Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η παράμετρος «πανδημία» στον πόλεμο

Published

on

 

 

 

 

Μία παράμετρος του πολέμου στην Ουκρανία που κατά την άποψή μας δεν έχει επισημανθεί επαρκώς αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους προσπαθούν να «ακτινογραφήσουν» τις εξελίξεις, είναι το γεγονός πως αυτός ο πόλεμος γίνεται εν μέσω μίας πανδημίας. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η πανδημία αποτελεί μία «μεταβλητή» που επηρεάζει καθοριστικά, όχι μόνο τις κοινωνικές αλλά και τις οικονομικές παραμέτρους.

Και δεν είναι μόνο η πιθανότατη αύξηση κρουσμάτων που μπορεί να καταγραφεί στην Ουκρανία λόγω της συσσώρευσης ατόμων σε καταφύγια και μάλιστα, χωρίς συνθήκες επαρκούς εξαερισμού αλλά και χωρίς ισχυρό υγειονομικό σύστημα, ούτε καν το ενδεχόμενο, μία μεγάλη «υγειονομική βόμβα» να πλήξει ακόμα και τα ρωσικά στρατεύματα. Ας εκτείνουμε τη σκέψη μας…

Ο πόλεμος διεξάγεται σε μία εποχή όπου ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται ήδη καταβεβλημένος και ψυχολογικά καταπιεσμένος από τους υγειονομικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις. Και από αυτή την κατάσταση δεν ξεφεύγουν ούτε οι Ρώσοι στρατιώτες – νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους – που προφανώς επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από τη στιγμή που σε μία τέτοια εποχή καλούνται να κάνουν και έναν πόλεμο, ειδικά σε μία περιοχή με την οποία έχουν μακραίωνες σχέσεις, ενώ στον αντίποδα, είναι λογικό οι Ουκρανοί να εμφανίζουν υψηλότερο ηθικό αισθανόμενοι πως υπερασπίζονται την πατρίδα τους.

Επιπλέον όμως, η πανδημία σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε μία μεγάλη και πρωτοφανής κινητοποίηση στον δυτικό κόσμο. Όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου διέθεσαν τεράστιους πόρους και συντόνισαν την παραγωγική τους μηχανή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να φτιάχνουν αναπνευστήρες, εταιρείες καλλυντικών άρχισαν να φτιάχνουν αντισηπτικά, κλπ. Και επιπλέον, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, διαμορφώθηκε και λειτούργησε μία τεράστια εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου οι παρτίδες των εμβολίων να αρχίσουν να πηγαίνουν από χώρα σε χώρα.

Κάπως έτσι λοιπόν, ο δυτικός κόσμος βρέθηκε ενώπιον ενός πραγματικού πολέμου ενώ ήταν ήδη σε… υγειονομικό πόλεμο. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όχι μόνο δεν άργησε να αντιδράσει, αλλά δείχνει ικανός να συντονίσει ακόμα περισσότερες δυνάμεις. Με άλλα λόγια, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρήκε τη Δύση σε ράθυμη κατάσταση, αλλά σε κατάσταση απολύτου εγρήγορσης και έτοιμη να στρέψει και πάλι την παραγωγική και οικονομική της δύναμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή. Ενδεχομένως λοιπόν, ούτε η ρωσική ηγεσία να είχε υπολογίσει αυτή την παράμετρο και να πίστευε πως η Δύση θα αντιδρούσε νωχελικά. Έτσι, εκτός από την υποτίμηση των δυνάμεων και των αντοχών των Ουκρανών, να προέβη και σε υποτίμηση της δυτικής αντίδρασης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement