Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Όταν δεν βγαίνει ο μήνας απεργείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μεγάλο κακό έγινε το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο. Τότε ήταν που επιβλήθηκαν μειώσεις στους κατώτατους μισθούς ύψους 22% και τους πήγαν από τα 751 στα 583 ευρώ. Για δε τους νέους κάτω των 25 χρόνων το ψαλίδισμα έγινε κατά 32% και ο μισθός τους κατρακύλισε στα 511 ευρώ το μήνα. Έκτοτε η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε.

Πως έχουν σήμερα τα πράγματα; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η πλειοψηφία των μισθωτών, για την ακρίβεια το 56%, αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά είναι στα όρια των κατώτατων αμοιβών συνυπολογιζομένων τριετιών και επιδόματος γάμου.

Αυτή είναι η κατάσταση στο χώρο της μισθωτής εργασίας οπότε το κύμα της ακρίβειας έχει κυριολεκτικά γονατίσει τον κόσμο. Είναι απλό. Το Φεβρουάριο που μας πέρασε ο πληθωρισμός μετρήθηκε στο 7,2%. Σε αυτό το ποσοστό ροκανίστηκε ο μισθός. Όταν όμως πάνω από τους μισούς μισθωτούς είναι κάτω από τα 900 ευρώ το μήνα μεικτά, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο περαιτέρω συρρίκνωσης. Δεν βγαίνει ο μήνας. Όχι ότι πριν έβγαινε, αλλά τώρα ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Κυριολεκτικά.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων. Τα συνδικάτα ζητούν είτε επαναφορά στα 751 ευρώ είτε αύξηση στα 800 ευρώ από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός, άρα μιλάμε για αύξηση που ξεπερνάει το 13-15%.

Από τη δική τους πλευρά οι εργοδοτικές οργανώσεις, κυρίως ΣΕΒ και ΣΕΤΕ είναι αρκετά φειδωλές κάνοντας λόγο για ήπιες αυξήσεις της τάξης του 3-4%, το πολύ 5% και όχι απαραίτητα από φέτος. Μάλιστα και η Τράπεζα της Ελλάδας διατυπώνει συγκρατημένη πρόταση για αυξήσεις 2,7% – 3,4%.

Η απόσταση είναι μεγάλη, γύρω στο 10%, και δεν γεφυρώνεται εύκολα. Μόνο που ο πονοκέφαλος έχει μεταφερθεί στην κυβέρνηση. Η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε αυξήσεις, το Μάϊο, της τάξης του 6%, επιλογή που θα αφήσει δυσαρεστημένους τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες.

Στο μεταξύ για σήμερα Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Πρόκειται για ένα κρίσιμο τεστ και μάλιστα για όλους. Η έκταση της συμμετοχής στην απεργία αλλά και στις σχετικές κινητοποιήσεις θα περικλείουν πολλαπλά μηνύματα. Για τα ίδια τα συνδικάτα που επιστρέφουν στο προσκήνιο αλλά και για την κυβέρνηση που, από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, παρακολουθεί τη δική της φθορά.

Στο μεταξύ στο χορό έχουν μπει για τα καλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που όχι μόνο στηρίζουν αλλά και υπερθεματίζουν στα αιτήματα των συνδικάτων, προσβλέποντας στα δικά τους κέρδη και στη φθορά της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα οξύτερο γιατί, καθώς όλα δείχνουν, το πρόβλημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού δεν έχει πρόσκαιρα χαρακτηριστικά. Θα συνεχίσει στον ίδιο, μπορεί και χειρότερο ρυθμό, για μήνες ακόμα. Και ναι μεν έχει διεθνή χαρακτήρα αλλά αυτό ελάχιστα παρηγορεί εκείνους που δεν βγάζουν το μήνα.

Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

 

 

 

 

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

Άρχισε η μάχη των αεριο-αγωγών και αλλά!- Tου Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

-Από την Βαλτική άρχισε η καταστροφική μάχη των αεριο-αγωγών.

-Ψάχνουν να βρουν ποιός το έκανε αυτό. Καλά ξεμπερδέματα.

-Άρχισε η μάχη της Λάμπας. Όλοι τρέχουν να τις αντικαταστήσουν με σύγχρονες LED. Κατάφερε ο Πούτιν να μας αλλάξει τα φώτα.

-Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει.  Οι ορατοί και αόρατοι υποψήφιοι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι πανταχού παρών στην πρώτη γραμμή.

-Το ψάξιμο για Δημάρχους συνεχίζεται. Πόλυ προσοχή γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

-Ο Απόστολος έφυγε από την περιφερειακή σκηνή. Παραμένει όμως ενεργός, ελεύθερος να

επιλέξει την Βουλή ή το Δημαρχείο.

– Και στα καφενεία άρχισαν οι προεκλογικές συζητήσεις. Το ενδιαφέρον τους περισσότερο για τον Δήμαρχο της Πάτρας.

-Ίσως και μια δυναμική γυναίκα να είναι υποψήφια

-Ο Αλέξης ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία για μια διαφορετική εξουσία αλλά ο ψηφοφόρος που κάηκε στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

-Και ο Μαντινείας Αλέξανδρος κυκλοφορεί και οδηγεί το μικρό λευκό σκαραβαίο. Απλά και ταπεινά, όπως ο Ζιχνών Ιερόθεος.

-Ο θεσμός «προσωπικός γιατρός» προχωράει με αργό ρυθμό. Κουραστικό το ραντεβού.

-Η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» θα οργώνει το Αιγαίο άγρυπνος φρουρός.

-Ο Σουλτάνος τον χαβά του, για γαλάζιες πατρίδες και όνειρα θερινής νυκτός.

-Η ψηφιακή τεχνολογία της σύγχρονης επικοινωνίας, δημιούργησε προβλήματα στην ζωντανή ανθρώπινη επικοινωνία.

– Όλα, εδώ και τώρα, με ένα απλό «κλικ». Προσοχή όμως γιατί καραδοκεί και η ηλεκτρονική χρηματο-κλοπή.

-Κάθε εποχή έχει και τους ευρεσιτέχνες παγιδο-κλέφτες.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Φτάνουμε μέχρι τη… Λαμία (!) παραμένουμε «χωριό»

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Εντός, εκτός και επί προβληματισμών, διαφωνιών και συγκλίσεων ή αποκλίσεων σε ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις που κατατίθενται κατά καιρούς για τη μετεξέλιξη της Πάτρας, ας συμφωνήσουμε ότι διαθέτουμε ένα άρτιο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο δεν έχουμε αξιοποιήσει όπως και όσο θα έπρεπε.

Τις τελευταίες δεκαετίες η αχαϊκή πρωτεύουσα βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές μεταβολές στον πολεοδομικό ιστό της, που επήλθαν ως επί το πλείστον με μη ορθολογικό τρόπο. Κι ένας σημαντικός λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι, υποκύπτοντας σε μίζερες και κοντόφθαλμες σκοπιμότητες, δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να απευθυνθούμε συντεταγμένα ως τοπική κοινωνία στους γνώστες επ’ αυτών που σχεδιάζαμε και σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε.
Δεν έχουμε, ακόμη, συνειδητοποιήσει ότι εκείνο που προέχει δεν είναι τι θέλουμε εμείς να γίνει, αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής με μια μακροπρόθεσμη προοπτική.
Παραμερίζοντας συνήθως το Πανεπιστήμιο μας, το Τεχνικό Επιμελητήριο (που είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας) και τους άλλους επιστημονικούς φορείς που εδρεύουν στα μέρη μας (όπως τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων), εγκλωβισμένοι σε μια επαρχιώτικη και παρωχημένη νοοτροπία, επιμένουμε να προγραμματίζουμε και να υλοποιούμε στου κασίδη το κεφάλι, με αποτέλεσμα να υφιστάμεθα στη συνέχεια τις επιπτώσεις των άναρχων, πολεοδομικά και κυκλοφοριακά, επιλογών μας.
Για μια πόλη που έχει αποκτήσει πλέον τα χαρακτηριστικά ενός μητροπολιτικού αστικού συγκροτήματος, συγκαταλέγεται στις 500 μεγαλύτερες της Ευρώπης και σύμφωνα με τα σύγχρονα κριτήρια δομημένου χώρου εκτείνεται μέχρι και τη… Λαμία (!), είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό να προσεγγίζεται το μέλλον της με όρους του περασμένου αιώνα.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να λειτουργούμε ως μια μητροπολιτική πόλη, σταματώντας να συμπεριφερόμαστε σαν ένα χωριό, άντε σαν ένα κεφαλοχώρι, ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός των πόλεων είναι πλέον μια αναντίρρητη πραγματικότητα.
Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε κι άλλο έδαφος, ας ριχτούμε στη μάχη του μέλλοντος αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας και σηκώνοντας από τον πάγκο ό, τι καλύτερο διαθέτουμε σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Μετά λόγου γνώσεως, την άποψη αυτή την καταθέτουμε χωρίς να είμαστε ειδικοί, αντιλαμβανόμενοι ωστόσο ότι, επιτέλους, θα πρέπει να τούς δώσουμε τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το αύριο.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ισχυρό προβάδισμα Μητσοτάκη στους πιο κρίσιμους τομείς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με τις πρώτες μετρήσεις του φθινοπώρου να δείχνουν ότι η «ζημιά» που έγινε με την υπόθεση των υποκλοπών είναι μετριασμένη και ενδεχομένως αναστρέψιμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε στη Ν. Υόρκη, στέλνοντας μερικά ακόμα «σήματα» της ισχυρής και σύγχρονης Ελλάδας που έχει πάψει να υπακούει στο «δόγμα της ανοχής» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός, από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κέρδισε ακόμα μία «παρτίδα» στα εθνικά θέματα, ειδικά με το μήνυμα που εξέπεμψε απευθείας ο ίδιος στον τουρκικό λαό, κάτι που ίσως δεν το έχει ξανακάνει Έλληνας πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες…» είπε, δίνοντας μία ευθεία απάντηση στην διαστροφή της πραγματικότητας που επιχειρεί η τουρκική ηγεσία και ένα σαφές μήνυμα φιλίας, προς τον τουρκικό λαό. Ήταν όμως ένα μήνυμα με ισχυρή απήχηση και στο εσωτερικό της Ελλάδας, εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κόκκινη γραμμή η εθνική κυριαρχία, αλλά και καμία αντιπαλότητα με τους απλούς πολίτες της Τουρκίας.

Προφανώς, η «μάχη» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δεν κερδήθηκε. Γιατί δεν περιμένουμε από τον Ερντογάν και την υπόλοιπη τουρκική πολιτική σκηνή κάποια θεαματική στροφή. Αντίθετα, περιμένουμε συνέχιση της πολεμικής ρητορικής. Όμως, με την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και των ισχυρών συμμαχιών, ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει πάρα πολλούς πόντους.

Έτσι, μάλλον λογικά σκέπτονται πολλοί ότι «αν του βγει και η παρτίδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση κατά τον επερχόμενο χειμώνα τότε θα μπει στην ευθεία προς τις εκλογές καβάλα στ’ άλογο και με πολύ ισχυρές πιθανότητες να πετύχει μία μεγάλη νίκη στις εκλογές της απλής αναλογικής που θα του δώσουν αέρα απόλυτης επικράτησης στις δεύτερες εκλογές».

Μπροστά μας όμως υπάρχουν κάποιοι δύσκολοι μήνες. Και βέβαια, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα άλλων, εξωγενών, εξελίξεων που θα επανακαθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως υπολογισμοί με βάση τις σημερινές ενδείξεις. Και αυτοί δείχνουν πως ο Μητσοτάκης έχει πολύ σοβαρό προβάδισμα στους πιο κρίσιμους τομείς: Στην οικονομία και στα εθνικά θέματα. Μένει ένας: Η αντοχή της κοινωνίας. Εκεί θα κριθούν όλα…

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα