Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Έρχεται και 4η δόση εμβολίου-Ποιους αφορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινο φως για την 4η δόση εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών άναψε η Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η τέταρτη δόση αναμένεται να γίνει σε άτομα μεγαλύτερα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες από την τρίτη δόση.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών ενώ σταδιακά και ανά δεκαετίες θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 70-79 και 60-69.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου εγκρίθηκε η χορήγησης της 4ης δόσης σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών σε ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Αιτιολογώντας την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Ομικρον, της χαλάρωσης των μέτρων αλλά και της συμπεριφοράς των πολιτών παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων ωστόσο οι νοσηλείες είναι ακόμα χαμηλές.

Αν και τα δεδομένα αποτελεσματικότητας είναι περιορισμένα, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου,  ορισμένες χώρες αποφάσισαν τη χορήγηση τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, ενώ όσοι έχουν νοσήσει με την τρίτη δόση δεν χρειάζεται να κάνουν τέταρτη.


Ροή ειδήσεων

Advertisement