Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Βιώνουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή…»-Η Ναταλία από την Ουκρανία, ήρθε στην Πάτρα και μιλά στη “Γ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Εγκατέλειψε την πατρίδα της, την Μαριούπολη μαζί με τα τρία παιδιά της, πριν προλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στην πόλη, να χτυπήσουν αμάχους και προκαλέσουν τις εικόνες της καταστροφής.

Έμεινε όμως, πίσω, ο ελληνικής καταγωγής σύζυγός της- μηχανικός στο επάγγελμα- για να βοηθήσει τον δοκιμαζόμενο λαό της Μαριούπολης.

Ο λόγος για την δασκάλα Ουκρανικής γλώσσας, η οποία έχει σπουδάσει την ελληνική γλώσσα στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης, Ναταλία Καρατζά, η οποία από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκεται στην Πάτρα μαζί με τα τρία παιδιά της, τον Γιάννη, την Ελένη και τον Ανέστη. Δεν επέλεξαν τυχαία την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Φάρος… ελπίδας για την Ουκρανική οικογένεια αποτέλεσε ο πρόεδρος της Ελληνοουκρανικής Φιλίας Πάτρας Μιχάλης Ροδόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς φιλίας με τον σύζυγό της από το 2014, τότε που και πάλι η Ουκρανία βίωνε τη φρίκη του πολέμου.

Η Ναταλία Καρατζά, η οποία είναι δασκάλα σε ουκρανικό σχολείο, περιγράφει τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα της, με έναν κόμπο στο λαιμό και τα μάτια της να βουρκώνουν.

«… Τώρα στην Ουκρανία είναι πόλεμος. Το σπίτι μας έχει καταστραφεί. Η Μαριούπολη βιώνει εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής. Απευθύνω έκκληση να μας ακούσουν και να μας βοηθήσουν. Οι άνθρωποι ζουν σε καταφύγια και δεν έχουν τίποτε, ούτε φαγητό, ούτε ρούχα, ούτε νερό για να ζήσουν… Πίνουν νερό της βροχής ή νερό από τη θάλασσα. Η πόλη βομβαρδίζεται συνεχώς και η καταστροφή είναι μεγάλη …» αναφέρει στην «Γ».

Τη συναντήσαμε στο ξενοδοχείο «Ατλάντικ», όπου διαμένει μετά από την ευγενική παραχώρηση του ιδιοκτήτη, καταδεικνύοντας την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό, ενώ επιχειρήσεις εστίασης τους προσφέρουν δωρεάν φαγητό μετά από συνεννόηση από τον Σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας.

«Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ»

«Αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας στην Μαριούπολη όταν πλέον ήταν ορατός ο φόβος της επίθεσης όμως η σκέψη μας είναι στην πατρίδα μας. Στην Μαριούπολη βρίσκεται ο σύζυγός μου, ο οποίος παρέμεινε ως εθελοντής. Είδε το σπίτι μας να βομβαρδίζεται και να ισοπεδώνεται. Όπως και τόσα άλλα σπίτια και τους ανθρώπους να βιώνουν δύσκολες στιγμές.

Πολλοί θέλουν να φύγουν αλλά δεν έχουν χαρτιά για να τα καταφέρουν», προσθέτει. Η ίδια, όπως μας είπε, ήρθε στην Ελλάδα καθώς τα παιδιά της δεν άντεχαν να ακούν τις σειρήνες του πολέμου και να αντικρίζουν τις εικόνες του βομβαρδισμού καθώς ζούσαν ξανά σκηνές τρόμου που είχαν βιώσει το 2014, όπου κρύβονταν στο μπάνιο, κλείνοντας τα αυτιά τους με τα μαξιλάρια για να μην ακούν τους ήχους από τους βομβαρδισμούς.

«ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ»

Όσον αφορά το δικό τους ταξίδι σωτηρίας από την Μαριούπολη μέχρι την Ελλάδα μας, το οποίο διήρκησε για μια εβδομάδα μας είπε: «Φύγαμε από τη Μαριούπολη και πήγαμε με λεωφορείο στην Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, βλέπαμε περιοχές να βομβαρδίζονται και το λεωφορείο έτρεχε για να σωθούμε. Ευτυχώς, φθάσαμε με ασφάλεια, αλλά δεν θέλαμε να μείνουμε γιατί δεν γνωρίζαμε τη γλώσσα. Έτσι, αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα.

Ο κ. Ροδόπουλος μας προσκάλεσε να έρθουμε στην Πάτρα μέχρις ότου να λήξει ο πόλεμος και να γυρίσουμε πίσω στην πατρίδα μας».
Τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της, μας είπαν πως στην Πάτρα αισθάνονται ασφάλεια και έχουν γίνει αποδέκτες της Ελληνικής ζεστής φιλοξενίας.

«ΕΔΩ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΞΑΝΑ»

«Τα παιδιά άρχισαν να χαμογελούν στην Ελλάδα, στην Ουκρανία ήταν φοβισμένα πολύ και αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Αυτό που περιμένουν είναι να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος και να γυρίσουν ξανά στην πατρίδα τους. Θέλουμε να κάνει πίσω ο Πούτιν και να επιστρέψουμε στην χώρα μας. Στην Μαριούπολη το σπίτι μας καταστράφηκε, έχουμε όμως ένα σπίτι στην Γιάλτα και μπορούμε να μείνουμε εκεί. Αγαπάμε την Ελλάδα και ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες που μας στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα, στην φιλοξενία τους εδώ αλλά και στη βοήθεια που στέλνουν στον Ουκρανικό Λαό».

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν καθημερινά καταφθάνουν μεμονωμένες οικογένειες από την Ουκρανία για να μεγαλώσουν με ασφάλεια στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Ροδόπουλο υπάρχουν Πατρινές οικογένειες που θέλουν να φιλοξενήσουν Ουκρανούς, ενώ συνεχίζεται το κύμα προσφοράς σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τον δοκιμαζόμενο λαό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement