Connect with us

Ερασιτεχνικό

Από τους τσίγκους στη μεγάλη δόξα

Published

on

Το γήπεδο Προσφυγικών βρίσκεται στην δεκάδα των καλύτερων σταδίων στην Ευρώπη

 

Γήπεδο Προσφυγικών, ένα γήπεδο μια ολόκληρη ιστορία. Το συγκεκριμένο φτιάχτηκε όταν ήρθαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι πρόσφυγες από τη Μικρασία. Οι κάτοικοι της συνοικίας έβαλαν προσωπική εργασία, προκειμένου το συγκεκριμένο γήπεδο να μείνει για μια ζωή, ενώ στη συνέχεια, ιδρύθηκαν τα ιστορικά σωματεία Ολυμπιακός Πατρών, Θύελλα Πατρών, Απόλλων Πατρών και Άρης Πατρών.

Το 1925, αμέσως μετά την ίδρυση του, ο Ολυμπιακός Πατρών προχώρησε στην ανέγερση γηπέδου σε έκταση που είχε ενοικιάσει, εντός της συνοικίας των Προσφυγικών, δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Η έκταση τότε ήταν καλυμμένη από καλαμιές, τις οποίες καθάρισαν με προσωπική εργασία Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες, ανεγείροντας στην θέση τους ένα από τα πλέον ιστορικά ποδοσφαιρικά γήπεδα της Πάτρας και από τα αρχαιότερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, το Γήπεδο του Ολυμπιακού Πατρών, όπως λεγόταν μέχρι το 1984 όταν και πέρασε στην ιδιοκτησία της Ε.Π.Σ. Αχαΐας.

ΤΟ 1927 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου έλαβαν χώρα στις 17 Οκτωβρίου του 1927, με την διοργάνωση με αφορμή την συγκεκριμένη εορτή, φιλικής αναμέτρησης μεταξύ των ομάδων του Α.Π.Σ. Ολυμπιακού Πατρών και του Ολυμπιακού Σ.Φ. Πειραιώς, με τους Πατρινούς να επικρατούν με σκορ 4-1 (ημίχρονο 3-0). Όταν ανεγέρθηκε, το 1925, το Γήπεδο των Προσφυγικών δεν διέθετε παρά μια υποτυπώδη φυσική περίφραξη αποτελούμενη από καλαμιές. Το 1926, οι καλαμιές παραχώρησαν την θέση τους σε μια καλύτερη περίφραξη, η οποία αποτελούνταν από τάβλες, ενώ την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν στον χώρο του γηπέδου ξύλινα αποδυτήρια. Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και πιο συγκεκριμένα το 1947, τοποθετήθηκαν ως νέα περίφραξη λαμαρίνες οι οποίες προέρχονταν από βαρέλια, οι οποίες και παρέμειναν στην θέση τους για τα επόμενα 40 χρόνια. Αυτή εν μέρει είναι η μικρή ιστορία του ιστορικού γηπέδου των Προσφυγικών.

ΨΗΛΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Θα πείτε, γιατί τα αναφέρουμε όλα τα παραπάνω. Για τον εξής λόγο, το ιστορικό γήπεδο των Προσφυγικών, βρίσκεται ψηλά στη λίστα όλων των μεγάλων σταδίων της Ευρώπης, όπως είναι αυτό του Άνφιλντ, του Μεστάγια του Καμπ Νου, όπου το έχουν κατατάξει στη δέκατη θέση ανάμεσα σε αυτά τα μεγάλα στάδια. Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι το δημοσίευμα της αθλητικής ιστοσελίδας του gazzetta gr. το οποίο και έχει με αριθμητική σειρά όλα τα μεγάλα στάδια: 1. Anfield / Goodison Park, 2. Mestalla, 3. Αγία Σοφία, 4. La Bombonera, 5. Santiago Bernabéu, 6. Απόστολος Νικολαΐδης, 7. Camp Nou, 8. Κλεάνθης Βικελίδης, 9. Ramon Sanchez-Pizjuan, 10. Γήπεδο Προσφυγικών.

ΤΑΣΟΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement