Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Τσουνάμι: Χρήσιμες συμβουλές για να σωθείτε

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευτυχώς η χώρα μας βρέχεται από μια περίκλειστη θάλασσα όπως η Μεσόγειος με τις ακτές κοντά η μια στην άλλη. Φανταστείτε να βρεχόταν από τον Ειρηνικό με χιλιάδες χιλιόμετρα θάλασσας έτοιμη να «γεννήσει» ένα τσουνάμι.

Ποιος δεν θυμάται τι είχε συμβεί το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ή το 2011 στην Φουκοσίμα η οποία είχε χτυπηθεί από σεισμό και μετά από τεράστιο τσουνάμι με αποτέλεσμα να έχουμε πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό ενέργειας της περιοχής, στον αντιδραστήρα που ράγισε.

Η είδηση το απόγευμα της τετάρτης ήταν τρομακτική και δεν αφορούσε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην Ιαπωνία έγινε σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επειδή η Ιαπωνία είναι στον Ειρηνικό και τέτοια μεγέθη ξυπνούν Τσουνάμι, βγήκε ο σχετικός συναγερμός.

Τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τσουνάμι; Είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Σας έχουμε πει τι να κάνετε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, τι να κάνετε σε περίπτωση βομβαρδισμού, τώρα θα διαβάσετε τι να κάνουμε σε ένα τσουνάμι.

Τι είναι το τσουνάμι
Το τσουνάμι είναι ιαπωνική λέξη και αποτελείται από δύο ιδεογράμματα που σημαίνουν μαζί «λιμάνι – κύματα». Δηλαδή τα κύματα που μπαίνουν μέσα στο λιμάνι (σε ελέυθερη μετάφραση). Στο παρελθόν, τα τσουνάμι αναφέρονταν από το ευρύ κοινό ως παλιρροιακά κύματα (tidal waves) και από την επιστημονική κοινότητα ως θαλάσσια σεισμικά κύματα (seismic sea waves).

Διαβάστε επίσης: Τσουνάμι : Η συγκλονιστική στιγμή που το κύμα εισβάλλει σε συναυλία
Τσουνάμι είναι μεμονωμένα κύματα ή μία σειρά κυμάτων, που παράγονται σε έναν όγκο νερού από μια ωστική διαταραχή που μετατοπίζει κάθετα μια υδάτινη στήλη. Οι σεισμοί, οι καθιζήσεις εδάφους, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και ακόμη οι πτώσεις μετεωριτών μπορούν να δημιουργήσουν τα τσουνάμι. Τα τσουνάμι μπορούν με σφοδρότητα να χτυπήσουν τις ακτές και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες ζωών και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες.

Δεν μοιάζουν με τα συνήθη κύματα που παράγονται εξαιτίας του αέρα, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται ως «αβαθή υδάτινα κύματα», με μεγάλες περιόδους και μεγάλα μήκη. Ένα τσουνάμι μπορεί να έχει μήκος κύματος πάνω από 100 χλμ και περίοδο περίπου μιας ώρας. Αντίθετα, τα μεγάλα κύματα που δημιουργούνται από τον αέρα και γίνονται έντονα αντιληπτά στην παραλία έχουν μικρή περίοδο, περίπου 10 δευτερολέπτων, και μικρό μήκος, περίπου 150 μέτρα.

Η ταχύτητα τους είναι ανάλογη με την περιοχή που δημιουργούνται. Για παράδειγμα στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου το μέσο βάθος του νερού είναι περίπου 4.000 μ, ένα τσουνάμι ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 200 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή 700 χιλιόμετρα την ώρα.

Τι πρέπει να κάνουμε
Όπως διαβάσατε ήδη πρόκειται για μια δυσθεόρατη δύναμη και ενέργεια που είναι δύσκολο να κατανοήσει ο ανθρώπινος νους. Και εάν είμαστε άτυχοι και βρεθούμε απέναντι σε μια τέτοια δύναμη; Τι πρέπει να κάνουμε;

Ένα τσουνάμι καθώς πλησιάζει τις ακτές επιβραδύνει η ταχύτητα του αλλά αυξάνεται το ύψος του. Το κάθετο ύψος τους στη στεριά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια παραθαλάσσια περιοχή γίνεται μεγάλος σεισμός και βγαίνει και προειδοποίηση τσουνάμι. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι οδηγίες αυτοπροστασίας της περιφέρειας Αττικής θα πρέπει:

-Να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση

-Να παρατηρήσουμε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του νερού, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.

-Να φύγουμε αμέσως από τις ακτές και να κατευθυνθούμε στην ενδοχώρα. Ακόμη καλύτερα κάπου με μεγάλο υψόμετρο.

-Προσοχή: Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.

-Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

-Προς θεού μην είστε περίεργοι και πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι να έρχεται. Δεν θα προλάβετε να απομακρυνθείτε σε καμία περίπτωση.

www.in.gr

Ελλάδα

Πανελλαδικές 2022: Ανακοινώνονται την Τρίτη οι βαθμολογίες – Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας,  η ανακοίνωση της βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων προγραμματίζεται να γίνει την Τρίτη μετά τις 13:00.

 

Την ίδια ημέρα, που θα γίνει η ανακοίνωση των βαθμολογιών με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας θα αναρτηθούν και οι βαθμοί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr ενώ θα γνωστοποιηθούν στους υποψήφιους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Μέχρι την Πέμπτη οι κωδικοί

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου μπορούν οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) των Πανελλαδικών 2022 που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) να αποκτήσουν από το λύκειο τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου(Π.Μ.Δ.) έτους 2022  θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό

Η διαδικασία της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου θα συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του Ιουλίου και ειδικά φέτος αποδεικνύεται μια σύνθεση υπόθεση, καθώς διαφορετικά τμήματα θα απαιτούν διαφορετικό συνδυασμό μορίων για την είσοδο στα προγράμματα τους.

Κι αυτό γιατί το κάθε ΑΕΙ καθόρισε μόνο του τους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας για τα προγράμματα του. Έτσι, φέτος δεν υπάρχει βαθμολογική «αντιστοίχιση» τμημάτων, οπότε και δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση με τα δεδομένα της περυσινής εξεταστικής χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι κατά την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου δεν πρέπει να παρασύρονται από την πιθανά υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να έχουν, αλλά να φροντίσουν να μελετήσουν σοβαρά τα βαθμολογικά τους δεδομένα και να καλύψουν όσα περισσότερα σενάρια μπορούν για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Και βέβαια, πάντα, στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν και όχι σε άλλα που προσφέρουν σπουδές οι οποίες δεν κερδίζουν το ενδιαφέρον τους.

Επίσης, όπως αναφέρουν και οι ψυχολόγοι, τις επόμενες ημέρες δεν πρέπει να παρασυρόμαστε  από συμβουλές άλλων ή προβλέψεις, αλλά απλά να τις αξιολογούμε ήρεμα και λογικά.

Σημαντική είναι και η αξιολόγηση σοβαρών μελετών που εκπονούνται κατά καιρούς στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό σχετικά με τις προοπτικές των επαγγελμάτων που μας ενδιαφέρουν, τα νέα επαγγέλματα που τυχόν αναδύονται στην χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Περισσότερα

Ελλάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παίρνει από την Ευρώπη τη σκυτάλη της ανόδου – Κέρδη για τον Γενικό Δείκτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 843,12 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,99%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,90%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+3,80%), της Aegean Airlines (+3,57%) και της Alpha Bank (+2,57%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,47%), της ΕΥΔΑΠ (-1,32%) και των ΕΛΠΕ (-0,31%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,09%) και των Πρώτων Υλών (+1,86%), ενώ υποχωρεί μόνο ο δείκτης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,42%).

Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 8 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Δομική Κρήτης +6,51% και Moda Bango +6,06%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΔΕΗ -1,47% και ΕΥΔΑΠ -1,32%.

Περισσότερα

Ελλάδα

Σταϊκούρας για τα μέτρα στα καύσιμα: «Έχουν κοινωνικό πρόσημο – Στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μέτρα στα καύσιμα ορθώς δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καλύπτουν δε, τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τα 3,5 εκατομμύρια συνολικά». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1 , σχετικά με τα αιτήματα είτε για μείωση του ΕΦΚ είτε για μετάταξη του ΦΠΑ σε χαμηλότερο συντελεστή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως «εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα τετραετίας λειτουργούμε στην οικονομία με ορίζοντα τετραετίας. Όμως, είναι επιζήμια για την οικονομία μια μακρά προεκλογική περίοδος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μια μείωση του ΕΦΚ κατά 0,20 ευρώ έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ. «Άρα, δεν θα κάνουμε κάποιο άλλο μέτρο στήριξης ή θα επιβαρύνουμε τους πολίτες», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι «τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα είναι αυξημένα (πολύ αυξημένα αυτά από τον ΦΠΑ και ελαφρώς μειωμένα από τον ΕΦΚ). Η πολιτεία τα παίρνει, προσθέτει το ποσό από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και τα επιστρέφει στους πολίτες».

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο αγροτών από τα Φάρσαλα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές και ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, έχει δοθεί βοήθεια στους κτηνοτρόφους και επιστρέφεται τον Αύγουστο ο φόρος από το πετρέλαιο κίνησης. Και προέτρεψε τους αγρότες «να κάνουν πιο μεγάλα και υγιή σχήματα, με κίνητρο τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος εφ’ όρου ζωής».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι δυσκολίες που συνοψίζονται στη λέξη «ακρίβεια» θα καλύψουν όλο το 2022, θα συνεχιστούν με χαμηλότερη ένταση και το 2023 και θα τερματιστούν στο τέλος του επόμενου έτους». Είπε, εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση επιδομάτων, είναι κυβέρνηση μείωσης φόρων και εισφορών και βοήθειας στον πολίτη όταν έχει ανάγκη».

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως «εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, λειτουργούμε στην οικονομία με ορίζοντα τετραετίας. Όμως, είναι επιζήμια για την οικονομία μια μακρά προεκλογική περίοδος».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα