Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Θ’ ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Published

on

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες προανήγγειλε την ανακοίνωση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας νέων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι στις αποφάσεις του ΕΣ υπάρχει ρητή αναφορά στην οποία γίνεται λόγος ότι είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εξέταση του ζητήματος της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αγορά θύμα της κερδοσκοπίας
«Υπήρχε ενδιαφέρον για την πρόταση που κατέθεσα για παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά. Στην παράγραφο 12 γίνεται ρητή αναφορά ότι θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αγορά αυτή έχει εδώ και καιρό σταματήσει να λειτουργεί, είναι αγορά θύμα κερδοσκοπίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι ως προς τα εθνικά μέτρα στήριξης για την ακρίβεια θα γίνουν ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα. Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο, δεν σημαίνει ότι δεν θα παρέμβουμε με έξυπνο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η παρέμβαση δεν θα είναι οριζόντια αλλά τα μέτρα θα στηρίξουν τους πιο αδύνατους.

Πιο ωφελημένοι οι αδύναμοι
«Θα είναι μέτρα που θα καλυπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας ότι «οι πιο ωφελημένοι θα έιναι οι πιο αδύναμοι», χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τις επικείμενες ανακοινώσεις.

Όσο το δυνατόν πιο σύντομα
Ο πρωθυπουργός τόνισε έδωσε έμφαση στη διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου για το «όσο το δυνατόν πιο σύντομα» σε ότι αφορά την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, καθώς όπως ανέφερε δεν είναι δυνατό να μηδενιστεί η ροή φυσικού αερίου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει ως πύλη εισόδου με τις πλατφόρμες LNG αλλά και ως χώρα παραγωγής στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην προσπάθεια να διαφοροποιήσουμε των πηγών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εθνική διάσταση που έχει το θέμα λέγοντας ότι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 20% του στόλου παγκοσμίως (LNG).

Πρέπει να τρέξουμε
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι έχουμε συμφωνήσει να επιταχύνουμε την απεξάρτησή μας από τους υδραγονάνθρακες συνολικά. Αυτό σημαίνει προώθηση των ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ακόμη ότι απαιτείται ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να υπάρχει απλοποίηση στην αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Οι ΑΠΕ σήμερα είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπήρχει στρέβλωση καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου καθορίζουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών φαίνεται να τάσσονται υπέρ της παρέμβασης».

Ξύπνησε από το γεωπολιτικό της λήθαργο
Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι η Ευρώπη ξύπνησε από το γεωπολιτικό της λήθαργο και αναφέρθηκε στη στροφή της Γερμανίας για τον επανεξοπλισμό της.

Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά επιβάλλοντας τις πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ αναφερόμενος στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών λέγοντας

Τόνισε μάλιστα ότι γίνεται αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής στο άρθρο 42, παράγραφος 7 για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής των κρατών μελών της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για ακόμα μια φορά την στήριξή του στην Ουκρανία ενώ δήλωσε ότι η Ελάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί πρόσφυγες στη μεγαλύτερη όπως τη χαρακτήρισε προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους δεν την είδαμε στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά. Συνεργαζόμαστε με τις χώρες πρώτης υποδοχής στην Ανατολική Ευρώπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για τις χώρες της Ευρώπης και τη στάση ορισμένων τα προηγούμενα χρόνια με τις προσφυγικές ροές από τις εμπόλεμες περιοχές της Ασίας.

«Επισήμανα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αυτή η αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους (σ.σ. για τους Ουκρανούς πρόσφυγες) δυστυχώς δεν την είδαμε όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε αντίστοιχες κρίσεις και ζήτησε δίκαιη κατανομή βαρών και οι ροές ήταν δύσκολα διαχειρίσιμες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

www.in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement