Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

O νέος ΕΝΦΙΑ για την Πάτρα-Χαρακτηριστικά παραδείγματα με υπολογισμό του φόρου σε διάφορες περιοχές

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΩΝ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
ΕΛΕΝΗΣ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με την υπάρχουσα και δη κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, με απότοκο την αύξηση καυσίμων, αγαθών και βεβαίως με τον πληθωρισμό στην ανιούσα, όλοι περιμένουμε με αγωνία την όποια ελάφρυνση με επικέντρωση στην εξαγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Πριν καταφέρει το σύνολο των οικογενειών να αποπληρώσει τον περσινό φόρο, έρχεται το μπουγιουρντί άμεσα δηλ. τον Μάιο παραλαμβάνουμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και εάν είναι δυνατόν η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί εντός του Μαΐου.
Ειδικότερα η προβλεπόμενη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στην οποία προχωρά η κυβέρνηση θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 13% και θα φθάνει συνολικά έως και το 40% περίπου για εκατομμύρια Φυσικά και Νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 400.000 ευρώ, ενώ το όφελος των φορολογουμένων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του τρέχοντος έτους υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί φέτος από την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου ανέρχεται σε 2,23 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχε φθάσει τα 2,58 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ προκύπτουν επιβαρύνσεις, ενώ η ελάφρυνση ή η επιβάρυνση με τον νέο και τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και από τις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ανά περιοχή.
Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών.
Tο τελικό συμπέρασμα και η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…


Ροή ειδήσεων

Advertisement