Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Εκπαίδευση

Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, προεξάρχοντος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Κατάνγκας κ. Μελετίου, Αξώμης κ. Δανιήλ, Κινσάσας κ. Θεοδοσίου, Κανάνγκας κ. Χαρίτωνος και του Θεοφ. Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Θεοδοσίου, o oποίος επί σειρά ετών ήταν προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών.
Ο κ. Θεοδόσιος (ο οποίος γεννήθηκε στην Κυπάρισσο Τριχωνίδας της Αιτωλοακαρνανίας) ευχαρίστησε τις αρχές της χώρας που παρευρέθησαν στην τελετή, τους αγίους Αρχιερείς, τον κλήρο και τον πιστό λαό.
ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΙΤΙΣΣΑΣ
Ο κ. Θεοδόσιος εκάρη μοναχός, στην Ιερά Μονή Γηροκομείου Πατρών, από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Συμεών Χατζή, το 1997 και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Πατρών. Το 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Άνω Πόλης Πατρών. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας, εφημέριος, πνευματικός και κατηχητής διαφόρων Ενοριακών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Τοποθετήθηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών και ακολούθως Αρχιερατικός Επίτροπος Βραχνείκων και Παραλίας, υπό του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου.
Το 2016, εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και διορίσθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρο, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό.
Στις 30 Νοεμβρίου 2017, διορίσθηκε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας.
Στις 26 Νοεμβρίου 2018, μετά από πρόταση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας[1]. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, στις 6 Δεκεμβρίου 2018[2]. Ενθρονίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2019, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Κανάγκας, μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας[3]. Στις 28 Ιουλίου 2021, ανέλαβε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτου Κινσάσας Νικηφόρου, λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό[4][5].
Στις 12 Ιανουαρίου 2022, εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μητροπολίτης Κινσάσας, υπέρτιμος και έξαρχος Κεντρώας Αφρικής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement