Connect with us

Υγεία

Eντοπίζει όλες τις μεταλλάξεις

Κορωνοϊός:  Το νέο μοριακό τεστ που «χρωματίζει» τα αποτελέσματα ανάλογα με το είδος των παραλλαγών

Published

on

Ενα νέο μοριακό τεστ που όχι μόνο διαγιγνώσκει τον SARS-CoV-2 αλλά εντοπίζει και την παραλλαγή του ιού που έχει μολύνει το εκάστοτε άτομο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers και της εταιρείας ResourcePath LLC. To τεστ βασίζεται σε μοριακούς φάρους, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Journal of Molecular Diagnostics». Μάλιστα η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι διαθέσιμη ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε εργαστήριο ανά τον κόσμο διεξάγεται τεστ PCR.

O κύριος ερευνητής, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή New Jersey του Πανεπιστημίου Rutgers και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Σαντζάι Τιάγκι σημείωσε ότι ο εντοπισμός των συγκεκριμένων στελεχών που μολύνουν τον πληθυσμό προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την περίοδο επώασης της νόσου COVID-19, το διάστημα κατά την οποία ο ασθενής είναι μολυσματικός, τη μεταδοτικότητα, την παθογονικότητα, ακόμη και τις αλλαγές στα κυρίαρχα συμπτώματα που προκαλεί η κάθε παραλλαγή.

Το τεστ Rutgers-RP RT-PCR ανιχνεύει μεταλλάξεις οι οποίες έχει φανεί ότι αυξάνουν την ικανότητα διαφυγής του ιού από τα αντισώματα και του χαρίζουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Για την ταυτοποίηση συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων οι ερευνητές χρησιμοποιούν μοριακούς φάρους – πρόκειται για μόρια με σχήμα φουρκέτας τα οποία σχεδιάζονται ώστε να προσδένονται επιλεκτικά σε μια συγκεκριμένη μεταλλαγμένη αλληλουχία αποφεύγοντας τις αγρίου τύπου αλληλουχίες οι οποίες συνήθως διαφέρουν κατά ένα μόνο νουκλεοτίδιο.

Εννέα μεταλλάξεις επελέγησαν για δοκιμή, και ο μοριακός φάρος για την καθεμία εξ αυτών έφερε διαφορετικού χρώματος χρώση. Κάθε παραλλαγή του ιού που προκαλεί ανησυχία – η Άλφα, η Βήτα, η Γάμμα, η Δέλτα, η Ομικρον – διαθέτει έναν μοναδικό συνδυασμό αυτών των μεταλλάξεων και όταν ο φάρος προσδένεται στο μόριο-στόχο του, το διακριτό χρώμα του ανιχνεύεται από το μοριακό τεστ.

 

 

Κάθε μοριακός φάρος με σχήμα φουρκέτας έχει συγκεκριμένο χρώμα και φθορίζει όταν προσδένεται στη γενετική μετάλλαξη-στόχο. (Salvatore Marras)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο τεστ μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την ανάπτυξη του τεστ αμέσως μετά την αρχή της πανδημίας και όταν η παραλλαγή Ομικρον έκανε την εμφάνισή της, σχεδίασαν έναν φάρο μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ο οποίος εντοπίζει μια μετάλλαξη που είναι μοναδική σε ό,τι αφορά την Ομικρον και είναι σημαντική για τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παραλλαγή Ομικρον εντοπίστηκε από τους ερευνητές σε 17 από 33 επιπρόσθετα δείγματα που είχαν προηγουμένως ελεγχθεί μέσω γενετικής αλληλούχησης – και σε αυτήν την περίπτωση τα αποτελέσματα του νέου RCR τεστ ήταν σε 100% συμφωνία με εκείνα της αλληλούχησης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement