Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Πανέξυπνη, παμπόνηρη ή πανούργα;»

Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού – Διδάχου, Πτυχιούχος Φιλοσοφίας – Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε

στις

Θα ξεκινήσουμε με την πρώτη λέξη του τίτλου μας: έξυπνος.  Οι Έλληνες συνέλαβαν την έννοια αυτή για να δηλώσουν αυτόν που δεν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου αλλά σε εγρήγορση. Μετέπειτα παρουσιάσθηκαν πολλές συνώνυμες λέξεις όπως: ευφυής, νοήμων, εύστροφος αλλά και μεγαλοφυής και ιδιοφυής. Ο ευφυής επομένως, ο έξυπνος, είναι μια ιδιαίτερα προικισμένη φύση και η εξυπνάδα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το μορφωτικό επίπεδο και την πνευματική καλλιέργεια του ατόμου.

Στην αντίπερα όχθη, ο πονηρός είναι ο «καταφερτζής», αυτός που πετυχαίνει το στόχο του με τεχνάσματα, συχνά όχι έντιμα αλλά που περιέχουν εξαπάτηση, δόλο ή παραπλάνηση. Ο πονηρός, επομένως, έχοντας συνήθως και χαμηλού επιπέδου πνευματική καλλιέργεια, εξισορροπεί αυτή την έλλειψη καταφεύγοντας σε ενέργειες που αποσκοπούν στο «να ξεγελάσει» για να κερδίσει.

Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε και μάλιστα δημόσια σε χαρακτήρες, η πάμπλουτη ελληνική γλώσσα, μας έχει εξοπλίσει απλόχερα με τις σωστές λέξεις.

Ας μην ολισθαίνουμε επομένως, στο «λέρωμα» της λέξης «πανέξυπνη», χαρακτηρίζοντας συνεχώς έτσι την προφυλακισθείσα ως υπεύθυνη για την δολοφονία του παιδιού της.

Τονίζουμε εδώ ότι η προσέγγιση μας, δεν είναι μόνο από φιλολογικό ενδιαφέρον, αλλά κρούει και τον κώδωνα, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος σε κάποια «υπολειτουργούντα μυαλά» να δημιουργηθεί θαυμασμός και πρότυπο λόγω της… εξυπνάδας της…

Αλλά και «παμπόνηρη» να αποκαλείται θωπεία είναι!  Γιατί υπάρχει και η έννοια «πανουργία» που σημαίνει την δόλια και μυστική δράση σε βάρος κάποιου, την σχεδιασμένη προσπάθεια που έχει στόχο να βλάψει κάποιον.

Πανέξυπνη, παμπόνηρη ή πανούργα;  Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες έως ότου και αν αποδειχθεί ότι όλες οι λέξεις θα είναι πάμπτωχες…

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement