Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού απέδειξε ότι ήταν λαθεμένη η ματαίωση τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

«Τελικά, το πρόβλημα σε αυτό το Καρναβάλι ήταν μόνο οι παρελάσεις!!! Σε όλα τα υπόλοιπα δεν υπήρχε πρόβλημα. Μπράβο στους σοφούς!!!» Η συγκεκριμένη, ειρωνική, επισήμανση του γνωστού καρναβαλιστή Νίκου Κανελλάκη, σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο, εκφράζει μια εύλογη απορία που εκπορεύεται από την κοινή λογική.

Με ποιο σκεπτικό απαγορεύτηκαν οι παρελάσεις, όταν κατά τα άλλα οι Πατρινοί και χιλιάδες επισκέπτες ξεφάντωσαν και καρναβαλίστηκαν, όπως συνέβαινε και προ πανδημίας;

Όλα έγιναν, όπως γιορτάζεται το Καρναβάλι, υπό κανονικές συνθήκες.

Και τα μαγαζιά εστίασης λειτούργησαν κανονικά, και τα κλαμπ. Οι χοροί και τα πάρτι έδωσαν και πήραν, ενώ ο βροχερός καιρός του Σαββάτου δεν απέτρεψε τη νεολαία να ξεδώσει ακόμη και στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται δε ότι εκείνη, την ίδια, μέρα άρθηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Με τούτα και με ‘κείνα, και με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων να δίνει τον τόνο, ήταν αναμενόμενο η Πάτρα να ζήσει σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς. Τι της έλειπε; Η μεγαλύτερη ατραξιόν του Καρναβαλιού της, οι δύο παρελάσεις, οι οποίες «θυσιάστηκαν» στον βωμό της προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι αυτές δεν έπρεπε να γίνουν, υπό τον φόβο της διασποράς του ιού. Λες και αυτός δεν θα έβρισκε πεδίον δόξης λαμπρόν στις υπόλοιπες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Εκ των υστέρων, από τα όσα ακολούθησαν, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια απόφαση που (αν δεν ήταν λαθεμένη όταν λήφθηκε) πάρθηκε χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

«ΦΡΕΝΟ» ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πάντως, η ματαίωση των παρελάσεων λειτούργησε αποτρεπτικά για έναν κόσμο που θα ήθελε να έρθει στην Πάτρα για να απολαύσει το Καρναβάλι της ως θεατής.

Πριν από την κορύφωση της μεγάλης γιορτής της πόλης, ο γνωστός ξενοδόχος Ηλίας Μεντζελόπουλος εξέφρασε τον σχετικό προβληματισμό του στη «Γ», επισημαίνοντας: «Αν δεν γίνουν οι παρελάσεις, έστω και κουτσουρεμένες, τι να έρθει ο κόσμος να δει;»

Παρ’ όλα αυτά, και πάλι η Πάτρα έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες. Επρόκειτο κυρίως για νέες και νέους που ήρθαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα να διασκεδάσουν και φιλοξενήθηκαν σε σπίτια φίλων τους.

Έστω, λοιπόν, και σε μικρότερο του αναμενόμενου βαθμό, η τοπική οικονομία είχε μια πρόσκαιρη τόνωση και θα φανεί μελλοντικά πόσο αυτό επηρέασε και την αύξηση των κρουσμάτων, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες περιοχές στις οποίες, ήδη επέστρεψαν, οι «εκδρομείς».

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement