Διεθνή
Εκλογές στη Γαλλία: Τι δείχνει το πρώτο exit poll βελγικής εφημερίδας
Δημοσιεύθηκε
10 μήνες πρνστις

Ισόπαλοι στο 24% βρίσκονται ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με exit poll που δημοσιεύει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, η οποία βέβαια υπογραμμίζει ότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις σε έναν μικρό αριθμό ερωτηθέντων, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ – Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.
Στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ότι οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς υποψηφίους, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές από τις αστικές περιοχές, στις οποίες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί.
Στην Dordogne της Νέας Ακουιτανίας όπου τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα έχουν κερδίσει τις τοπικές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 75,26% ενώ στο Παρίσι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες άγγιξε μόλις το 52,1%.
Παράλληλα, η πόλη Roubaix στην βορειοδυτική Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, έσπασε όλα τα ρεκόρ αποχής καθώς μόλις το 21% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες.
Μειωμένη η συμμετοχή στις εκλογές
Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21:00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».
Σχετικά θέματα
-
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η γυναικολόγος – Υφυπουργός του Μακρόν, κατηγορείται για βιασμό γυναίκας
-
Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι – Σε αυτοδυναμία ελπίζει ο Μακρόν
-
Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο: Στόχος μας να σταματήσουμε τον πόλεμο, όχι να ταπεινώσουμε τη Ρωσία
-
Μπάιντεν σε Μακρόν: Μαζί θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία
-
Στοίχημα για τρεις η επόμενη ημέρα στη Γαλλία: Μακρόν, Λεπέν και Μελανσόν
-
Εκλογές στη Γαλλία: Οι Βέλγοι διαρρέουν τα πρώτα exit polls – Τα ποσοστά Μακρόν και Λεπέν
Διεθνή
ΔΝΤ: Υψηλότερη της προσδοκόμενης η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023
Δημοσιεύθηκε
22 ώρες πρνστις
31 Ιανουαρίου 2023 10:24
Διαπιστώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τα επανειλημμένα σοκ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023.
Συγκεκριμένα, εκτιμά πως το φάσμα της ύφεσης απομακρύνεται για αρκετές χώρες, ιδίως στην ευρωζώνη, ενώ το πρόσφατο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας δημιουργεί κατ’ αυτό ελπίδες για επιπρόσθετη ώθηση.
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,9% το 2023, κατά τη νεότερη έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα. Πρόκειται για ρυθμό ανώτερο κατά 0,2 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, που δημοσιοποιήθηκε από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.
Προειδοποίησε πως η χρονιά αυτή «θα παραμείνει δύσκολη», όμως μολαταύτα «μπορεί» να αποδειχθεί «σημείο καμπής» πριν από την ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και την «επιβράδυνση» του πληθωρισμού.
Η επιβράδυνση της δραστηριότητας αναγγέλλεται λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά αυτή των ΗΠΑ (προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2023, ρυθμό υψηλότερο κατά 0,4% από αυτόν για τον οποίο γινόταν λόγος τον Οκτώβριο).
«Οι προοπτικές είναι λιγότερο δυσοίωνες από τις προβλέψεις μας τον Οκτώβριο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.
Αλλά και στη Γερμανία και στην Ιταλία, το ΔΝΤ δεν φοβάται πλέον πως θα ενσκήψει ύφεση, αντίθετα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούσε τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που άντεξε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται έτσι να φθάσει το 0,7% (+0,2% σε σχέση με την πρότερη πρόβλεψη).
Σημαντικός παράγοντας χαρακτηρίζεται το πλήρες άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής zero COVID τον Δεκέμβριο. Παρά τη χαοτική διαχείρισή του και τη μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα, η απόφαση αυτή αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας (στο 5,2%, από 4,4% που προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες), δίνοντας ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, κατά το ΔΝΤ.
Εξάλλου ο πληθωρισμός, που ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα λίγο ως πολύ παντού στον κόσμο, επιβραδύνεται πλέον και αναμένεται να είναι λιγότερο υψηλός το 2023 από ότι το 2022 στις περισσότερες χώρες, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου.
Ο θεσμός της Ουάσιγκτον προβλέπει πάντως πως θα είναι υψηλότερος από ό,τι έλεγε τον Οκτώβριο, ότι θα φθάσει το 6,6% (από 6,5%). Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά πως θα επιστρέψει το 2024 σε επίπεδα κατώτερα αυτών του 2021 (4,3% έναντι 4,7%).
Οι αριθμοί αυτοί είναι πιο αισιόδοξοι από εκείνους που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα στα μέσα του μήνα, προβλέποντας περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όμως οι προβλέψεις εκείνες είχαν ετοιμαστεί πριν από το τέλος των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας στην Κίνα. Εξάλλου, οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη από τους δυο θεσμούς είναι διαφορετικοί.
Ύφεση στη Βρετανία
Οι τρεις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας –ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη– παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ανθεκτικότητας, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση. Και στο σύνολό τους οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγράψουν φέτος ανάπτυξη, έστω ισχνή.
Εξαίρεση: η Βρετανία αναμένεται να είναι η μοναδική χώρα της G20 που θα βιώσει ύφεση φέτος, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να αναμένεται να είναι της τάξης του 0,6% (το ποσοστό αυτό είναι λίγο καλύτερο από το 0,9% για το οποίο γινόταν λόγος τον Οκτώβριο).
Αντίθετα, η Ρωσία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση, παρά τις κυρώσεις που της επέβαλε η διεθνής κοινότητα αφότου ο στρατός της εισέβαλε στην Ουκρανία, καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη το 2023 (0,3%), που αναμένεται μάλιστα να επιταχυνθεί το 2024 (+2,1%), σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου, προβλέπεται ταχεία ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική (3,8%, σχεδόν αμετάβλητη από τον Οκτώβριο), όπως και στη Μέση Ανατολή και στην κεντρική Ασία (3,2%, πρόβλεψη κατά 0,4% χαμηλότερη από τον Οκτώβριο), πολύ πιο υψηλή από την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου αναμένεται να είναι κατώτερη του παγκόσμιου μέσου όρου (1,8%).
Για τις δυο ατμομηχανές της λατινοαμερικάνικης οικονομίας –Βραζιλία, Μεξικό– η πρόβλεψη για την ανάπτυξη (1,2 και 1,7% αντίστοιχα) βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από άλλες μεγάλες χώρες που κατατάσσονται στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως την Κίνα και την Ινδία (6,1%).
Το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,1%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από αυτό που προβλεπόταν τον Οκτώβριο (-0,1%).
Για το τρέχον και το επόμενο έτος «η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή σε σχέση με τους ιστορικούς κανόνες», συνόψισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Διεθνή
Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ θα άρουν την εθνική κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στις 11 Μαϊου
Δημοσιεύθηκε
22 ώρες πρνστις
31 Ιανουαρίου 2023 10:00
Τέλος στην εθνική κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που είχε κηρυχθεί πριν από τρία χρόνια, επιτρέποντας σαρωτικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα, πρόκειται να βάλει την 11η Μαΐου 2023 η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και η κατάσταση εθνικής έκτακτης υγειονομικής ανάγκης είχαν κηρυχθεί το 2020, από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Μπάιντεν παρέτεινε επανειλημμένα τα μέτρα, τα οποία αποφασίστηκε να αρθούν τον Μάιο.
Η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού της προεδρίας των ΗΠΑ (Office of Management and Budget, OMB) διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα παραταθούν ως την 11η Μαΐου και κατόπιν θα αρθούν.
Η ανακοίνωση συνάδει με «τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ειδοποιήσει τουλάχιστον 60 ημέρες νωρίτερα για τον τερματισμό» της κατάσταση εθνικής έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, διευκρίνισε η OMB.
Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο με σκοπό να καταργηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων σε ομοσπονδιακές δομές ή προγράμματα υγείας.
Το Κογκρέσο έχει ήδη αμβλύνει την έκταση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που είχε τον πιο άμεσο αντίκτυπο στους Αμερικανούς, καθώς εντάθηκαν οι πολιτικές εκκλήσεις για τερματισμό της. Οι νομοθέτες αρνούνται επί μήνες να εκπληρώσουν το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για δισεκατομμύρια περισσότερα δολάρια για την παράταση των δωρεάν εμβολίων και ελέγχων για τον Covid. Και το πακέτο δαπανών 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε πέρυσι και υπογράφηκε σε νόμο από τον Μπάιντεν έβαλε τέλος σε έναν κανόνα που απαγόρευε στις πολιτείες να εκδιώξουν τους ανθρώπους από το Medicaid, μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν την κάλυψή τους μετά την 1η Απριλίου.
Μόλις λήξει η έκτακτη ανάγκη, τα άτομα με ιδιωτική ασφάλιση θα έχουν κάποια έξοδα από την τσέπη τους για εμβόλια, εξετάσεις και θεραπεία, ενώ οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πληρώσουν για αυτά τα έξοδα στο σύνολό τους.
Διεθνή
Επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Πακιστάν: Στους 89 εκτινάχθηκε ο απολογισμός των νεκρών
Δημοσιεύθηκε
24 ώρες πρνστις
31 Ιανουαρίου 2023 08:24
Η επίθεση χθες Δευτέρα βομβιστή-καμικάζι σε ισλαμικό τέμενος μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Πεσάβαρ του Πακιστάν (βορειοδυτικά) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 89 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησε σήμερα εκπρόσωπος νοσοκομείου.
Η έκρηξη έγινε την ώρα της μεσημβρινής προσευχής στον χώρο λατρείας στο εσωτερικό του αρχηγείου της αστυνομίας της Πεσάβαρ, κάπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Ο Μουχάμαντ Άσιμ Χαν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Lady Reading της Πεσάβαρ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακομίστηκαν σε αυτό τουλάχιστον εννέα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του τζαμιού. Η οροφή του χώρου λατρείας και τοίχος κατέρρευσαν εξαιτίας της έκρηξης.
Ο κ. Χαν είπε ακόμη ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι 57, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αργότερα «θα απομακρύνουμε το τελευταίο τμήμα της οροφής που κατέρρευσε, για να μπορέσουμε να ανασύρουμε κι άλλα θύματα. Είμαστε απαισιόδοξοι για τις πιθανότητές μας να βρούμε άλλους επιζήσαντες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Άχμαντ Φάιζι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας 1122.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα θύματα ήταν αστυνομικοί. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια σε αυτό το στάδιο.
Το αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσάβαρ είναι από τις πιο αυστηρά φυλασσόμενες περιοχές της πόλης. Εκεί έχουν την έδρα τους διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών.
Η πρωτεύουσα και η υπόλοιπη χώρα, ειδικά τομείς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε κατάσταση ακόμη υψηλότερης επαγρύπνησης.
Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο εδώ και μήνες, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, με ραγδαία επιδείνωση της ασφάλειας.
Έπειτα από κάποια χρόνια σχετικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη· αποδίδονται κυρίως στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ) και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.
Ροή ειδήσεων
ΠΑΤΡΑ: Δείτε τα πρόστιμα που πλήρωσε ο Δήμος για την πυρασφάλεια στα σχολεία
H Πάτρα γιορτάζει αύριο την Υπαπαντή
Τα ζώδια σήμερα(1/2)
Πτώση Phantom F-4: Σε εξέλιξη η έρευνα για τον κυβερνήτη – ερωτηματικά για τα τελευταία λεπτά της πτήσης
3 ευρώ ανά διέλευση με επιδότηση-Νέα αντιπρόταση για μείωση του κόστους στα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» ζητούν οι εργαζόμενοι
“Εφυγε” ο Αχαιός ηθοποιός Γιάννης Σταματίου – Μόλις 63 ετών – ΦΩΤΟ
Σε… καρναβαλική διαπασών-Διάσημα ονόματα από τον χώρο της μουσικής επιφυλάσσουν γερές δόσεις διασκέδασης και κεφιού στο Πατρινό Καρναβάλι
Συμβασιούχοι του Δήμου: Ζητούν «άδεια» να πάνε στα δικαστήρια Χαλκίδας και Λασιθίου
Ο Προμηθέας κέρδισε με 105-103 τους Χάμπουργκ Τάουερς
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Τετάρτη(1/2)
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” μόλις 62 ετών ο Παναγιώτης Γκίτσης, με τα ξακουστά παγωτά – ΦΩΤΟ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Στου Ψάχου το νεότερο κατάστημα της ομίλου Ανδρικόπουλος
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Νεκρός μαθητής: Έπαιζε, έχασε την ισορροπία του και χτύπησε σε περβάζι παραθύρου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Γένους θηλυκού η θέση Διοικητή στο Καραμανδάνειο
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ: Εγινε έκρηξη και η πόρτα… βρέθηκε στο μπαλκόνι! ΦΩΤΟ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: «Έφυγε» από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής ΩΡΛ του Παν/μίου Πατρών Παναγιώτης Γκούμας
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Επιδότηση έως και €6.000 σε ευάλωτα νοικοκυριά που τους κόπηκε το ρεύμα λόγω χρεών
-
Events5 ημέρες πρν
Η τοπική κοινότητα Πετρωτού έκοψε την πίττα της!