Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Πετρέλαιο: Ανοδικές τάσεις και πάλι στο αργό, καθώς η επίτευξη συμφωνίας αργεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανιούσα πήρε και πάλι σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς η Ρωσία διέλυσε την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί περί προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. Αν και παρόλ’ αυτά παραμένει αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα όταν το Brent είχε πλησιάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή την ώρα το Brent κινείται στα 106,87 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας σημαντικό άλμα ύψους 9%. Αντίστοιχα κέρδη και για το αμερικανικό αργό, που ανεβαίνει κατά πάνω από 8% στα 102,79 δολάρια.

Χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεση του είχε κάνει λόγο για πιθανό «σοκ» στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, δεδομένου του ρόλου που κατέχει η Ρωσία ως χώρα παραγωγής. Μάλιστα ο Οργανισμός εκτίμησε πως από τον Απρίλιο μπορεί να πάψουν να είναι διαθέσιμα 3 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως, ποσότητα που έτερες χώρες παραγωγής δεν θα είναι εύκολο να καλύψουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τον κλάδο παραμένουν δυσοίωνες. Ενδεικτικά η Morgan Stanley ανέβασε την εκτίμηση της για την πορεία της τιμής κατά 20 δολάρια μέσα στο τρίμηνο, στα 120 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα προέβλεψε πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια από τον Απρίλιο, εκτιμώντας πως σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη Ρωσία να διατηρεί τις εξαγωγές της.

Παράγοντας κινδύνου είναι και η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα, που είναι η νούμερο ένα χώρα σε κατανάλωση ενέργειας. Οι αρχές έχουν δρομολογήσει νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και πολυήμερα lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα ήδη να παρατηρούνται διαταραχές στην παραγωγή εργοστασίων, κυρίως στην Σεντζέν και το Τζιλίν.

www.ot.gr

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement