Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Πόσες πιθανότητες πρόωρων εκλογών υπάρχουν;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Τα εκλογικά σενάρια στην Ελλάδα δίνουν και παίρνουν πάλι.

Πόσες όμως είναι οι λογικές πιθανότητες για πρόωρες εκλογές αυτή την άνοιξη; Λίγες, ελάχιστες. Και οι λόγοι είναι βασικά δύο, απλοί και πολύ – πολύ ισχυροί.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, την ισχυρή αίσθηση θεσμικότητας που τον διακρίνει, αλλά και με το γεγονός ότι δεκάδες φορές έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, άραγε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να διαψεύσει τον εαυτό του και την πολιτική του αντίληψη ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα πρέπει να δείχνουν σεβασμό και υπακοή στους θεσμούς, χωρίς να «εργαλειοποιούν» τις καταστάσεις ή πολύ περισσότερο, το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας; Πραγματικά, ελάχιστες.

Όμως, ακόμα και ο αν ο πρωθυπουργός, για οποιονδήποτε λόγο, θεωρούσε ή αποφάσιζε να πάει σε πρόωρες εκλογές, πόσο εύκολο είναι να γίνουν εν μέσω πολέμου στη «γειτονιά» μας και μίας περιόδου ισχυρής αβεβαιότητας; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν, ούτε εθνικά, ούτε πολιτικά (κομμματικά) ωφέλιμο. Ειδικά από τη στιγμή που μπροστά μας υπάρχει η απλή αναλογική και το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο μίας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθεια στη χώρα, το μόνο βέβαιο είναι οι πρόωρες εκλογές θα επιβαρύνουν την κατάσταση και θα επιτείνουν τους φόβους των πολιτών. Και κάτι ακόμα παραπάνω: Θα προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στην οικονομία της χώρας και στη λειτουργία του κράτους, αφού όπως καλά γνωρίζουμε, εν μέσω εκλογών πολλά μπαίνουν στον «αυτόματο».

Υπάρχουν λοιπόν δύο πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι πρόωρες κάλπες δεν έχουν πολλές πραγματικές πιθανότητες επαλήθευσης.

Και κάτι τελευταίο: Υπό τις σημερινές συνθήκες και εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί για σημαντικό ακόμα διάστημα, επιτείνοντας τις συνθήκες, πριν τις κάλπες πρέπει να επιδιωχθεί μία συναίνεση του πολιτικού κόσμου εν Ελλάδα, τουλάχιστον στα πολύ βασικά. Και αυτό, είναι μία πολύ πιο δύσκολη «άσκηση» από τις εκλογές, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement