Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης-Ερντογάν έθεσαν βάσεις για πιο ήρεμα νερά – Το παρασκήνιο για το πώς «έσπασε» ο πάγος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 15:00 χθες το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαινε από το Μέγαρο Βαχντετίν στην ασιατική μεριά της Κωνσταντινούπολης, μετά από δύο ώρες που διήρκεσε το γεύμα του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο κατώφλι, ο Τούρκος πρόεδρος τον κατευόδωσε με ευχές για τη σύζυγό του, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης, πριν μπει στο αυτοκίνητό του έδωσε στον κ. Ερντογάν ευχές για τη σύζυγο και τα παιδιά του. Διπλωματική ευγένεια, θα μπορούσε να πει κανείς. Κι όμως, το κλίμα ήταν ουσιωδώς διαφορετικό σε σχέση με τα πρώτα αμήχανα τετ-α-τετ των δύο ανδρών το 2019, σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, αλλά και την πρώτη τους συνάντηση τον Ιούνιο του 2021 στο ΝΑΤΟ μετά το καλοκαίρι που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύγκρουσης.

Και αν κάτι προκύπτει και από τις δύο πλευρές μετά τη χθεσινή συζήτηση των δύο ηγετών είναι η αμφίπλευρη βούληση οι επόμενοι μήνες να μην χαρακτηριστούν από ένταση. Τα «ήρεμα νερά», όπως λεγόταν και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν το ζητούμενο και φαίνεται πως είναι η στόχευση. Μια σειρά οιωνών κατατείνουν σε αυτό το συμπέρασμα. Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν τα είπαν στην αρχή χαλαρά, κοιτώντας τον Βόσπορο και στη συνέχεια έκαναν small talk στο τραπέζι, μπροστά στις κάμερες. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν δεν ζήτησε την παρουσία του κ. Καλίν στο πλευρό του, με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να τα πούνε απλώς με έναν μεταφραστή στο δωμάτιο. Εν συνεχεία, οι διαρροές και από τις δύο πλευρές ήταν σχεδόν ταυτόσημες, με κοινή συνισταμένη την ανάγκη να κατέβουν οι τόνοι και να προχωρήσουν οι διμερείς σχέσεις επί των όσων οι δύο χώρες μπορούν να βρουν κοινό τόπο.

kyriakos-tayip-0

Θεμέλιο για πιο ήσυχες μέρες

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η λέξη που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να χρησιμοποιήσει για τη συνάντηση κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο μετά το γεύμα με τον κ. Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια συνάντηση «θεμέλιο» για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και για πιο ήσυχες μέρες στην περιοχή μας.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν εξετέθησαν οι διαφορές των δύο πλευρών στη δίωρη κουβέντα ή ότι αυτομάτως λύθηκαν τα πάντα. Όπως το θέτει στο protothema.gr πηγή με άμεση γνώση της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν από τα περιφερειακά, για να φτάσουν στα διμερή, όπου ο καθένας είπε τις θέσεις του. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν μίλησε και για το καθεστώς των νησιών και για το μεταναστευτικό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με τα τεκμηριωμένα ελληνικά επιχειρήματα επί της τουρκικής επιχειρηματολογίας. Οι τόνοι, όμως, δεν ανέβηκαν, η συζήτηση δεν «κλώτσησε», όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αλλά συνεχίστηκε με ρυθμό πινγκ-πονγκ. Και στο τέλος, συμφωνώντας ότι διαφωνούν, οι δύο άνδρες συνομολόγησαν μια σειρά ελληνοτουρκικών επαφών τους επόμενους, εφόσον τα πράγματα είναι καλύτερα.

Η αρχή θα γίνει από τη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο που θα γίνει τον Απρίλιο στην Άγκυρα, πράγμα για το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» ο κ. Μητσοτάκης, καθώς τα ΜΟΕ εκκρεμούσαν από τον Νοέμβριο. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση το καλοκαίρι να διοργανωθεί στην Ελλάδα Διάσκεψη των Χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης και σε αυτή να προσκληθεί και η Τουρκία. Και, τέλος, αν όλα κυλήσουν ομαλά, το φθινόπωρο θα γίνει στην Ελλάδα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών, υπό την ηγεσία Μητσοτάκη-Ερντογάν. Παράλληλα, βεβαίως, θα τρέχει και η λεγόμενη «θετική ατζέντα», με αιχμή θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά και το διμερές εμπόριο που μπορεί να ανέλθει σε τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, αιτία της ραγδαίας αλλαγής κλίματος είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον και δημιουργεί την ανάγκη για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται και τα ενεργειακά που συζητήθηκαν, μεν, αλλά όχι εκτενώς, σύμφωνα με πληροφορίες. Για τα παραπάνω ενδιαφέρονται και άλλοι παίκτες, του ΝΑΤΟ προεξάρχοντος, καθώς οι δύο χώρες είναι μέλη της Συμμαχίας και κανείς δεν θέλει αναταραχή και σε άλλη περιοχή αυτή τη στιγμή, πολλώ δε στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ερντογάν, παράλληλα, είναι σε διαδικασία επαναπροσέγγισης με τη Δύση, έστω και αν δεν κόβει δεσμούς με τη Μόσχα, και αυτό προφανώς σημαίνει την ανάγκη να ανοίξει ξανά δίαυλος με την Αθήνα. Εξ ου και στην κυβέρνηση αναγνώριζαν ότι η συζήτηση που έγινε ήταν σε συμμαχικό πνεύμα.

Γεύμα Παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan προς τιμήν του κ  Πρωθυπουργού 1

Το μενού και τα δώρα

Το καλό κλίμα στο Μέγαρο Βαχντετίν, πάντως, ήταν σαφές από την αρχή. Σε μια συνάντηση προσεκτικά σχεδιασμένη από τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε απολύτως στην ώρα του και έμεινε με τον Τούρκο πρόεδρο ακριβώς όσο είχε προβλεφθεί. Ήταν επίσης η πρώτη συνάντηση που αντηλάγγησαν δώρα: ο κ. Μητσοτάκης δώρισε στον κ. Ερντογάν ένα σκεύος από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ο Τούρκος πρόεδρος ένα παραδοσιακό κεραμεικό στον κ. Μητσοτάκη.

Με σαλάτα ρόκα, αλατισμένο λαβράκι και πολίτικο χαλβά και χωρίς κρασί στο τραπέζι, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία για μια ειλικρινή, όπως λένε πηγές, κουβέντα. Την ίδια ώρα, σε διπλανό χώρο είχαν δικό τους τετ-α-τετ γεύμα οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, οι οποίοι δεν έμειναν με τους ηγέτες, όπως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πέρυσι το καλοκαίρι. Οι δύο τους τα είπαν επίσης εκτενώς, επισημοποιώντας τη λήξη της…υπηρεσιακής τους σχέσης, η οποία είχε σχηματοποιηθεί σε ένα ιδιότυπο «κόκκινο τηλέφωνο». Η θητεία της κ. Σουρανή λήγει σε μερικές μέρες και ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Ρώμη, γι’ αυτό και χθες στην Κωνσταντινούπολη ήρθε και η διάδοχος της, Άννα Μαρία Μπούρα, την οποία η κ. Σουρανή σύστησε στον κ. Καλίν και είχαν μια πρώτη συζήτηση. Από εδώ και πέρα, άλλωστε, συνομιλητής του κ. Καλίν θα είναι η κ. Μπούρα και φαίνεται, εκ των πραγμάτων, ότι η έμπειρη πρέσβης θα έχει… αρκετή δουλειά.

Ελλάδα

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: «Ψαλιδίζουμε» βασικές ανάγκες – Κάνουμε μπάνιο λιγότερες φορές και δεν χρησιμοποιούμε φούρνο

Δημοσιεύθηκε

στις

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, τα αποτελέσματα που προέκυψαν μεταξύ άλλων είναι:

Σε τακτική συντήρηση και επισκευή της κατοικίας τους προβαίνει πάντα το 4,8%. Το 59,9% δηλώνουν ότι τελευταία φορά που συντήρησαν την κατοικία τους ήταν τα τελευταία τρία ή περισσότερο από πέντε χρόνια.

Οι καταναλωτές που μείωσαν το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους σε μεγάλο βαθμό αποτελούν το 86,8%. Το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.

Σε ποσοστό 40%, οι καταναλωτές μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο (73,5%).
Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας. Το ποσοστό όσων μείωσαν το καθημερινό μαγείρεμα είναι 57%.

Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το καλάθι του νοικοκυριού, η πλειονότητα το 83 % απαντά αρνητικά. Το 71 % αναφέρουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δε συμβάλλει κα­θόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους.

Από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό οι καταναλωτές θεωρούν πρωταρχική τους ανάγκη να καλύψουν το κόστος των τροφίμων (73,2%). Δευτερεύουσα αλλά εξίσου σημαντική ανάγκη θεωρούν την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), στη συνέχεια της θέρμανσης (54,3%) και τέλος του ενοικίου/ δανείου κατοικίας (53,9%). Η ψυχαγωγία για τους περισσότερους αξιολογείται από καθόλου έως μέτρια σημαντική (77,4%), όπως η προσωπική φροντίδα (70,2%) και η ένδυση (76,10%).
Οι καταναλωτές μείωσαν τη μετακίνηση με Ι.Χ. (77,3%) ενώ σημαντικό ποσοστό μείωσε την αγορά τροφίμων και τα λοιπών βασικών ειδών πρώ­της ανάγκης (55,6% και

65,10% αντίστοιχα). Το 83,5 % επιλέγουν να προβούν σε περικοπή δαπανών για την προσωπική τους φροντίδα και το 90,4 % για την ένδυση / υπόδηση.

6 στους 10 καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν τη δαπάνη για μία εβδομάδα διακοπές το χρόνο. .

Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, μία φορά την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει κρέας το 41,3%. Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%. Το ίδιο φαί­νεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.
7 στους 10 ερω­τώμενους επιλέγουν να αγοράζουν τρόφιμα με βάση την προσφορά και την χαμηλότερη τιμή.

Το 91,5% επιθυμούν να αγοράζουν προϊόντα απ’ ευ­θείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ευχές Τσαβούσογλου σε Δένδια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου!

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εγκαινιάζει η ευχετήρια επιστολή που απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για την 25η Μαρτίου!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πλην των ευχών για την εθνική εορτή, δηλώνει βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, που υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, θα παγιωθούν στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλλει περαιτέρω στη θετική δυναμική των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, που επικρατεί τώρα.

Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Τέλος, εκφράζει τις καλύτερες ευχές του για προσωπική υγεία και ευτυχία, όπως και για ευημερία του φιλικού πληθυσμού της Ελλάδας.

2c709f9c-57fe-429a-9567-42922b9c7fa2

«Η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης»

Διαβάστε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τη νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Όπως επισημαίνει, «η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο», την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα».

«Η Τουρκία δεν είναι αφελής» τονίζει ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ’ την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε», με επικοδομητικό διάλογο και «νέες προοπτικές για ευοίωνη πορεία» των ελληνοτουρκικών σχέσεων «στο εγγύς μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα».

Περισσότερα

Auto

Σοκ το κόστος ανανέωσης του διπλώματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν εκατομμύρια οδηγοί… που απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 ή καλύτερα την πλαστική κάρτα άδεια οδήγησης ή την απέκτησαν από αντικατάσταση λόγω απώλειας ή φθοράς του παλαιού διπλώματος καθώς το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ!

Η πρώτη «φουρνιά» των οδηγών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα θα είναι όσοι έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης οι οποίες λήγουν το 2028!

Επίσης όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης ανέρχεται σε 128 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ένα παράβολο 50 ευρώ για ανανέωσης, ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση του διπλώματος και έναν παράβολο παγίου τέλους  χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων 18 ευρώ (108 ευρώ συνολικά) και δύο παράβολα των 10 ευρώ έκαστο που αφορούν στους γιατρούς. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 η αμοιβή 10 ευρώ του γιατρού έχει καταργηθεί και ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτό που πιστεύει ότι αξίζει η εξέτασή του για την έκδοση του Πιστοποιητικού υγείας. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν πλέον 20 ευρώ (έκαστος) οπότε και το κόστος της ανανέωσης μπορεί να ανέλθει και στα 148 ευρώ αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που έχουν παραμείνει στα 10 ευρώ…

Όσοι πάλι έχουν κρατήσει το παλαιό ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουάριου του 2033 και αμέσως μετά θα πρέπει να το ανανεώσουν αποκτώντας την πλαστική κάρτα οδήγησης.

Άλλωστε υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και την διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Στην Ελλάδα ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα καθώς η διοικητική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης προβλέπει και γιατρούς αλλά και το παράβολο της ανανέωσης που κοστίζουν σήμερα 128 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας νέος 18 ετών που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 θα πρέπει το 2028 να ανανεώσει το δίπλωμά του και να πληρώσει 128 ευρώ και κατόπιν το 2043 που θα είναι 48 ετών θα πρέπει να ανανεώσει και πάλι την άδεια οδήγησής του και κατόπιν το 2058 όποτε και θα είναι 63 ετών. Δηλαδή ο νέος οδηγός θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη!

Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών. Δηλαδή και ο παλαιός οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει την άδειά οδήγησής του κάθε 15 έτη ανεξάρτητα την ηλικία του έως ότου φτάσει την ηλικία των 65 ετών. Αν είχε κρατήσει το παλαιό ροζ τρίπτυχο χάρτινο δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια και για οδηγούς άνω των 80 ετών η ανανέωση περιορίζεται στα 2 χρόνια.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα