Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φτωχοποίηση με περιορισμό σε βασικά είδη- Κοτόπουλο και Φέτα αποτελούν πλέον είδος πολυτελείας από το τραπέζι των Πατρινών!

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια νέα περίοδο, πρωτόγνωρη ακόμη και σε σχέση με αυτή που επικράτησε κατά την έναρξη της πανδημίας, εισέρχεται από χθες Σάββατο η αγορά λιανικής και τα Σούπερ Μάρκετ στην Πάτρα με πλαφόν αγορών σε άλευρα (μαλακό σιτάρι, δημητριακά) και λάδια (ηλιέλαιο και υποκατάστατα όπως φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο), με εξαίρεση το ελαιόλαδο.

Ο τοπικός όμιλος Σ/Μ «Αράπης Μάρκετ ΕΠΕ» προχώρησε ήδη από χθες στην εφαρμογή ρης σχετικής απόφασης που σχετίζεται με το πλαφόν και τη διαχείριση των συγκεκριμένων ειδών σε σχέση με τους προμηθευτές, όντας σε ετοιμότητα για την υλοποίηση αποφάσεων που σχετίζονται τόσο με την προστασία του καταναλωτή όσο και στην διασφάλιση της επάρκειας στην αγορά.
Το πλαφόν αφορά κυρίως τους προμηθευτές και έχει να κάνει με πιθανά κρούσματα κερδοσκοπίας υποστηρίζει, μιλώντας στη «Γ» ο Βασίλης Αράπης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει επάρκεια.


«Η εφαρμογή της απόφασης για τα προϊόντα που τίθενται σε αυστηρή παρακολούθηση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφορά κυρίως τις παραγωγικές εταιρίες. Γνωρίζουμε ότι σε κάποια είδη θα υπάρξει πλαφόν και είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για την εφαρμογή του» επισημαίνει το στέλεχος του ομίλου Σ/Μ «Αράπης Μάρκετ ΕΠΕ».
Αυτό για τα οποίο οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου σηκώνουν τα χέρια ψηλά είναι οι ανατιμήσεις και η πιθανότητα, κάποιοι εκ των προμηθευτών, να επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν, με πρόφαση τον πόλεμο και τις ελλείψεις. Κάθε τιμολόγιο που μπορεί να υπάρχει υποψία ότι αναθεωρείται χωρίς λόγο, περνά από το Τμήμα Αγορών οι οποίες προσπαθούν να φιλτράρουν όλες τις αυξήσεις, πριν περάσουν στο ράφι
«Ένα ολόκληρο τμήμα της επιχείρησής μας κάνει καθημερινά ραντεβού με προμηθευτές, έχουμε επικεντρωθεί κυρίως σε εταιρείες που εμπορεύονται άλευρα και σιτηρά όπου εντοπίζουμε το βασικό πρόβλημα και σε επίπεδο ανατιμήσεων αλλά και πιθανών ελλείψεων. Το πρόβλημα ήδη αποτυπώνεται στα καταστήματά μας καθώς, ενώ παρατηρούμε ότι το πελατολόγιο παραμένει σταθερό, το καλάθι του καταναλωτή περιορίζεται…» συμπληρώνει ο κ. Αράπης. Το κύριο πρόβλημα περιορισμού της ζήτησης εστιάζεται σε τοπικά προϊόντα.
«Τοπικοί παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Το πρόβλημα εστιάζεται στη Φέτα και άλλα βασικά είδη διατροφής όπως Κοτόπουλα. Σε αυτά εστιάζουμε διότι είναι προϊόντα που μπαίνουν καθημερινά στο τραπέζι» συμπληρώνει ο κ. Αράπης.
Τα είδη που ανατιμώνται σήμερα είναι διαφορετικά από αυτά που πίεσαν το καλάθι της νοικοκυράς κατά την περίοδο της πανδημίας. Μακαρόνια και δημητριακά είναι αυτά που ακολουθούν σε αυξήσεις, παραμένουν όμως σε απόσταση από τα ύψη των τιμών σε χωριάτικη Φέτα και ντόπιο Κοτόπουλο που, με το κλείσιμο του μήνα, μπορεί να φτάσουν και το 20% σε επίπεδο ανατίμησης.
«Είναι σαφές ότι τα Σ/Μ διαθέτουν επάρκεια σε όλα τα είδη και δεν ευθύνονται για τις ανατιμήσεις όταν καθημερινά κυρίαρχες εταιρείες του παραγωγικού τομέα μεταβάλλουν τα τιμολόγιά τους. Εναλλακτικά περιορίζουμε το περιθώριο κέρδους για να προστατέψουμε τον καταναλωτή αλλά πλέον οι ανατιμήσεις είναι σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Και στο ηλιέλαιο για παράδειγμα, υπάρχουν μεγάλοι προμηθευτές του εξωτερικού που ελέγχουν την αγορά και γι αυτό βλέπουμε στο ράφι αυτές τις μεγάλες ανατιμήσεις.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια να μειώσουμε τις εντάσεις προς τον καταναλωτή με μόνη μας άμυνα το περιθώριο κέρδους καθώς οι εναλλακτικές περιορίζονται» καταλήγει ο κ. Αράπης.
Όσον αφορά τον επόμενο μήνα Απρίλιο αλλά και το Πάσχα, οι διεθνείς εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν πόσο θα βαρύνει περεταίρω από τις ανατιμήσεις το καλάθι της νοικοκυράς.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δουσδαμπάνης-Λουκοπούλου: Η έγνοια τους ο ασθενής

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπηρετούν σε διαφορετικούς κλάδους αλλά τους ενώνει το ενδιαφέρον και η αγάπη τους για τον ασθενή, στον οποίο προσφέρουν τις γνώσεις τους με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, επιμελητής της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» Περικλή Δουσδαμπάνη και την γιατρός – επιμελήτρια της Παθολογικής Κλινικής στο ΓΝΠ “Αγ. Ανδρέας” Βιβή Λουκοπούλου (η οποία παράλληλα έχει στρατευθεί στην μάχη των εθνικών εκλογών ως υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας) συναντιούνται καθημερινά στο νοσοκομείο και αγωνίζονται ο καθένας από την πλευρά του για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ένοχη σιωπή για τον Έσπερο»-Μαίνονται οι αντιδράσεις για την πώληση του «Έσπερου» και την αδιαφορία της δημοτικής Αρχής

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ένοχη» χαρακτηρίζει τη σιωπή Πελετίδη για το θέμα της πώλησης του «Έσπερου» η «Ώρα Πατρών», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ο Έσπερος, προέκταση της Πλατείας Δημοκρατίας (Πρώην Β. Γεωργίου), ανοιχτός χώρος που παλιά χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου και χώρος διασκέδασης των Πατρινών τα καλοκαίρια είχε περιέλθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο χώρος είχε αναπλαστεί στο πλαίσιο των έργων της «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και παραχωρήθηκε στον Δήμο Πατρέων για πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί δημοτικής αρχής του κ. Φούρα. Μάλιστα, επειδή τότε φάνηκε να υπαναχωρεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην παραχώρηση του ακινήτου, ο κ. Φούρας είχε προχωρήσει σε αποξήλωση κατασκευής και οδηγήθηκε για αυτό στο αστυνομικό τμήμα. Δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και ο χώρος έκτοτε διαχειριζόταν από τον Δήμο Πατρέων.
Κατά το παρελθόν υπήρχαν επανειλημμένως προτάσεις-προτροπές από φορείς της πόλης, το ακίνητο να ανταλλαχθεί με άλλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου ώστε να περιέλθει η ιδιοκτησία του στην πόλη για πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Υπάρχει δε και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Έσπερο ότι το ακίνητο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Πατρέων.
Κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι γνώριζε ήδη από το 2021 ότι ο Έσπερος πωλείται.

Προφασίστηκε μάλιστα ότι ο Δήμος Πατρέων δεν είχε χρήματα να τον αγοράσει, περίπου εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ. Πέραν της ψευδούς πρόφασης που επικαλέστηκε, δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί το θέμα δε συζητήθηκε εξ΄ αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ήταν σε γνώση του, ότι τον Έσπερο διαπραγματευόταν ιδιώτης και ότι μάλιστα είχε έρθει και σε επαφή μαζί του; Ο Έσπερος μπορούσε να σωθεί, αν προχωρούσε έγκαιρα σε ανταλλαγή με άλλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου ή κατάλληλο προγραμματισμό σε σχέση με αγοραπωλησίες που έκανε ήδη ο Δήμος. Υπάρχει βέβαια και άλλο ένα εύλογο ερώτημα: πώς είναι δυνατόν προ διμήνου αλλά και προχθές, να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποζημιωθεί ακίνητο με επικείμενα κτίρια στο Ζαβλάνι (τουβλοποιία Νιάρου) έναντι σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ; Εκείνα τα χρήματα περισσεύουν; Ποιους άραγε ήθελε να εξυπηρετήσει ο κ. Πελετίδης;
Ο πολιτισμός και η Ιστορία της πόλης δεν έχει τιμή κ. Πελετίδη διαφορετικά απαντήστε, πόσο πάει, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, τα Σιντριβάνια και όλη Πλατεία Δημοκρατίας (Πρώην Β. Γεωργίου);
Η στάση σας και η σιωπή σας είναι ενοχή…και το κυριότερο οι πράξεις σας και οι παραλείψεις σας (ηθελημένες ή μη) ζημιώνουν την πόλη!».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραγωδία στην ασφαλτο-Έχασε τη ζωή του πατέρας τεσσάρων παιδιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενας 63χρονος άνδρας, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχασε σήμερα τη ζωή του σε τροχαίο, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε σταθερό σημείο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παράδρομο της Ολυμπίας Οδού, στο ύψος του Αιγίου, με τον άνδρα να μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.

Ο οδηγός φορούσε κράνος αλλά αυτό διαλύθηκε από τη σφοδρότητα με την οποία προσέκρουσε στο τοιχίο.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνά η Τροχαία Αιγίου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα