Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022
Connect with us

Εκπαίδευση

Κατσανιώτης : Στο «Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ» ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης στις 21 και 22 Μαρτίου 2022 προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο «Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ».

Η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία οι εικόνες βομβαρδισμών στην Ουκρανία επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού και του σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κατσανιώτης τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική του ομιλία πως «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου γι’ αυτό και πρωτοστατεί στην διαμόρφωση μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του» ενώ πρόσθεσε «Υπό το πρίσμα των σημερινών ένοπλων συγκρούσεων, είναι ώρα για την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες διαμόρφωσης συγκεκριμένου πλαισίου για την απόλυτη προστασία των αμάχων και την απρόσκοπτη δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Να σημειωθεί ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Φιλανδίας, Ρουμανίας, εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κ.α.
Ο κ. Κατσανιώτης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε «Ο φρικτός πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των συνεπειών, με σημαντικότερη την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου Μαριούπολης. Θα υπάρξει και συνέχεια».

Να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών.

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Αιτήσεις από σήμερα για 47 ειδικότητες-Στα Δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρχίζει σήμερα στις 18:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς επίσης και στο νέο παράρτημα Αιδηψού του ΙΕΚ Χαλκίδας, για το έτος κατάρτισης 2022-2023, σε 47 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι και όσες είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXIS, στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se….

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ της ΔΥΠΑ.

TΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Tα δικαιολογητικά των υποψηφίων πρέπει να επισυναφθούν στην ηλεκτρονική αίτηση σε μορφή PDF. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά τρεις ειδικότητες κατάρτισης με σειρά προτίμησης (1η, 2η, 3η) σε δύο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος των ΙΕΚ της ΔΥΠΑ είναι να παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και να εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα, μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που θα διευκολύνουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

ΦΟΙΤΗΤΗ 5 ΕΞΑΜΗΝΩΝ

Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους απόφοιτους, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 5.

Οι ειδικότητες για το έτος κατάρτισης 2022-2023 είναι οι εξής:

 1. Αθλητική Δημοσιογραφία
 2. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
 3. Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
 4. Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
 5. Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου
 6. Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας
 7. Βοηθός Φαρμακείου
 8. Βοηθός Φυσικοθεραπείας
 9. Γραμματέας Ανώτερων και Ανώτατων Στελεχών
 10. Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων
 11. Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου
 12. Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ
 13. Ειδικός Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
 14. Μουσική Τεχνολογία
 15. Προπονητής Αντισφαίρισης, Καλαθοσφαίρισης, Κολύμβησης, Πετοσφαίρισης, Ποδοσφαίρου
 16. Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών
 17. Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
 18. Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
 19. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
 20. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας
 21. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού
 22. Στέλεχος Επιχειρήσεων Τυποποίησης, Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων
 23. Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου-Φοροτεχνικού Γραφείου
 24. Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας
 25. Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)
 26. Τέχνη φωτογραφίας
 27. Τεχνικός Αγροτουρισμού
 28. Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής
 29. Τεχνικός Ανελκυστήρων
 30. Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής
 31. Τεχνικός Βιολογικής/Οργανικής Γεωργίας
 32. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
 33. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
 34. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού
 35. Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
 36. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα-Web designer-Developer/Video Games)
 37. Τεχνικός Θεατρικού Μακιγιάζ και Θεατρικών Κομμώσεων
 38. Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
 39. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)
 40. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
 41. Τεχνικός Μηχανοτρονικής
 42. Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων
 43. Τεχνικός Φαρμάκων Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων
 44. Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος
 45. Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφοριών στην Ταξιδιωτική Βιομηχανία
 46. Τουριστικός Συνοδός
 47. Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/iek-oaed-arkhiki-epaghghelmatiki-katartisi, για να βρουν τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ που λειτουργούν στην περιοχή τους, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες.

 

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Ενημερωτική εκδήλωση του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών «Επιλέγω Γεωλογία στο Μηχανογραφικό»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Επιλέγω Γεωλογία στο Μηχανογραφικό: Γνωριμία με την Επιστήμη της Γεωλογίας» ήταν ο γενικός τίτλος της ενημερωτικής Ημερίδας που διοργάνωσε και πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 18:30 μ.μ, παράλληλα με την έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ», στην Αίθουσα ΑΙΓΛΗ της Veso Mare στην Πάτρα.

Επρόκειτο για μια ανοικτή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που απευθυνόταν σε ευρύ κοινό. Με πρόταγμα στόχευσης την προσέλκυση πρωτίστως των τελειόφοιτων μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βεβαίως των γονέων τους. Επιπρόσθετα ο στόχος επετεύχθη στο σύνολό του καθότι αναδείχθηκε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας εξωστρέφειας του Τμήματος όλες οι δυνατότητες που προσφέρει ο κλάδος της Γεωλογίας.

Ο χρόνος της εκδήλωσης επελέγη εν όψει της διαδικασίας συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και της ενημέρωσης των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Π. Ξυπολιάς ξεκίνησε η εκδήλωση και στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του γνωστικού πεδίου της επιστήμης της Γεωλογίας, το οποίο περιλαμβάνει: τη μελέτη των πετρωμάτων, των γεωλογικών σχηματισμών, των ορυκτών και των κοιτασμάτων, των φυσικών καταστροφών, τη μελέτη των μεταβολών του κλίματος, την έρευνα νερού, την έρευνα του θαλασσίου περιβάλλοντος κλπ. τόσο της Γης όσο και των άλλων πλανητών, που έχουν αρχίσει να μελετούν οι επιστήμονες.

Επίλογος της παρουσίασης η αναφορά στα στοιχεία της ιστορίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (πρόγραμμα σπουδών, εργαστήρια κλπ) καθώς και η σημερινή δυναμική του Τμήματος με την επισήμανση ότι τα τελευταία χρόνια είναι το πρώτο τμήμα σε χρηματοδοτήσεις της σχολής Θετικών Επιστημών.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησαν θεματικά περίπτερα σχετικά με τα ερευνητικά αντικείμενα της Γεωλογίας (Ρήγματα & Σεισμοί, Παλαιοντολογία, Ορυκτά & πετρώματα, Υδρογεωλογία, Γεωλογία & Τεχνικά έργα, Θαλάσσια Γεωλογία, Τηλεπισκόπηση, Ιζηματολογία, Κοιτασματολογία, Γεωφυσική, Σεισμολογία, Τεκτονική Γεωλογία) καθώς και του συλλόγου Οικονομικής Γεωλογίας φοιτητών του Τμήματος, στα οποία εκπρόσωποι των εργαστηρίων του τμήματος παρουσίασαν τα γνωστικά τους αντικείμενα και συζήτησαν με μαθητές και τους γονείς τους.

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ιστορία μεγαλύτερη των 45 ετών, παρέχει στους πτυχιούχους του όλα τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της αγοράς εργασίας. Οι πτυχιούχοι του τμήματος, με σύμμαχο την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση και τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωλόγων που απορρέουν από το ΠΔ 344/2000, είναι έτοιμοι να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει.
ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

==

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Πανελλαδικές 2022: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής – Τι είπε η Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Προσπάθειες ώστε οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να ανακοινωθούν πριν της 15 Αυγούστου γίνονται σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως δεν απέκλεισε να σημειωθεί πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές και τμήματα.

Σε σχέση με το νέο ολοήμερο σχολείο τόνισε στο OPEN πως από Σεπτέμβριο επεκτείνεται το ωράριο με διαδραστικές δράσεις. Στο 50% των ολοήμερων τμημάτων όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά, θα λειτουργούν μέχρι τις 17.30. Η πρόσβαση των μαθητών θα είναι χωρίς κανένα κριτήριο. «Θα προσλάβουμε για αυτό 3.500 επιπλέον προσωρινούς εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης: Μηχανογραφικό: Βήμα βήμα η συμπλήρωση – Ευκαιρίες και παγίδες
Αναφορικά με νομοσχέδιο για την Παιδεία η κ. Κεραμέως υποστήριξε στο Open πως οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν διπλά πτυχία, να κάνουν εσωτερικό Erasmus.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε θετικά, και είμαστε στη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος και αμέσως μετά θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», είπε, τέλος, η κ. Κεραμέως αναφερόμενη στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

www.in.gr/

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα