Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: «Σκοτεινές» μέρες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Σε ό,τι αφορά το πολεμικό μέτωπο, όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα πως η στρατηγική του Πούτιν είναι να σφίγγει διαρκώς τον κλοιό στην Ουκρανία, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος εάν αυτή ήταν η εξαρχής στρατηγική των Ρώσων ή μία αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους.

Ενδεχομένως, ο πρόεδρος της Ρωσίας να περίμενε ότι θα συναντούσε μικρότερη αντίσταση και ενδεχομένως να έχουν δίκιο όσοι κάνουν λόγο για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των ρωσικών στρατευμάτων και άλλα προβλήματα. Ενδεχομένως όμως και να λαθεύουν και η αλήθεια να είναι ότι από την αρχή οι ρωσικές δυνάμεις υιοθέτησαν μία στρατηγική σταδιακού «στραγγαλισμού» της χώρας, προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, αλλά και θύματα μέσα στη χώρα, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν υπέρ τους στη διεθνή κοινή γνώμη.

Όπως και να έχει πάντως, η ουσία είναι πως η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό, κερδίζοντας επί του πεδίου όλο και πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο φόντο μίας διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται και η οποία θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για την κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο περνάει ο χρόνος. Βέβαια, κανείς μας δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στα «κλειστά γραφεία» και τι είδους επαφές και συνομιλίες εξελίσσονται, τόσο μεταξύ των δύο πλευρών όσο και σε σχέση με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών κρατών, του Ισραήλ, κ.λπ. Αυτά που μαθαίνουμε και αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν συνιστούν ουσιαστική ενημέρωση. Και αυτό είναι οφθαλμοφανέστατο.

Η ουσία είναι ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Και ενόσω οι διπλωματικές προσπάθειες δεν φτάνουν σε κάποιο αποτέλεσμα, εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας αισθάνονται παγιδευμένοι σε ένα φοβερό παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον, ενώ εκατομμύρια άλλων πλημμυρίζουν άλλες χώρες και ενδεχομένως, σκέφτονται πως θα αργήσουν πολύ να ξαναδούν την πατρίδα τους. Επιπλέον, το σύνολο των πολιτών της Ευρώπης βιώνει μεγάλη ανασφάλεια και βρίσκεται αντιμέτωπο με μία οικονομική κρίση που προκαλείται κυρίως από την ακρίβεια στην ενέργεια. Οι μέρες παραμένουν «σκοτεινές»…

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement