Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι                    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 φύλλα σφολιάτα έτοιμη

1½ λίτρο γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 κουτ. γλυκού κανέλα

2 αβγά

Για το σιρόπι πορτοκάλι

2 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο

1 νεροπότηρο ζάχαρη

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα αδειάζετε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ψιλό σιμιγδάλι. Αρχίζετε να ζεσταίνετε το μίγμα ανακατεύοντας απαλά. Όταν το μίγμα ζεσταθεί καλά και αρχίσει να αχνίζει θα δέσει σε μια παχύρρευστη κρέμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να γίνει πιο χλιαρή. Ρίχνετε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας γρήγορα να ενσωματωθούν στην κρέμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ταψί φούρνου απλώνετε τα φύλλα της σφολιάτας να σκεπάσουν τον πάτο και τα τοιχώματα. Ό,τι περισσεύει το κόβετε. Αδειάζετε μέσα την κρέμα, σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 40 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά. Σε μικρό σκεύος ρίχνετε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα βράζετε μέχρι να πάρετε ένα πηχτό σιρόπι. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνετε να γίνει χλιαρή και τη χαράζετε σε κομμάτια. Αδειάζετε από πάνω το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Προτιμήστε να τη σερβίρετε ζεστή.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τα γρήγορα φασολάκια  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 μεγάλες ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & κομμένες κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κιλό φασολάκια

1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κύβους

1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση

ανθό αλατιού

λίγο άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βράζετε νερό σε μια γεμάτη κατσαρόλα. Ταυτόχρονα βάζετε και ένα κεραμικό τηγάνι με το ελαιόλαδο στο άλλο μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας να γυαλίσουν και να μελώσουν. Κατόπιν προσθέτετε τις τομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει. Στο μεταξύ έχει πάρει βράση και το νερό στο οποίο προσθέτετε τα φασολάκια, την πατάτα και το κολοκύθι. Μετά από 8΄ τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε στο τηγάνι με τη σύβραση της τομάτας. Συμπληρώνετε μία κουτάλα νερό από την κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό στο λάδι του. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρετε με φέτα και παξιμάδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τσιζκέϊκ με αλμυρή σος μελιού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250 γρ. μπισκότα με γεύση τζίντζερ

75 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

500 γρ. τυρί κρέμα

2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 αυγά μεγάλα + 1 κρόκο

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Για την αλμυρή σος μελιού

150 γρ. μέλι ρευστό λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική

1 πρέζα ανθό αλατιού

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χτυπάτε τα μπισκότα στον πολυκόφτη να γίνουν σκόνη. Ρίχνετε το βούτυρο και χτυπάτε ξανά ώστε να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Το στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο και ψήνετε για 5΄. Αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε με μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με το αλεύρι, το μέλι, τη βανίλια και τα αυγά, τον κρόκο και την ξινή κρέμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω από το τριμμένο μπισκότο. Βάζετε τη φόρμα σε ρηχό ταψί, ψήνετε για 40΄ και ελέγχετε αν ψήθηκε – στο κέντρο πρέπει να παραμένει ελαφρώς ρευστό. Αφήνετε στον φούρνο για 1 ώρα να κρυώσει, με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή. Σε τηγάνι ρίχνετε το μέλι, 1 κουτ. σούπας νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύετε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά να σχηματίζονται φουσκάλες. Σταματάτε το ανακάτεμα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας κυκλικά το σκεύος μέχρι το μέλι να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα και να μυρίσει σαν καραμέλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε το αλάτι και τις 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος. Μόλις το τσίζκεικ κρυώσει, απλώνετε από πάνω την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι. Αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες. Σερβίρετε σε κομμάτια περιχύνοντας από πάνω την αλμυρή σος μελιού.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινό στη γάστρα με μέλι       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

1-1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή σπάλα), σε κομμάτια των 100 γρ.

2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο

300 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χοιρινού να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το μέλι, τον σιναπόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε το κρέας και ανακινείτε τη γάστρα να πάει παντού. Ψήνετε για 30΄, χαμηλώνετε στους 160°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Σερβίρετε ζεστό. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ψήσετε το χοιρινό σε ταψί σκεπάζοντάς το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να πετύχετε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος το ξεσκεπάζετε ώστε να ροδίσει το κρέας. Γαρνίρετε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ, με λευκό πιλάφι ή μια σαλάτα εποχής.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα