Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σκύβουν το κεφάλι και δίνουν υπόσχεση

Σήμερα η αναβίωση της ορκωμοσίας των αγωνιστών της Πάτρας, ενώ την Τετάρτη ο Δήμος διοργανώνει επετειακή εκδήλωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τέταρτη χρονιά οι Μωραΐτες εν Χορώ αναβιώνουν την Ορκωμοσία των Αγωνιστών της Πάτρας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου (έναντι Ρωμαϊκού Ωδείου).

Κεντρικός Ομιλητής: Κωνσταντίνος Πλαπούτας, πρόεδρος Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821. Συμμετέχει ο Α.Ο. Φωκάτα (Κεφαλληνία)

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Αντρέας Ζαΐμης, τέως υπουργός Εξωτερικών, απόγονος Ζαΐμη

Νικήτας Σταματελόπουλος, απόγονος Νικηταρά

Νικόλαος Φωκάς, πρόεδρος Α.Ο. Φωκάτα.

Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821, ενώ γίνεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και με την ευγενική υποστήριξη των Αρσακείων Σχολείων Πατρών.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «σπουδαίοι και άσημοι, τρανοί και μικροί, πλούσιοι και πένητες, ενώνονται με ενθουσιασμό, σχηματίζουν φάλαγγες εθνικές και κινούνται δριμείς με ένα κοινό φρόνημα, να κατακρεμνιστεί η ημισέληνος από τους ελληνικούς ουρανούς για να υψωθεί περήφανο και πάλι το σημείο με το οποίο πάντοτε πορευόμαστε, αυτό του Σταυρού. Μπροστάρης στην αυτοθυσιαστική αυτή οργανωμένη ενέργεια είναι ο Δεσπότης των Παλαιών Πατρών. Ο απλός και ταπεινός στη ζωή Γερμανός, πιστός στο εθνικό του χρέος, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός στο ύφος, σηκώνει την Αγία δεξιά του και ευλογεί τον πιο τρανό Αγώνα που έζησε ποτέ η Ελλάδα. Το τιμημένο και αγιασμένο ράσο του γίνεται δύναμη που ποτίζει το αίμα των Ελλήνων και καρποφορεί στα σπλάχνα τους ζήλο και αγωνιστικό παλμό.

Στο μικρό αλώνι του Αγίου Γεωργίου, τα παλληκάρια της Πάτρας σκύβουν το κεφάλι κάτω από το πετραχήλι του ανυπότακτου Ιεράρχου τους και δίνουν την ιερή υπόσχεση «Λευτεριά ή Θάνατος!».

«Λευτεριά ή Θάνατος!» Τα καριοφίλια άναψαν στην Πάτρα.

«Λευτεριά ή Θάνατος!» αντιλαλεί πλέον στα ψηλά κι απάτητα βουνά, στα λημέρια των σταυραετών, στα τραχιά κονάκια των αδέσμευτων κλεφτών και η Ελλάδα βαδίζει και πάλι προς το φως.

201 χρόνια αργότερα, η Πάτρα, το πρώτο αστικό κέντρο που ξεσηκώθηκε για τη Λευτεριά του Έθνους, τιμά ως πρέπει αυτό το γεγονός».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Επίσης, ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός του Οργανισμός, διοργανώνουν στη 1.00 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Μαρτίου στην πλατεία Ομονοίας, εκδήλωση για τον εορτασμό της 25 ης Μαρτίου 1821.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Δημοτική Μπάντα και το Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού. Η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας, προχώρησε σε παραγωγή θεατρικού δρώμενου, για τη ζωή και τη δράση του πατρινού αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Καρατζά, το οποίο και θα παρουσιάσει.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Μαρτίου η έκθεση “Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών”, η οποία φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Η έκθεση μέχρι σήμερα έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και εκατοντάδες συμπολίτες έχουν δει τα εκθέματα. Στο χώρο ξεναγήθηκαν περισσότεροι από 1000 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της περιοχής.

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό βρίσκονται επίσης στο τελικό στάδιο οι εργασίες για την κατάρτιση και εκτύπωση δύο ειδικών εκδόσεων που αφορούν στην επανάσταση του 1821.

Η μία περιέχει το υλικό της έκθεσης με τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (πίνακες ζωγραφικής, πορτραίτα αγωνιστών, γκραβούρες και αρχειακό υλικό) από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο καθώς και βιβλία (λευκώματα, απομνημονεύματα αγωνιστών), τα οποία αφορούν κυρίως στην τοπική εκδοτική παραγωγή.

Η δεύτερη έκδοση περιλαμβάνει τις σχετικές εισηγητικές παρεμβάσεις από τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Το αποτύπωμα της επανάστασης του 1821 στην Κοινωνία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21. Οι εκδόσεις θα παρουσιαστούν στο κοινό το αμέσως επόμενο διάστημα στη διάρκεια εκδήλωσης.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement