Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Αφρικανική σκόνη: Ένας επιβλαβής επισκέπτης-Από πού προέρχεται και πώς μάς επηρεάζει

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αφρικανική σκόνη, η οποία μάς επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται τους ανοιξιάτικους μήνες εξαιτίας των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ σε αυξανόμενους ρυθμούς κινείται και η ένταση που αγγίζει το 50%. Έρευνες που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς, δείχνουν ότι η ερημοποίηση της Σαχάρας τις τελευταίες δεκαετίες προχωρά με έναν ρυθμό της τάξεως των 2,500 χιλιομέτρων, κάθε χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μία έκταση που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ελλαδικού χώρου, γίνεται κατανοητό γιατί η αφρικανική σκόνη από…. εισβολέας εξελίσσεται σε μόνιμο και επιβλαβή επισκέπτη της Ελλάδας.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

Η σύσταση της αφρικανικής σκόνης εμπεριέχει εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα για την υγεία μας, τα οποία είναι ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το βανάδιο, το νικέλιο, το χρώμιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Τρεις επιπρόσθετοι λόγοι που επιφορτίζουν την ήδη επιβαρυμένη σύσταση, είναι οι ρύποι που οφείλονται στην αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων στη βόρεια Αφρική, το κάψιμο των χωματερών, αλλά και η μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Κάιρο.
Όλες και όλοι, λίγο ή πολύ, επηρεαζόμαστε από την αφρικανικής σκόνης. Όμως, περισσότερο ευάλωτες είναι οι ευπαθείς ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ενήλικες και παιδιά με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, άτομα με άσθμα, γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών.
Το αναπνευστικό σύστημα, καθώς είναι το πιο ευάλωτο όργανο, είναι το πρώτο που επηρεάζεται. Η αφρικανική σκόνη έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται στο ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας ρινική συμφόρηση και ξηρότητα, ενώ όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ροή ειδήσεων

Advertisement