Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έως και 82,50% υψηλότερο το ενοίκιο-Στην Αθήνα συγκριτικά με την Πάτρα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας

Published

on

Δυσανάλογα είναι τα ενοίκια στην Αθήνα σε σύγκριση με την Πάτρα, όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, που έγινε για το iefimerida.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διαθέσιμες αγγελίες ακινήτων, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15€/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4€/τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8€/τ.μ. για διαμέρισμα 80τμ-110τμ άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000
«Στην Αθήνα ένας ενδιαφερόμενος ενοικιαστής για να μισθώσει κατοικία 100τμ θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μέσο ζητούμενο μίσθωμα θα κυμανθεί από 815€/μήνα έως και 1.140€/μήνα, δηλαδή ένας καλός μισθός, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος των κοινοχρήστων, ηλεκτρισμού και λοιπών λογαριασμών», τονίζει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Στην Πάτρα, τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τους εν δυνάμει ενοικιαστές της Αττικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ζητούμενες τιμές δεν έχουν καταγράψει αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2017-2018. Για κατοικία 80τμ-110τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμορφώνεται στα 4,83€/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 5,92€/τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 5,37€/τ.μ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στην Αχαϊκή πρωτεύουσα για τον εν δυνάμει ενοικιαστή θα κυμανθεί από 483€/μήνα έως και 592€/μήνα.
«Ο εν δυνάμει ενοικιαστής στην Αθήνα, θα πρέπει να καταβάλει για το ακίνητο παρόμοιων χαρακτηριστικών +66,10% υψηλότερο ενοίκιο σε σχέση με τον υποψήφιο ενοικιαστή στη Θεσσαλονίκη και +82,50% σε σχέση με τον υποψήφιο ενοικιαστή στη Πάτρα», εξηγεί ο κ. Μπάκας, προσθέτοντας: «Αν συγκρίνουμε περιοχές της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχουν «πανομοιότυπα» χαρακτηριστικά, δηλαδή αποτελούν παρόμοια προάστια στην εκάστοτε πόλη, όπως το Περιστέρι στην Αθήνα, την Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη και τα Ζαρουχλέικα στη Πάτρα, κατανοούμε ότι ο εν δυνάμει ενοικιαστής θα πρέπει να καταβάλει στο Περιστέρι προσαυξημένο μίσθωμα κατά 52,08% σε σχέση με τον ενδιαφερόμενο που αναζητά κατοικία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, και προσαυξημένο κατά 62,22% με τον ενδιαφερόμενο που αναζητά κατοικία στα Ζαρουχλέικα Πατρών».
Αναλόγως, αν υποθέσουμε ότι η Νέα Σμύρνη στην Αττική μπορεί να συγκριθεί με την περιοχή της Αγυιάς στην Πάτρα, το κόστος μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 100τμ, άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 στην Αγυιά Πατρών έχει μέσο ζητούμενο μίσθωμα 620€/μήνα, ενώ στη Νέα Σμύρνη αγγίζει τα 945€/μήνα, δηλαδή διαφορά της τάξεως του +52,41%.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement