Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στην Ζαπορίζια παραδομένο στις φλόγες-Κίνδυνος για νέο Τσέρνομπιλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκκλήσεις από την ουκρανική κυβέρνηση για κατάπαυση του πυρός ώστε οι πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά – «Αν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ», προειδοποιεί ο ουκρανός ΥΠΕΞ.Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατή της ημέρα.

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε συγκρότημα στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, αφού ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας δείχνουν ένα κτίριο να φλέγεται μέσα στο συγκρότημα ηλεκτρικής ενέργειας κοντά σε μια σειρά στρατιωτικών οχημάτων.

Τα βίντεο φάνηκαν να δείχνουν ανθρώπους στα οχήματα να πυροβολούν κτίρια στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Η κατάσταση του εργοστασίου, και πόσοι από τους αντιδραστήρες του παρήγαγαν ενέργεια, είναι άγνωστη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι ο ρωσικός στρατός «πυροβολούσε από όλες τις πλευρές» στο συγκρότημα της Ζαπορίζια, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αντιδραστήρα στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι μια καταστροφή θα μπορούσε να είναι «10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ». «Οι Ρώσοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως το πυρ και να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας», είπε.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε με Ουκρανούς αξιωματούχους για τη σοβαρή κατάσταση στο εργοστάσιο. Έκανε έκκληση για διακοπή των μαχών και προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Η Ρωσία θέλει να θυμίσει αυτά που έχουμε ζήσει με τον Τσερνόμπιλ.
Σε επείγον μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ανέφερε ότι «η Ρωσία θέλει να θυμίσει αυτά που έχουμε ζήσει με τον Τσερνόμπιλ. Οπού πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι και δεν παραδεχόταν το δυστύχημα. Χτυπάει το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε άμαχους δίπλα στο εργοστάσιο. Κανένα κράτος στην ιστορία δεν έχει πυροβολήσει πυρηνικούς σταθμούς. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, το κάτος των τρομοκρατών (Ρωσία) προκαλεί πυρηνικό τρόμο. Κινδυνεύουμε με καταστροφή από την ραδιενεργή ακτινοβολία».

Τα επίπεδα της ενέργειας
Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

«Αυτή τη στιγμή, η τρίτη μονάδα ισχύος έκλεισε στο εργοστάσιο και μόνο η τέταρτη μονάδα λειτουργεί. Οι συνθήκες ραδιενέργειας και πυρασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό είναι εντός φυσιολογικών ορίων», καθησυχάζει το NEXTA.

Την πληροφορία για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή επιβεβαίωσε και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, δήλωσε στον Τύπο αμερικανός αξιωματούχος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement