Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Εισβολή στην Ουκρανία – Δήμαρχος Κιέβου: Πάνω από 100 οι νεκροί στην πόλη, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις πληγές της μετρά και η ουκρανική πρωτεύουσα. Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 θάνατοι στο Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Φλωρεντίας (Ιταλία), που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Η κατάσταση στο Ιρπίν

Την απελευθέρωση της πόλης Ιρπίν στην Ουκρανία όπου οι μάχες μαίνονταν για πολλές εβδομάδες ανακοίνωσε, νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης.

Ο δήμαρχος Αλεξάντερ Μαρκούσιν με βίντεο που ανήρτησε στο κανάλι του στο telegram ανακοίνωσε ότι η πόλη, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η πόλη ήταν από τα κύρια σημεία που διεξάγονταν μάχη των Ουκρανών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος προσθέτοντας:  «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ουκρανία ανέκτησε τον έλεγχο χωριού κοντά στο Χάρκοβο

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.

«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ


Ροή ειδήσεων

Advertisement