Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού- ΤΟΥ Δρ. ΘΩΜΑ Ι. ΓΚΟΡΙΛΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσφατα η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και εκπαίδευσης των Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας ΕΨΥΕΠΕΑ , έχει μετονομαστεί σε «ΜΙΤΟΣ» Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, διότι εκτός από τον διακριτικό τίτλο που άλλαξε, εκσυγχρονίστηκε το καταστατικό του συλλόγου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας του όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, ώστε να καλύψει και τις ανάγκες που θα προκύψουν με τη δημιουργία της δομής για τον αυτισμό που κτίζεται και ελπίζουμε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί στην Πάτρα.

Θα περιλαμβάνει Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)

Παγκοσμίως η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα του Αυτισμού, ολόκληρος δε ο Απρίλιος ως μήνας ενημέρωσης, δράσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, των αρχών και των φορέων για τον Αυτισμό.

Το ενδιαφέρον για τον αυτισμό είναι παγκόσμιο, σαν συνέπεια της αυξημένης συχνότητας του αυτισμού (σύμφωνα με τελευταία έρευνα 1στα 45 παιδιά, δηλαδή το 2% του πληθυσμού !!!) αλλά και λόγω της σοβαρότητας και της χρονιότητας.

Μια πανδημία ανάλογη με αυτή που βιώνει ο πλανήτης μας με τον Covid-19 χωρίς όμως να είναι μετοδοτική!

Επιδίωξή μας είναι να περάσουμε στον κόσμο  την  Αποδοχή και την Κατανόηση της Αυτιστικής Διαταραχής, να επισημάνουμε οτι χρειάζεται κινητοποίηση και Δράση που πρέπει να αναληφθεί από συλλόγους, Υπηρεσίες, από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και από ευαισθητοποιημένους πολίτες για να διεκδικήσουν αυτά που η πολιτεία και η κοινωνία οφείλει στα Άτομα με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, μια και τα ίδια δεν είναι σε θέση να  τα διεκδικήσουν.

Ο σύλλογός μας από την ίδρυσή του,  με συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες, επιδιώκει να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Δυστυχώς όμως,  η πολυπλοκότητα της Αυτιστικής Διαταραχής, η ανάγκη της ατομικής προσέγγισης κάθε περίπτωσης, η  εξατομίκευση των θεραπευτικών παρεμβάσεων, η απουσία στήριξης και εκπαίδευσης της οικογένειας, ο ανεπαρκής συντονισμός, η προβληματική πολλές φορές συνεργασία  και σύγκλιση οικογένειας και επαγγελματιών, καθώς και  η αύξηση των γεννήσεων παιδιών με αυτισμό  που είναι  ραγδαία,  δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες.

Τα τελευταία λίγα χρόνια η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και  της πολιτείας, είναι μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη στον Αυτισμό.  Πολλά μεγάλα ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες μελετούν με σύγχρονα διαγνωστικά μέσα τον Αυτισμό με ελπιδοφόρα αποτελέσματα, που υπόσχονται λύσεις , αλλά όχι προς το παρόν.

Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο και ολιστικό σχέδιο παρέμβασης από την πολιτεία, με βασικούς άξονες που θα δίνουν έμφαση στην πρώιμη ανίχνευση από την προσχολική ηλικία, στην κατάρτιση και στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς και στην αυτόνομη ή υποστηριζόμενη διαβίωση. Αυτές οι προτάσεις, που αποτελούν τους βασικούς στόχους  και τις επιδιώξεις μας, έχουν προωθηθεί αρμοδίως  σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, και αναμένουμε την υλοποίησή τους, που απαιτεί βούληση, συνεργασία, γνώσεις, χρόνο, δουλειά και χρηματοδότηση .

Σε κάποιους ανθρώπους με ΔΑΦ μπορεί να διακρίνονται αμέσως οι ιδιαιτερότητές τους, ενώ σε άλλους όχι.

Πολλές φορές  αυτές οι δυσκολίες κορυφώνονται  όταν το περιβάλλον δεν βοηθά τα άτομα με ΔΑΦ. Τότε  μπορούν να καταφύγουν σε ακραίες αντιδράσεις, όπως εκρήξεις θυμού, επιθετική ή αυτοτραυματική συμπεριφορά.

Ο Αυτισμός παρουσιάζει αντίθετα τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει μέχρι  αυτή τη στιγμή ούτε γνωστή θεραπεία, ούτε γνωστή  αιτιολογία.

Μια  πρόσφατη έρευνα που παρήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση το 2017-2018 και περιελάμβανε  παιδιά που είναι 3 ετών και άνω, έδειξε ότι ο αυτισμός αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας συνολικά το 2%, κάτι που σημαίνει ότι, πλέον, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, το 1 στα 60 παιδιά έχει αυτισμό.

Επομένως, στην πόλη της Πάτρας με 180.000 κατοίκους θα πρέπει να έχουμε 4.000 άτομα στο φάσμα του αυτισμού και στο Δήμο Πατρέων  πάνω από 5000 !!!

(Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου Γονέων και Φίλων

Ατόμων με Αυτισμό  Αχαϊας «ΜΙΤΟΣ»)

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement