Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Για τους επισκέπτες του Πατρινού Καρναβαλιού

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Όταν ο Ευάγγελος Φλωράτος εκλέχθηκε δήμαρχος Πατρέων, το 1998, έθεσε ως προτεραιότητα του το φτιάξιμο, υπό την έννοια της αισθητικής αναβάθμισης, των εισόδων της Πάτρας.

Κι αυτό το τόνιζε στις συνεντεύξεις που έδινε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εκείνης της εποχής. Στο ερώτημα σχετικά με τις πρώτες κινήσεις που θα έκανε ως δήμαρχος, απαντούσε με μια φράση: «Θα φτιάξω τις εισόδους της πόλης».

Η προτεραιότητα αυτή προέκυπτε από τη συλλογιστική ότι αυτές αποτελούν σε μεγάλο βαθμό και τη… βιτρίνα της, καθώς συνιστούν τις πρώτες εικόνες που αποκομίζει απ’ αυτήν ο επισκέπτης της. Και καθώς δίνουν ταυτόχρονα και τις αρχικές εντυπώσεις, είναι συνήθως και οι πιο ισχυρές.

Αν και φέτος δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις, στην Πάτρα ήδη έφτασαν χιλιάδες για το τριήμερο της κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Αλλά στις εισόδους της η πόλη δεν έχει φροντίσει να φορέσει τα γιορτινά της, ώστε να τούς υποδεχθεί με ανάλογο τρόπο και να τούς βάλει από την πρώτη στιγμή της άφιξης τους στο καρναβαλικό κλίμα.

Κι όμως, θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να είχαμε κάνει κάποιες στοιχειώδεις κινήσεις, ώστε να προσδώσουμε ένα πανηγυρικό χρώμα. Ένας επαρκής στολισμός, συνδυαζόμενος με μικρά χάπενινγκ τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας, όταν τα πούλμαν και τα ΙΧ θα φτάνουν κατά εκατοντάδες, θα έφτιαχνε το κέφι και τη διάθεση των επισκεπτών μας, θα τούς παρέσυρε στους καρναβαλικούς ρυθμούς και θα τούς ανέβαζε την ψυχολογία στα ύψη, με προφανείς ευεργετικές επιδράσεις για την τοπική κοινωνία που θα αποτυπώνονταν στη διαμονή τους.

Διότι θα τούς κάναμε να νιώσουν ότι μπαίνουν σε μια πόλη πραγματικά γιορτινή και ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σ’ αυτήν θα ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία,
Αυτό δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, δεν γίνεται ούτε φέτος, αλλά κάποια στιγμή επιβάλλεται να γίνει μια αρχή (και) ως προς την υποδοχή όσων μάς κάνουν την τιμή και μάς επισκέπτονται με προσωπικό οικονομικό κόστος (που είναι ταυτόχρονα όφελος για εμάς) για να διασκεδάσουν, κόντρα στις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες, στο Πατρινό Καρναβάλι. Στο Καρναβάλι της Ελλάδας…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement