Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μεγάλες οι ελλείψεις»

Για απελπιστική κατάσταση κάνει λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα

Published

on

«Ο εφοδιασμός των φαρμακείων με τα απαραίτητα για τη θεραπεία τους φάρμακα, εδώ και αρκετό καιρό,  γίνεται εξαιρετικά πλημμελώς και οι ελλείψεις έχουν κορυφωθεί στο ανώτερο σημείο εδώ και 20 χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος ενημερώνοντας τους πολίτες της Αχαΐας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, «φάρμακα ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία των ασθενών και μεγάλης ανάγκης για τους ίδιους, έρχονται από τις εταιρείες υπό αυστηρό περιορισμό για λόγους τιμολογιακής πολιτικής, αλλά κυρίως εξαγωγών, μιας και η χώρα μας είναι η φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης, με επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά».

Παράλληλα, ασκείται κριτική για τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας πως «παρακολουθεί το ζήτημα ως να μην την αφορά, μιας και μοναδικό της μέλημα είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με ποσοστό του claw-back που θα πλήρωναν οι εταιρείες, με βάση σχετικούς μνημονιακούς νόμους. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε περαιτέρω κλειστό προϋπολογισμό στη φαρμακευτική δαπάνη, νέα υποτίμηση των φαρμάκων  και σαφώς εκρηκτικότερη κατάσταση στις ελλείψεις, μιας και οι εταιρείες θα πάψουν πλέον να ενδιαφέρονται για μεγάλη σειρά σκευασμάτων».

Σε άλλο σημείο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «τα μέτρα που έχει προαναγγείλει  ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης για τον Μάιο, αν εφαρμοστούν, θα δώσουν μια θέση υγειονομική στη χώρα μας στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης ανάλογη με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Η κατάσταση την οποία βιώνουν οι φαρμακοποιοί κάθε μέρα είναι απελπιστική, το ίδιο ισχύει και για τους συμπολίτες μας».

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου καλούν την κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα, «τα οποία δεν είναι άλλα από την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, αλλά το κυριότερο της απαγόρευσης των εξαγωγών και της κατάργησης των κλειστών προϋπολογισμών στον χώρο της Υγείας, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση της γενικότερης υγειονομικής περίθαλψης του λαού μας».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement