Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ραντεβού με Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα στη Ρώμη για τα μέτρα της ενέργειας πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες να αφήνει περισσότερες εκκρεμότητες για επόμενες Συνόδους, παρά να καλύπτει ερωτηματικά που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες ως προς το πού θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι για μια σειρά θεμάτων, φαίνεται πως το πιο άμεσο και επείγον θέμα προς επίλυση είναι η επίπτωση της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιμείνει σε αυτό το θέμα, σε στενό συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Κάπως έτσι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο ΝτράγκιΠέδρο Σάντσεθ και Πέδρο Κόστα θα συναντηθούν στη Ρώμη τις επόμενες μέρες, προκειμένου να προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου με ενιαία γραμμή. Δεν είναι ακόμα σαφές αν το ραντεβού θα γίνει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς η συμφωνία των ηγετών έκλεισε χθες το πρωί, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου. Ελλάδα και Ισπανία, πάντως, ήταν εξ αρχής στην ίδια γραμμή για γενναίες παρεμβάσεις στο σκέλος του κόστους του αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Μάριο Ντράγκι να κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος.

Η Κομισιόν, άλλωστε, έχει δεσμευθεί να προτείνει τα άμεσα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυρών και επιχειρήσεων τις επόμενες εβδομάδες και μένει να φανεί, αν θα προλάβει να το κάνει πριν την επικείμενη Σύνοδο, μιας και υπάρχει πανευρωπαϊκή πίεση για αποφάσεις. Πάντως, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, σε αυτό το περιβάλλον μάλλον απροθυμίας για απότομες κινήσεις που αποτυπώθηκε στις Βερσαλλίες, η ελληνική πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, «περπάτησε» και θα συναξιολογηθεί από την Κομισιόν για το τελικό πακέτο που θα προτείνει.

Κατά πληροφορίες του protothema.gr, άλλωστε, υπήρξε και ενδιαφέρον από αρκετά ξένα μέσα για την εν λόγω πρόταση που ήταν μια μάλλον προωθημένη κίνηση στη σκακιέρα. Ήδη, μετά το Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε τις προτάσεις του και στο CNBC, ενώ και άλλα ΜΜΕ θέλησαν να έχουν δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα. Και εντός του Συμβουλίου, όμως, αρκετά κράτη-μέλη συμφώνησαν, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του φυσικού αερίου, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο το 2027. Το σχέδιο γι’ αυτό θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με την κ. Φον Ντερ Λάιεν, στο τέλος Μαΐου.

Δειλά βήματα

Κατά τα άλλα, η Σύνοδος των Βερσαλλιών ανέδειξε ότι, παρά τις ασκήσεις ενότητας των προηγούμενων ημερών, οι Ευρωπαίοι παραμένουν διστακτικοί σε μια σειρά ζητημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δείπνο της Πέμπτης κράτησε ως τα μαύρα μεσάνυχτα με διαφωνίες ως προς την ταχύτητα και το είδος της ευρωπαϊκής προσέγγισης με την Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, όμως, η Ουκρανία είναι όσο κοντά ήταν και πριν τη ρωσική εισβολή στο να γίνει πλήρες μέλος με fast track διαδικασίες.

Παράλληλα, το ευρωομόλογο που έριχνε στο τραπέζι ο κ. Μακρόν «πέθανε» νωρίς, με δεδομένες τις ενστάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι ακόμα υπάρχουν υπεραρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσο για την προοπτική εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας, πρόκειται για μια συζήτηση που θα γίνει σε συνέχειες, όπως και για την ισχύ του ίδιου του Συμφώνου το 2023, καθώς οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν πριν αποφασίσουν, μάλλον στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.


Ροή ειδήσεων

Advertisement