Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ψυχροπολεμικό κλίμα

Published

on

 

 

Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν έγινε γνωστό πως η τότε κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Μάλιστα, το γεγονός αυτό υπενθύμισε και πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός, θέλοντας αφενός να αποκρούσει την κατηγορία των «ίσων αποστάσεων» στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και αφετέρου, να υπερασπιστεί την δική του εξωτερική πολιτική υπέρ του εθικού συμφέροντος.

Χθες, σχεδόν 4 χρόνια μετά, η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε την απέλαση 12 ακόμα Ρώσων διπλωματών για «συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς».

Και στις δύο περιπτώσεις, το σκηνικό φαίνεται να είναι το ίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα υπάρχει και ο πόλεμος στην Ουκρανία που μεταξύ άλλων έχει επιφέρει και ένα μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, μία ακόμα απόδειξη του χάσματος που έχει ανοίξει μεταξύ της Ρωσίας και της δύσης, με σημαντικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει.

Είναι αναμφισβήτητο ότι κάθε κυβέρνηση οφείλει να υπερασπίζεται την εθνική ασφάλεια και να μην επιτρέπει ενέργειες προσώπων που επιβουλεύονται αυτή την ασφάλεια με οποιοδήποτε τρόπο, ειδικά όταν τα πρόσωπα αυτά λειτουργούν προς το συμφέρον άλλων κρατών. Αυτός όμως πρέπει να είναι ένας κανόνας με ισχύ προς όλες τις κατευθύνσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν κάτι τέτοιο ισχύει.

Ωστόσο, πέρα από τα ερωτήματα, ας μείνουμε στην πραγματικότητα. Και αυτή είναι πως ένας πόλεμος στην Ευρώπη και μάλιστα, μέσω εισβολής μίας χώρας σε μία άλλη, έχει δημιουργήσει ένα ψυχροπολεμικό κλίμα που δεν θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα, ακόμα και αν ο πόλεμος σταματήσει σήμερα ή αύριο. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης εκατέρωθεν, θα είναι μία πολύ δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement