Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Καταβύθιση στον εαυτό»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Θερμά υποδέχτηκαν οι φιλότεχνοι της πόλης μας την πατρινή ζωγράφο Τίνα Κόντογλη και την έκθεσή της στο Πολύεδρο. Με μεγάλη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον, παλιοί και νέοι φίλοι, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μαζί της και να συζητήσουν για τα έργα της μέχρι και την Τρίτη 12 Απριλίου, όπου και ολοκληρώνεται η πρώτη ατομική της έκθεσή στην Πάτρα.

Η ζωγράφος παρουσιάζει τριάντα ένα έργα, με μικτή τεχνική. Το εισαγωγικό κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης, έχει γράψει η ιστορικός και θεωρητικός τέχνης, Αθηνά Σχινά.

«Προσπαθώντας να προσεγγίσω τις εμφανείς, μα περισσότερο τις αδιαφανείς και θολές, τις κινησιολογικά ρευστές κι εξπρεσσιονιστικά δυναμικές, τις αποκαθηλωτικά ασαφείς, τις υποβλητικές και τις συνήθως υποκρυπτόμενες «ιστορίες» των προσώπων που ψυχοδυναμικά αποκαλύπτονται στα ζωγραφικά έργα της Τίνας Κόντογλη, μεταβαίνω ανεπίγνωστα κάτω από την ίσαλο γραμμή της εικόνας. Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως συνειρμικά μεταφέρομαι στις σελίδες των ημερολογίων που διατηρούν οι ναυτικοί στα καράβια τους, αναφέροντας τα «συμβάντα» στις θαλασσινές τους διαδρομές. Σε εκείνη την περίπτωση, ο χρόνος αποκτά διάνυσμα σχετιζόμενο με την εκάστοτε πλεύση και τα όποια γεγονότα την προσδιορίζουν, πάνω στον «καμβά» των ταλαντώσεων που χαρτογραφούν τα κύματα, σύμφωνα με τις εντάσεις των ανέμων και τα υπόγεια ρεύματά τους.

Στη ζωγραφική της Τίνας Κόντογλη, η εικαστική επιφάνεια αντανακλά ένα είδος «θαλασσινού» πεδίου ως προς την διεργασία που προηγείται της μορφοποίησης αισθημάτων και διαθέσεων, ρυθμών και κραδασμών, εντυπώσεων κι αντικρυσμάτων, που προκαλούνται στα μύχια της ψυχικής ενδοχώρας των εικονιζομένων. Οι στιγμιοτυπικές απεικονίσεις των προσώπων εμφανίζονται, στα έργα της ενότητας αυτής, με σεισμογραφικό τρόπο θαρρεί κανείς, αποδίδοντας έναν χάρτη αντιστίξεων κι οριακών ισορροπιών. Έναν χάρτη, που εγκολπώνει την γοητεία του αστάθμητου, του απροσδόκητου και του εφήμερου.

Στην προκειμένη περίπτωση, η παραστατικότητα (που μακρινά θυμίζει ένα κλίμα Μπουζιάνη, ενώ σε ορισμένα άλλα έργα τις ιδιαιτερότητες των εσωτερικά δονούμενων χρωμάτων της fauve ζωγραφικής), είναι μια προσωπική κατάκτηση της Τίνας Κόντογλη. Αυτή η παραστατικότητα διακρίνεται στα ύφαλά της για μια μουσικότητα. Είναι φυγοκεντρικά περιστρεφόμενη, υπονομεύοντας κάθε έννοια στατικότητας, ναρκισσισμού κι ασφάλειας. Χαρακτηρίζεται από αλληλεπενεργούμενες συνισταμένες που αφορούν αφενός την χειρονομιακή εικαστική δραστηριότητα, αφετέρου την αποτυπωνόμενη κυκλοφορία της περισκόπευσης κι εμβάθυνσης του βλέμματος. Οι συνισταμένες αυτές, στην συγκεκριμένη ζωγραφική ενότητα, τροφοδοτούνται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τους υπόγειους ρυθμούς της σιωπηλής επικοινωνίας ανάμεσα στον παρατηρητή και στα παρατηρούμενα πρόσωπα, με επιπρόσθετη την χωροχρονική συνθήκη και το ψυχοδυναμικά εκλυόμενο φως, καθώς αυτό σκιρτά μέσα από τις χρωματικές του τονικότητες και τα σχεδιογραφήματα της μορφής.

Οι οργανικά αυξομειούμενες εντάσεις των χρωμάτων δηλώνουν επιπλέον το πεδίο απεικασμάτων της μορφής που την υφολογία της αποκαλύπτει η συνθετότητα των μεικτών υλικών που χρησιμοποιεί με αισθαντικότητα η Τίνα Κόντογλη, φέρνοντάς μας στο προσκήνιο μια μορφή που κάθε φορά γεννιέται εξαρχής και συνεχώς μεταλλάσσεται ή τουλάχιστον περιλαμβάνει εκ προοιμίου τις μεταλλάξεις της, εμφανίζοντας ένα επικοινωνιακά «προ-λογικό» στάδιο, όπως είναι εκείνο μέσα από το οποίο γεννιούνται οι μύθοι, τα αινίγματα και οι ενδογενείς τους κρυμμένες αλήθειες. Οι αλήθειες, που πλανεύουν, καθρεφτιζόμενες στους βυθούς της θάλασσας του υποσυνειδήτου, αλλά και στα περιστασιακά ρεύματα, μα περισσότερο από όλα στα ρεύματα των συγκινησιακά φορτιζόμενων υδάτων που προκαλούνται στην ματιά μας, καθώς το βλέμμα μας ιχνηλατεί και ταυτοχρόνως διακεντά τον ενσυνείδητο κι ασυνείδητο χώρο που επωάζει πρόσωπα και πράγματα στιγμών που διατρέχουν τις σελίδες του βίου».

Ακολουθεί η έκθεση της Εύας Μελά με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής από την Πέμπτη 14 Απριλίου.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έγκλημα στην Άρτα: Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του 29χρονου δράστη

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεότερη ενημέρωση: Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η σύλληψη του 29χρονου που πυροβόλησε και σκότωσε τον 75χρονο πεθερό του στο Αστροχώρι στην ορεινή Άρτα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ορεινή περιοχή στα σύνορα Άρτας – Αιτωλοακαρνανίας εντόπισαν οι αστυνομικοί το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο 29χρονος, αμέσως μετά την δολοφονία του 75χρονου πεθερού του στην Άρτα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πήγες, τον φερόμενο δράστη της δολοφονίας του ηλικιωμένου συνάντησε βοσκός της περιοχής, στον οποίον είπε ότι βγήκε στο βουνό γιατί έχει προβλήματα με συγγενικά του πρόσωπα.

Οι αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή και θεωρείται θέμα ωρών η σύλληψη ή η παράδοσή του. Στις 5:00 το απόγευμα ο 29χρονος από το Μεσόπυργο Άρτας πήγε στο σπίτι του πεθερού του και αφού διαπληκτίστηκαν φέρεται να τον πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Πρώτη ενημέρωση: Άνδρας στο Αστροχώρι Άρτας σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα τον 80χρονο πεθερό του μετά από καβγά που είχαν μεταξύ τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 29χρονου δράστη που έχει εξαφανιστεί μετά από ό, τι συνέβη.

Το Αστροχώρι είναι ορεινό χωριό και ανήκει στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Διαβάστε επίσης: Λαμία: Ανήλικη έστειλε μήνυμα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και απειλούσε να αυτοκτονήσει
Το θύμα δέχθηκε τέσσερις πυροβολισμούς
Σύμφωνα με το epiruspost.gr, το άγριο έγκλημα σημειώθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, όταν συνεπλάκησαν ο γαμπρός και πεθερός.

Το θύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμούς. Ο δράστης αναζητείται από την Αστυνομία τόσο στον νομό Άρτας όσο και στους όμορους νομούς.

Γιατί τον σκότωσε
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 29χρονος και πατέρας ενός παιδιού, ζούσε στην Άρτα και αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα. Το μεσημέρι ο πατέρας της γυναίκας, πήγε στην Άρτα και πήρε την κόρη του από το σπίτι της και την οδήγησε στο πατρικό σπίτι στο Αστροχώρι.

Ο σύζυγος οπλισμένος με την καραμπίνα τους ακολούθησε και φτάνοντας στο χωριό πήγε στο σπίτι του πεθερού του, όπου τον πυροβόλησε τέσσερις φορές.

Αμέσως μετά έφυγε προς το βουνό. Η Αστυνομία, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ξεκίνησε τις έρευνες για τον εντοπισμό του. Ο 29χρονος κατάγεται από το γειτονικό χωριό Μεσόπυργο και γνωρίζει καλά την περιοχή.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο χρόνος «τρέχει» για τις επιχειρήσεις  και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά «ξέχασαν» στη συνέχεια να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η διορία που τους έχουν δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για την υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Αυγούστου 2022.

Οσοι δεν προλάβουν και χάσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο. Και αυτό γιατί η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν τα ποσά της ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Στις 31 Αυγούστου 2022 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνολικά, η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.

Σε περίπτωση που τα προς επιστροφή ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η  Ιουλίου 2022,  η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

Μέχρι 31 Αυγούστου 2022 έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της επιστρεπτέας προκαταβολής εκδόθηκε και αναρτήθηκε στον λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου 2022.

Δεν ισχύει η επιπλέον έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους φορολογούμενους που η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία, δηλαδή μετά τις 25 Ιουλίου.

Εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

♦ 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

♦ 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

– 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

♦ 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

♦ 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, η ενίσχυση επιστρέφεται στο 100% εφάπαξ και εντόκως, χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης.

In.gr

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος της ομορφιάς, η Νίκη Μελικίδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη σκόρπισε στην Πάτρα η αναγγελία του θανάτου της Νίκης Μελικίδου, επί χρόνια ιδιοκτήτριας ινστιτούτου αισθητικής, μιας δυναμικής και δραστήριας γυναίκας με έντονη κοινωνική παρουσία στην πόλη της Πάτρας.

Την είδηση έκανε γνωστή η δημοσιογράφος Μαρία Σιορώκου σε ανάρτησή της στο facebook γράφοντας: ” Έφυγε η μεγάλη ΚΥΡΙΑ της ομορφιάς Νίκη Μελικίδου…
Φίλη μου αγαπημένη, καλό σου ταξίδι!”

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα