Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια απάντηση σε όσους ζητούν την κατάργηση των παρελάσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

 Του Διονύση Ζακυνθινού

«Έβδομο», «Έβδομο», «΄Εβδομο»! Ο εκπαιδευτικός έδινε τον τόνο και οι μαθήτριες και οι μαθητές που παρήλαυναν τον ακολουθούσαν,   φωνάζοντας με ενθουσιασμό το όνομα του σχολείου τους. Ήταν μια πραγματικά όμορφη εικόνα, χαιρόσουν να τη βλέπεις.

Το 7ο Λύκειο της Πάτρας ήταν από αυτά που κέρδισαν τις εντυπώσεις στη χθεσινή παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Και όχι μόνο αυτό. Κι άλλα σχολεία, ως επί το πλείστον με παραδοσιακές ενδυμασίες, έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στη μεγαλύτερη και επιβλητικότερη παρέλαση των τελευταίων χρόνων, στην οποία πρωταγωνίστησαν επίσης σύλλογοι και όμιλοι που έλκουν την καταγωγή τους από ιστορικές περιοχές της χώρας και είναι θεματοφύλακες της λαϊκής παράδοσης.

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών, ο Φάρος Ποντίων, οι Σουλιώτες, οι Καλαβρυτινοί, οι Αετοί του Μοριά, ήταν μεταξύ αυτών που έδωσαν στην παρέλαση τις διαστάσεις μιας «κινηματογραφικής υπερπαραγωγής», γεμάτη από χρώματα και μπόλικο (εθνικό) συναίσθημα. Ε, λοιπόν, ναι, σε κάποιες στιγμές αποκόμιζες την αίσθηση ότι παρακολουθούσες ταινία, ιδίως όταν μπροστά σου περνούσαν μεσήλικες, επίσης ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, με άριστη ζύγιση, στοίχιση και σοβαρό βλέμμα. Καταλάβαινες ότι το ζούσαν έντονα, το ένιωθαν βαθιά μέσα τους. Άλλωστε, κανένας δεν τούς υποχρέωσε να το κάνουν. Ήταν εκ μέρους τους μια συνειδητή επιλογή, που έγινε δεκτή με θέρμη από τους θεατές της παρέλασης.

Αυθόρμητο ήταν το χειροκρότημα των Πατρινών, που βγήκαν στους δρόμους παρακινούμενοι και από μια ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη, μέρα.

Οι περισσότεροι χειροκρότησαν τα στρατιωτικά τμήματα, τους παραδοσιακούς συλλόγους, ενώ συγκίνηση σκόρπισε και η συμμετοχή Ουκρανών προσφύγων, που παρέλασαν κρατώντας στα χέρια σημαιάκια της Ελλάδας και της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η μαζική προσέλευση έδωσε και δίνει μια αποστομωτική απάντηση σε όσους ζητούν την κατάργηση των παρελάσεων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν αναχρονιστικό και πατριδοκάπηλο θεσμό. Οι χιλιάδες, κυριολεκτικά, που παρέλασαν και οι επίσης χιλιάδες που τούς παρακολούθησαν, προφανώς έχουν αντίθετη άποψη.

 

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement