Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Θ’ ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες προανήγγειλε την ανακοίνωση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας νέων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι στις αποφάσεις του ΕΣ υπάρχει ρητή αναφορά στην οποία γίνεται λόγος ότι είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εξέταση του ζητήματος της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αγορά θύμα της κερδοσκοπίας
«Υπήρχε ενδιαφέρον για την πρόταση που κατέθεσα για παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά. Στην παράγραφο 12 γίνεται ρητή αναφορά ότι θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αγορά αυτή έχει εδώ και καιρό σταματήσει να λειτουργεί, είναι αγορά θύμα κερδοσκοπίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι ως προς τα εθνικά μέτρα στήριξης για την ακρίβεια θα γίνουν ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα. Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο, δεν σημαίνει ότι δεν θα παρέμβουμε με έξυπνο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η παρέμβαση δεν θα είναι οριζόντια αλλά τα μέτρα θα στηρίξουν τους πιο αδύνατους.

Πιο ωφελημένοι οι αδύναμοι
«Θα είναι μέτρα που θα καλυπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας ότι «οι πιο ωφελημένοι θα έιναι οι πιο αδύναμοι», χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τις επικείμενες ανακοινώσεις.

Όσο το δυνατόν πιο σύντομα
Ο πρωθυπουργός τόνισε έδωσε έμφαση στη διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου για το «όσο το δυνατόν πιο σύντομα» σε ότι αφορά την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, καθώς όπως ανέφερε δεν είναι δυνατό να μηδενιστεί η ροή φυσικού αερίου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει ως πύλη εισόδου με τις πλατφόρμες LNG αλλά και ως χώρα παραγωγής στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην προσπάθεια να διαφοροποιήσουμε των πηγών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εθνική διάσταση που έχει το θέμα λέγοντας ότι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 20% του στόλου παγκοσμίως (LNG).

Πρέπει να τρέξουμε
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι έχουμε συμφωνήσει να επιταχύνουμε την απεξάρτησή μας από τους υδραγονάνθρακες συνολικά. Αυτό σημαίνει προώθηση των ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ακόμη ότι απαιτείται ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να υπάρχει απλοποίηση στην αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Οι ΑΠΕ σήμερα είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπήρχει στρέβλωση καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου καθορίζουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών φαίνεται να τάσσονται υπέρ της παρέμβασης».

Ξύπνησε από το γεωπολιτικό της λήθαργο
Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι η Ευρώπη ξύπνησε από το γεωπολιτικό της λήθαργο και αναφέρθηκε στη στροφή της Γερμανίας για τον επανεξοπλισμό της.

Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά επιβάλλοντας τις πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ αναφερόμενος στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών λέγοντας

Τόνισε μάλιστα ότι γίνεται αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής στο άρθρο 42, παράγραφος 7 για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής των κρατών μελών της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για ακόμα μια φορά την στήριξή του στην Ουκρανία ενώ δήλωσε ότι η Ελάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί πρόσφυγες στη μεγαλύτερη όπως τη χαρακτήρισε προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους δεν την είδαμε στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά. Συνεργαζόμαστε με τις χώρες πρώτης υποδοχής στην Ανατολική Ευρώπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για τις χώρες της Ευρώπης και τη στάση ορισμένων τα προηγούμενα χρόνια με τις προσφυγικές ροές από τις εμπόλεμες περιοχές της Ασίας.

«Επισήμανα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αυτή η αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους (σ.σ. για τους Ουκρανούς πρόσφυγες) δυστυχώς δεν την είδαμε όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε αντίστοιχες κρίσεις και ζήτησε δίκαιη κατανομή βαρών και οι ροές ήταν δύσκολα διαχειρίσιμες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

www.in.gr

Ελλάδα

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, Πέμπτη, στην Αγία Μαύρα Ηλείας, η Πυροσβεστική τονίζει ότι είναι οριοθετημένη, ενώ για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας αναφέρεται ότι επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Μαγνησία, αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης καθώς και σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία.

Περισσότερα

Ελλάδα

Σάκης Μάγκας: Ο πατέρας μου ζει, ο Μπιμπίλας θα υποστεί τις συνέπειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Την οργισμένη αντίδραση του Σάκη Μάγκα προκάλεσε η ψευδής είδηση του θανάτου του πατέρα του και «βασιλιά» του κλαρίνου Γιώργου Μάγκα. Με μία ανάρτησή του στo Facebook ο Σάκης Μάγκας έγραψε τα εξής:

«Παιδιά καλησπέρα, θα ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο που στέλνει μηνύματα και συλλυπητήρια για τον πατέρα μου ότι δεν πέθανε. Είναι ψέμματα και όλα αυτά ξεκίνησαν από τον ηθοποιό Μπιμπίλα που έκανε ανάρτηση. Θα έχει τις συνέπειες με τα ψέματα που διαδίδει. Παραπληροφόρηση. Ο Γιώργος Μάγκας ζει και βασιλεύει.

299603321_869259404478413_3438533352157734721_n

Νωρίτερα ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook αποχαιρετούσε τον «βασιλιά» του κλαρίνου λέγοντας ότι είχε φύγει από τη ζωή.

Αναλυτικότερα:

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο βιρτουόζος του κλαρίνου κ βασιλιάς των πανηγυριών , ο υπέροχος Γιώργος Μάγκας! Τον γνώρισα σε μια περιοδεία μας με τον Γιάννη Μόρτζο πριν 20 χρόνια στα Γιάννενα σε μια ταβερνούλα και μου είπε μαζί με την υπέροχη σύντροφο του την Τζούλη, ότι με αγαπούν και με θαυμάζουν. Γίναμε φίλοι! Μας κάλεσε όλο τον θίασο στο πανήγυρι κ όταν μπήκαμε όπως μας είδε, είπε με την ωραία φωνή του, καλωσορίζω τον θίασο του αγαπημένου μου Σπύρου Μπιμπίλα.. Δεν ήξερα πως να το μαζέψω, γιατί εγώ απλά συνεργαζόμουν με τον θίασο του Γιάννη Μόρτζου… Γελάσαμε τόσο πολύ… Καλό ταξίδι υπέροχε Γιώργο Μάγκα, θα μας λείψεις πολύ… Κουράγιο Τζούλη».

Ωστόσο λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΣΕΗ  με νέα του ανάρτηση ζήτησε συγγνώμη καθώς όπως είπε «για μια ακόμα φορά με πληροφόρησαν λάθος και εμφανισα την είδηση περί του θανατου του φίλου  Γιώργου Μάγκα.. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει να μας πληροφορουν με ψευδείς ειδήσεις περι θανάτων ! Χαίρομαι που ο Γιώργος Μαγκας ζει !!!!


Περισσότερα

Ελλάδα

Στροφή στο πετρέλαιο: Πλώρη για την Ευρώπη βάζει στόλος με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέντε πλοία που μεταφέρουν σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ πρόκειται να σαλπάρουν από λιμάνια της Ασίας με προορισμό την Ευρώπη τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Vortexa. Οι μεταφορές από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη πρόκειται επίσης να αυξηθούν.

Οι ροές ντίζελ – το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες, τις μεταφορές κλπ – προς την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τις υψηλότερες τιμές στον κόμβο του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και της Αντβέρπης (ARA) σε σχέση με την Ασία, δήλωσαν traders.

Το ντίζελ που θα φορτωθεί από την Ινδία και τη Βόρεια Ασία τον Αύγουστο χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα για να φτάσει στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται στον προορισμό του όταν τελειώνει το καλοκαίρι.

Η στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί φέτος, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως.

Διαβάστε αναλυτικά στοι newmoney.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα