Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κάμερες: Μπλόκο στην τοποθέτησή τους σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών – Τι λέει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ένοικοι διπλοκατοικίας κατήγγειλαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συγγενή τους που διαμένει στο ίδιο οίκημα ότι τοποθέτησε κάμερες χωρίς τη συναίνεσή τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο καταγγελόμενος που διαμένει σε ισόγειο διπλοκατοικίας, έχει εγκαταστήσει κάμερες, η μία εξ αυτών κάτω από το μπαλκόνι των καταγγελλόντων με τους οποίους είναι συνιδιοκτήτης (εξ αδιαιρέτου) του εν λόγω ακινήτου.

Οι ως άνω κάμερες, όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, λαμβάνουν εικόνα και ήχο και συνδέονται με καταγραφικό μηχάνημα. Επίσης το πεδίο ελέγχου των καμερών περιλαμβάνει χώρους όπως η κοινόχρηστη κεντρική είσοδος του κλιμακοστασίου του κτιρίου, η πιλοτή του κτιρίου και ο κήπος του ακινήτου, ενώ σκοπός της επεξεργασίας φαίνεται ότι είναι η προστασία προσώπων και αγαθών της κατοικίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία, όπως αναφέρει το dikastiko.gr, έχει ασκηθεί δικαίωμα εναντίωσης προς τον καταγγελλόμενο χωρίς ανταπόκριση.

Οι όροι για να τοποθετηθεί κάμερα
Όπως αναφέρει η Αρχή, «υπεύθυνος επεξεργασίας για τον σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να είναι οι συνιδιοκτήτες από κοινού, αλλά όχι μεμονωμένος ιδιοκτήτης. Όταν δεν υφίσταται κανονισμός, για την απόφαση των συνιδιοκτητών απαιτείται πλειοψηφία σε ποσοστό ιδιοκτησίας 50% + 1 και επιπλέον σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των ενοίκων, για την οποία λαμβάνεται υπόψη μία ψήφος ανά κατοικημένο (μη κενό) διαμέρισμα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement