Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αναγκαία η επαναφορά του θεσμού των Κοινοτήτων και των μικρών Δήμων

Δημοσιεύθηκε

στις

TOY BAΣΙΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ
(ΠΡ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την επαναφορά του θεσμού των Κοινοτήτων και των μικρότερων Δήμων.
Και τούτο διότι όλοι διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ερημώσει τα χωριά μας και οι εναπομείναντες γέροι όπου υπάρχουν δεν μπορούν να μετακινηθούν. Όσοι δε νέοι υπάρχουν ακόμα στα χωριά μας σκέπτονται και αυτοί να φύγουν. Βέβαια οι λόγοι της ερήμωσης των χωριών μας είναι πολλοί. Ένας όμως από τους λόγους είναι και η κατάργηση του θεσμού των Κοινοτήτων. Και τούτο διότι όταν υπήρχε ο θεσμός των Κοινοτήτων υπήρχε ο Πρόεδρος της Κοινότητας ο οποίος φρόντιζε για όλα τα θέματα του χωριού του και όλοι οι κάτοικοι απευθύνονταν για τα προβλήματά τους στον Πρόεδρο ο οποίος φρόντιζε για την επίλυσή τους. Σήμερα οι κάτοικοι των χωριών δεν έχουν που να απευθυνθούν. Βέβαια υπάρχουν οι Δήμαρχοι τους οποίους οι χωρικοί δεν μπορούν να πλησιάσουν.
Εξάλλου οι Δήμαρχοι προσέχουν και επιλύουν τα προβλήματα της μεγάλης πόλης όπου υπάρχει η έδρα του Δήμου και έτσι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους κατοίκους των χωριών. Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος άρχισε να «αντιδικεί» με το σύστημα που είχε εφαρμόσει στη χώρα μας ο Μεγάλος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Και με το σύστημα αυτό είχε καθιερώσει τους μεγάλους Δήμους, στους οποίους υπάγονταν μεγάλος αριθμός Κοινοτήτων. Όμως το σύστημα αυτό όταν ήλθε στην Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αποτύχει. Βέβαια το πρόβλημα αυτό τον είχε απασχολήσει πάρα πολύ και γι’ αυτό και ύστερα από μεγάλες μελέτες αποφάσισε να το αλλάξει.
Έτσι το 1912 με το νόμο ΔΝΣ/1912 και Υπουργό Εσωτερικών τον Ρεπούλη κατήργησε το σύστημα των μεγάλων Δήμων και εφήρμοσε το σύστημα των Κοινοτήτων.
Αυτό λοιπόν το σύστημα Διοικήσεως, του πρώτου βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο εφαρμόσθηκε στη χώρα μας από το 1912, με μεγάλη επιτυχία ήλθαν και το κατήργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές του 2010. Έτσι μετά την κατάργηση των Κοινοτήτων εφαρμόσθηκε και πάλι το σύστημα Καποδίστρια με τους μεγάλους Δήμους.
Βέβαια για την κατάργηση των Κοινοτήτων αντέδρασε η συντριπτική πλειοψηφία των εν ενεργεία Προέδρων με το επιχείρημα ότι οι θα διαλυθούν και θα ερημώσουν τα χωριά.
Τελικά το Νομοσχέδιο έγινε νόμος του Κράτους με τα γνωστά αποτελέσματα. Έτσι σήμερα στη χώρα μας εφαρμόζεται το παλαιό σύστημα «Καποδίστρια» με τους μεγάλους Δήμους και τις ανύπαρκτες πλέον Κοινότητες.
Βέβαια η εφαρμογή του συστήματος έφερε τα γνωστά αποτελέσματα της ερήμωσης των χωριών και την αδυναμία των χωρικών για την επίλυση των μικρών προβλημάτων που τους απασχολούν.
Για αυτό σε όλα τα χωριά όσοι κάτοικοι υπάρχουν ακόμη ζητούν να επανέλθει ο θεσμός των Κοινοτήτων και να υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σε κάθε χωριό.
Έτσι θα επανέλθει ζωή στα χωριά και θα αναπτυχθεί η ύπαιθρος χώρα, πράγμα το οποίο επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement