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα

2 φιλέτα σκουμπρί

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

50ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

20ml κρασί λευκό ξηρό

300γρ. τοματάκια ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα

1 κλωναράκι δενδρολίβανο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα μουλιασμένα ρεβίθια, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτετε τα τοματάκια, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Μεταφέρετε τα ρεβίθια με τη σάλτσα τους σε ένα βαθύ ταψί και τοποθετείτε από πάνω τον μπακαλιάρο. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 40 λεπτά. Ανάλογα με το πάχος και την προέλευση του ο μπακαλιάρος χρειάζεται ξαρμύρισμα μέχρι και 2 ημέρες, αλλάζοντας συχνά το νερό του.

Μαγειρική

Νιόκι με τραγανό μπέικον και πέστο από σπανάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά

  • 15 γρ. φρέσκο βασιλικό
  • 30 γρ. baby σπανάκι
  • 1 κ. σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 2- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 140 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ. νιόκι πατάτας
  • 1 μεγάλη πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • Το χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Για να φτιάξετε το πέστο, βάλτε το βασιλικό, το σπανάκι, την παρμεζάνα, το αλάτι και το μισό ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ ή σε έναν μίνι επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα. Συνεχίστε να προσθέτετε λάδι, μέχρι το πέστο σας να γίνει λείο. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και περισσότερο αλάτι, αν χρειάζεται.
Βήμα 2
Βάλτε το μπέικον σε ένα μικρό, κρύο τηγάνι και ανάψτε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Μαγειρέψτε για 4- 5 λεπτά ή μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό. Αφαιρέστε το από το τηγάνι και ακουμπήστε σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 3
Μαγειρέψτε τα νιόκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώστε και τοποθετήστε τα στο τηγάνι.
Βήμα 4
Ανακατέψτε με το πέστο και το μπέικον και σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λεμονάτο μοσχαράκι       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

4-5 κόκκους μπαχάρι

1 κοφτό κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400ml ζωμό κρέατος φρέσκο ή ψυγείου

1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος

40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για το σοτάρισμα

3 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τα 40ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα, σε δεύτερη κατσαρόλα σοτάρετε σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και στο βούτυρο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε το μοσχάρι, πασπαλίζετε με το αλεύρι και σβήνετε με τον χυμό από το ένα λεμόνι. Προσθέτετε τα μπαχάρια, τη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι και τον ζωμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις το φαγητό μείνει με τη σάλτσα του, προσθέτετε τον χυμό από δύο λεμόνια. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες και μπόλικη σάλτσα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πίτσα «παζλ» με αλλαντικά και λαχανικά      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη ζύμη:

7 γρ. μαγιά ξερή

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

375 γρ. αλεύρι τύπου «00»

ε.π. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

200 γρ. τοματάκια ψιλοκομμένα κονκασέ

1 χούφτα φύλλα βασιλικού

1 μπάλα μοτσαρέλα, σε λεπτές φέτες

έ.π. ελαιόλαδο

Για τη γαρνιτούρα:

φέτες πεπερόνι

καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες

μαύρες ελιές, σε φέτες

κάππαρη

ψητές πιπεριές Φλωρίνη

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε τη μαγιά με 250 ml ζεστό νερό (όχι καυτό) και τη ζάχαρη, καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 10′. Ρίχνετε το μισό αλεύρι σε μπολ και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας με κουτάλι. Αφήνετε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 10΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες. Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1΄-2΄. Προσθέτετε τις τομάτες και σιγοβράζετε για 15΄. Ανακατεύετε μέσα και τον βασιλικό και αλατίζετε. Προσθέτετε στη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι και ομογενοποιείτε σε μπάλα. Kατόπιν την πλάθετε για 5΄. Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30΄. Ζυμώνετε τη ζύμη για 3΄ σε καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει μαλακή. Την αφήνετε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί για 10΄, καλυμμένη με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο ταψί καλύπτοντας τη βάση. Κόβετε μια λεπτή λωρίδα ζύμης από τη μακριά πλευρά και 3 λεπτές λωρίδες ζύμης από τη μικρή πλευρά και στριφογυρίζετε σε κορδόνια. Τεντώνετε ξανά τη ζύμη -αν χρειαστεί- για να καλυφθεί πάλι η βάση. Τοποθετείτε τα κορδόνια στη ζύμη και δημιουργείτε ένα πλέγμα από 8 τετράγωνα. Απλώνετε λίγη σάλτσα στα τετράγωνα και μοιράζετε τη μοτσαρέλα. Καλύπτετε τα μισά με πεπερόνι και καυτερή πιπεριά και τα υπόλοιπα με ελιές, κάππαρη και ψητές πιπεριές. Ψήνετε για 15΄.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα