Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΠΑΤΡΙΝΟΛΑΤΡΗΣ: Η γενιά της Πανδημίας!- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Published

on

 

Το αποτύπωμα της Πανδημίας στην Ελληνική Μέση Εκπαίδευση εκτιμώ πως θα καταγραφεί στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι περίπου 100 χιλ. υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ θα είναι οι πρώτοι που έχουν περάσει και τις τρεις χρονιές του Λυκείου με καθεστώς Πανδημίας.

Ως γνωστόν η πρώτη καραντίνα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 και αμέσως μετά το Υπουργείο Παιδείας πήρε την απόφαση για μείωση της ύλης. Το 30% της εξεταστέας ύλης των Πανελληνίων μειώθηκε για τους υποψηφίους. Στην δε Α’ και Β’ Λυκείου ακυρώθηκαν οι προαγωγικές εξετάσεις. Το 2021 ήταν ακόμα πιο δύσκολη χρονιά για την Εκπαίδευση. Η καραντίνα ήταν εξάμηνη αυτή τη φορά καθώς η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού σάρωνε. Κάτι που η διδασκαλία έγινε διαδικτυακά και κάτι η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) είχαμε σαν αποτέλεσμα σχεδόν 40.000 υποψήφιοι να μείνουν εκτός νυμφώνος.

Φέτος η χρονιά κύλησε “κανονικά” με δια ζώσης διδασκαλία. Έτσι, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα εξεταστούν σε διευρυμένη ύλη. Το πρόβλημα είναι πως οι μαθητές αυτοί δεν δοκιμάστηκαν ποτέ στο Λύκειο σε οποιοδήποτε είδος εξετάσεων.

Επίσης, τα παιδιά αυτά επιβαρύνθηκαν πολύ την τελευταία διετία από την δοκιμασία της καραντίνας και της κοινωνικής απομόνωσης, από τον φόβο και τις συνέπειες της αρρώστιας, την καταπόνηση από τις μάσκες και τα συνεχή self tests, όπως επίσης και από το άγχος των νέων μέτρων και των νέων συνθηκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θα πίστευε κανείς πως τα παιδιά αυτά, κλεισμένα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα διάβαζαν περισσότερο και θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένα για τις Πανελλήνιες. Φοβάμαι πως το αντίθετο συνέβη. Όπως και να έχει, από τα αποτελέσματα των εφετινών εισαγωγικών εξετάσεων θα φανεί το κατά πόσον επηρεάστηκε η απόδοση των μαθητών από τις συνθήκες της πανδημίας. Μέχρι σήμερα ο κανόνας ήταν πως ο ένας στους τρείς υποψηφίους είχε μέσο όρο βαθμολογίας κάτω από την βάση του 10.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως οι φετινές επιδόσεις θα είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας. Και σίγουρα το τελικό ποιοτικό αποτύπωμα των επιπτώσεων της πανδημίας θα το βιώσουν όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια όταν τον Οκτώβριο θα αρχίσουν τα μαθήματα. Τότε στα έδρανα των Σχολών θα κάθονται οι “μαθητές της καραντίνας” και θα φανεί το κατά πόσον θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ανώτατης ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement