Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι ηττημένοι του πολέμου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές εταιρείες αποσύρονται από τη Ρωσία ή αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους. Ακόμα και εταιρείες – κολοσσοί που επένδυσαν στην ρωσική αγορά πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, δημοσιοποιούν παύση ή αναστολή λειτουργίας και παροχής προϊόντων.

Και αν αυτό συνέβαινε πριν  30-40 χρόνια, το κακό δεν θα ήταν τόσο μεγάλο. Τώρα όμως, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τι θα κάνει άραγε ο Ρώσος χωρίς iphone, coca cola, instagram και άλλα προϊόντα που είχε μάθει να χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του;

Ας μην γελιέται κανένας… Είτε σε επίπεδο μεγάλων (επιχειρηματικών, κλπ) συναλλαγών, είτε σε επίπεδο καθημερινότητας, είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου που μία χώρα υπόκειται σε έναν τόσο μεγάλο οικονομικό αποκλεισμό.  Έχουμε δει πολλές φορές να γίνονται εμπάργκο σε διάφορες χώρες, αλλά όχι σε αυτό τον βαθμό και όχι σε τόσα πολλά επίπεδα και μάλιστα, σε βάρος μίας τόσο μεγάλης χώρας όπως η Ρωσία.

Η Ρωσία ξεκίνησε λοιπόν μία στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και ως απάντηση από τη διεθνή κοινότητα δέχεται έναν πρωτόγνωρο οικονομικό αποκλεισμό, έναν πολύ ισχυρό οικονομικό «πόλεμο». ‘Η αν θέλετε, η Ρωσία απειλεί με πυροβόλα την Ουκρανία και η δύση απειλεί με οικονομικά μέσα τη Ρωσία.

Μαντέψτε το νικητή… Είναι εύκολο. Άλλωστε, η δύναμη του χρήματος στην ανθρώπινη ιστορία είναι ανυπέρβλητη μέχρι τώρα, κατά πολύ ανώτερη και από τη δύναμη των όπλων.

Όμως, κατά την ίδια έννοια που κανένας αθώος Ουκρανός δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια στην πατρίδα του και πολύ περισσότερο, να τραυματίζεται ή να χάνει τη ζωή του, έτσι και κανένας αθώος Ρώσος δεν πρέπει να χάνει τη δουλειά του, να υποβιβάζει το επίπεδο ζωής του και να αισθάνεται «παρίας του κόσμου».

Προτού φτάσουμε να μιλάμε για «νικητές και χαμένους» σε επίπεδο γεωστρατηγικό λοιπόν, μιλάμε ήδη μόνο για «χαμένους» από όλες τις πλευρές. Ζούμε έναν πόλεμο που… καταστρέφει αθώους! Στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Αλλά ακόμα και στις δυτικές κοινωνίες όπου οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια και οι ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά συνεχίζονται με ασταμάτητο ρυθμό.

Γι’ αυτό και πρέπει με κάθε τρόπο, όλοι οι ηγέτες του πλανήτη να συμβάλλουν ώστε να σταματήσει αυτή η τρέλα. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη ηττηθεί. Και αυτό πρέπει να σταματήσει… χθες!

 

 

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement