Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μας «θυμήθηκε»… και η γρίπη- Τι δηλώνει στην «Γ» ο Μάρκος Μαραγκός για την έξαρση και τα μέτρα προστασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν φτάνει η φρίκη του πολέμου, η παγκόσμια ανησυχία για την έκβασή του με επιγενόμενο τις οδυνηρές επιπτώσεις του στην οικονομία, με περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, ο υψηλός ακόμη αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας, προστέθηκε τελευταία και η ανησυχία από μια ιογενή συνδρομή που ταλαιπωρεί πολλούς.

Έξαρση λοιπόν φαίνεται πως παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μια ιογενής συνδρομή με συμπτώματα παρεμφερή με αυτά της νόσου Covid-19 γεγονός, που δημιουργεί ανησυχία σε όσους εμφανίζουν αυτή τη συμπτωματολογία. Στο πλαίσιο της έγκυρης πληροφόρησης , η «Γ» απευθύνθηκε στον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Καθηγητή Παθολογίας/Λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό, απευθύνοντας τα ακόλουθα ερωτήματα: Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ίωσης αφορούν σε στέλεχος εποχιακής γρίπης;

Τι πρέπει να κάνουν οι προσβληθέντες και ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθούν; Αυτή η ίωση θεωρείτε ότι είναι επακόλουθο του συνωστισμού που προέκυψε από τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις;
Σαφής και εμπεριστατωμένος όπως πάντα ο Καθηγητής Μάρκος Μαραγκός απατώντας στα ερωτήματα διευκρινίζει: «Είναι αλήθεια ότι έχει πρόσφατα εμφανιστεί μια ιογενής συνδρομή που δεν είναι τίποτα άλλο από μια εποχιακή γρίπη. Η συμπτωματολογία της είναι παρεμφερής με αυτή που εμφανίζεται σε όσους έχουν μολυνθεί με την νόσο covid-19 δηλ. πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος, καταρροή βήχας κλπ. και αυτό προφανώς εγείρει ανησυχία σε όσους παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα. Η απάντηση που θα σταματήσει την ανησυχία σε σχέση με το αν πρόκειται για μόλυνση από κορωνοϊό βρίσκεται στην διεξαγωγή rapid test και αν χρειαστεί στην επανάληψή του».
Σε ότι αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι μολυνθέντες από εποχιακή γρίπη ο Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμωξιολογίας επισημαίνει ότι πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητά τους να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής: τήρηση αποστάσεων από τους οικείους τους χρήση μάσκας και συχνό πλύσιμο χεριών.
Αναφορικά με το αν έξαρση της εποχιακής γρίπης αποτελεί επακόλουθο του συνωστισμού που προέκυψε από τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις ο Καθηγητής Μαραγκός απαντά θετικά «όπως κάθε ίωση μεταδίδεται και εξαπλώνεται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται, θεωρώ ότι οι μαζικές συναθροίσεις χωρίς τήρηση μέτρων που πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε κλειστούς τις μέρες του Καρναβαλιού είχαν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των μολύνσεων από την εποχιακή γρίπη και βεβαίως την αύξηση των κρουσμάτων με covid -19».
ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement