Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Connect with us

Διεθνή

Ιστορίες καθημερινής… τρέλας στην Κίνα του zero-COVID

Δημοσιεύθηκε

στις

Γνωστές στην Κίνα ως «ju wei hui», οι Επιτροπές Γειτονιάς αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης στην αχανή χώρα.

Πρόκειται για έναν «στρατό» 4 εκατομμυρίων κοινοτικών υπαλλήλων, που βοηθούν στην εφαρμογή πολιτικών για σχεδόν τα πάντα: από τον οικογενειακό προγραμματισμό, έως τη διαλογή των σκουπιδιών σε γειτονιές σε όλη τη χώρα.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, έχουν γίνει επίσης οι «πεζικάριοι» στον πόλεμο της κινεζικής κυβέρνησης κατά της COVID-19.

Ο πρόεδρος Σι τους χαρακτήρισε την πρώτη και πιο σημαντική «γραμμή άμυνας» κατά του κοροναϊού και της εθνικής στρατηγικής zero-COVID: «μηδενικών κρουσμάτων» δηλαδή, με την άμεση εφαρμογή αυστηρών lockdown και τη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό.

Καθώς όμως η Κίνα βιώνει τώρα με την παραλλαγή Όμικρον τη χειρότερη έξαρση της COVID-19, οι κρίσιμοι αυτοί εργαζόμενοι πρώτης γραμμής έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής. Σωματικής και ψυχικής.

«Είναι δύσκολο να φας ή να ξεκουραστείς», λέει στο αυστραλιανό δίκτυο ABC μια από αυτούς, η Λούσι. «Αρρωσταίνουμε ο ένας μετά τον άλλο».

«Ορισμένες φορές έχω τόσο άγχος», παραδέχεται, «που ακόμη και στα όνειρά μου επαληθεύω στοιχεία».

Εργαζόμενοι… για όλες τις δουλειές
Η γενέτειρα της Λούσι, η Ναντζίνγκ στην ανατολική Κίνα, δεν είναι από τα νέα hotspot της COVID-19.

Αντιμετωπίζει ωστόσο τεράστια πίεση λόγω της γειτνίασής της με τη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει μπει σε αυστηρό lockdown.

Η Λούσι -που αποφοίτησε μόλις το περασμένο καλοκαίρι από το πανεπιστήμιο, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Κοινωνική Μέριμνα- έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη 490 νοικοκυριών, που αριθμούν συνολικά 900 άτομα.

Σήμερα, τα τυπικά καθήκοντά της περιλαμβάνουν καθημερινή επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων με όσους νοσούντες βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι.

Καθημερινό έλεγχο όλων ανεξαιρέτως -μέσω της κινεζικής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat- για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Οργάνωση μαζικών διαγνωστικών τεστ και θερμομετρήσεις.

Συλλογή και καταγραφή δεδομένων των επαφών κρουσμάτων.

Όμως αυτή και η ομάδα της, όπως και οι υπόλοιπες στις Επιτροπές Γειτονιάς, καλούνται να κάνουν πια κάθε είδους δουλειά.

Από την τοποθέτηση αισθητήρων στις πόρτες διαμερισμάτων νοσούντων με κοροναϊό -για να ελέγχουν εάν βγαίνουν έξω από το σπίτι- έως παράδοση προμηθειών κατ’ οίκον και απομάκρυνση των σκουπιδιών.

«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις των κατοίκων, δεδομένου ότι έχουμε σημαντικές ελλείψεις προσωπικού», παραδέχεται η νεαρή κοινοτική υπάλληλος.

Στην πιο ακραία περίπτωση, εξιστορεί, ένας από τους εργάτες ανέβηκε τρέχοντας τις σκάλες για να παραδώσει πράγματα σε ένα νοικοκυριό τέσσερις φορές μέσα σε μια ημέρα…

Η Γιαν, μέλος μιας άλλης Επιτροπής Γειτονιάς, έμεινε 40 ώρες στο πόδι, όταν ανέλαβε μαζί με τους συναδέλφους της να στήσουν ένα νέο κέντρο για τη διενέργεια μαζικών τεστ.

Στη δική της ομάδα εργάζονται συνολικά 9 άτομα, υπεύθυνα για μια συνοικία συνολικά 8.500 κατοίκων.

Σήμερα, η ίδια περνά ατελείωτες ώρες στο πόδι. «Έχω προβλήματα στη μέση», ομολογεί, «όμως δεν μπορώ να σταματήσω και να ξεκουραστώ».

Για να αντεπεξέλθει, παίρνει παυσίπονα και χρησιμοποιεί ειδικές ζώνες.

Μέσα στον τελευταίο μήνα, η ομάδα της έκανε πάνω από πέντε γύρους μαζικών τεστ, περισσότερα δηλαδή από 40.000.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η Γιαν είναι υπομονή. «Λέω στον εαυτό μου ότι όλο αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει», μονολογεί.

Ένα σύστημα στα όριά του
«Είμαστε το μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο “δίχτυ” για την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας στην Κίνα», επισημαίνει η Λούσι.

«Παλεύουμε κυριολεκτικά με τις ζωές μας για να κρατήσουμε αυτή τη γραμμή άμυνας, να εξαλείψουμε τον ιό και να συνεισφέρουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο στην κοινωνία».

Έπειτα όμως από δύο χρόνια διαρκούς μάχης με τον κοροναϊό, και δη στο αυστηρό πλαίσιο της στρατηγικής zero-COVID, αυτό το “δίχτυ” -παραδέχεται- «έχει τώρα τεντωθεί σε οριακό σημείο».

«Οι κάτοικοι είναι ως επί το πλείστον συνεργάσιμοι και κατανοούν πόσο σκληρή είναι η δουλειά μας», υπογραμμίζει η Γιάν. «Όμως η Κίνα έχει τόσους πολλούς ανθρώπους»…

Ορισμένοι συναδέλφοί της, λέει, που εργάζονται στην επαλήθευση δεδομένων και πρέπει να τσεκάρουν καθημερινά την κατάσταση όλων των κατοίκων στην περιοχή που είναι υπεύθυνοι, έχασαν για κάποιες ημέρες τη φωνή τους από τις τόσες πολλές κλήσεις.

Μια τέτοια εξατομικευμένη φροντίδα εξελίσσεται σε τεράστια πρόκληση σε εστίες μεγάλης κλίμακας, όπως στην περίπτωση της Σαγκάης.

Υπάρχουν ήδη αναφορές για κατοίκους που δεν έχουν την κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη, λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Ολόκληρο το σύστημα είναι πολύ συγκεντρωτικό και οι υπάλληλοι είναι εκπαιδευμένοι να εκτελούν εντολές», εξηγεί η Λούσι. «Αυτό έχει τα οφέλη του, έχει όμως και τα μειονεκτήματά του».

Δεδομένου ότι η κατάσταση δεν δείχνει να εξομαλύνεται άμεσα, οι κοινοτικοί εργαζόμενοι ζητούν τώρα περισσότερη υποστήριξη.

Οι κινεζικές αρχές αναγνώρισαν την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως τη βελτίωση μισθών και τη δημιουργία ενός συστήματος εθελοντισμού για την υποστήριξη των εργαζομένων πρώτης γραμμής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πολλοί, όπως η Λούσι, μιλούν για ημίμετρα. Ζητούν την πρόληψη περισσότερων κοινοτικών υπαλλήλων, μεγαλύτερη προστασία, καλύτερα ωράρια και περισσότερη άδεια.

Όχι όμως ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. «Ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας», λέει η Γιάν, απηχώντας την δημόσια άποψη πολλών, «θα πρέπει να ανταποκριθώ ενεργά και να παραμείνω στην πρώτη γραμμή».

in.gr

Διεθνή

80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότεροι από 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν στη νότια Κίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της Covid που ώθησαν τις αρχές να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις και τις σιδηροδρομικές μεταφορές σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα, 483 κρούσματα κοροναϊού αναφέρθηκαν στο θέρετρο Σανϊά, που έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, στο νησί Χαϊνάν, που φέρει το παρατσούκλι «Κινεζική Χαβάη».

Όλες οι πτήσεις από τη Σανϊά, ένα δημοφιλές μέρος ιδιαίτερα για τους σέρφερ, ακυρώθηκαν το Σαββατοκύριακο και οι πωλήσεις εισιτηρίων τρένου ανεστάλησαν.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – κοροναϊός: Εκτόξευση των κρουσμάτων και νέα lockdown
Οι τουρίστες που επιθυμούν να φύγουν πρέπει να έχουν πέντε αρνητικά τεστ PCR τις τελευταίες επτά ημέρες, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Τα ξενοδοχεία στην πόλη πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους έκπτωση 50% έως ότου αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των αρχών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων το Σάββατο.

Στη Σανϊά, δημόσιοι χώροι ψυχαγωγίας όπως σπα, καραόκε μπαρ και μπαρ έχουν κλείσει από την περασμένη εβδομάδα, αλλά βασικές υπηρεσίες όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά.

Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που συνεχίζει να εφαρμόζει μια στρατηγική μηδενικής διασποράς Covid, επιβάλλοντας lockdown και μεγάλου χρονικού διαστήματος καραντίνες.

Τα σύνορα της χώρας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά από τις αρχές του 2020, απαγορεύοντας την είσοδο ξένων επισκεπτών.

in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Οι τελευταίες στιγμές του 12χρονου Άρτσι – Συγκλονίζει η περιγραφή της μητέρας του

Δημοσιεύθηκε

στις

Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο ο 12χρονος Άρτσι, αφού τελικά το νοσοκομείο έκλεισε το μηχάνημα που τον κρατούσε στη ζωή.

Εμφανιζόμενες έξω από το Royal London Hospital στο Whitechapel του ανατολικού Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν ο Archie, η μητέρα Hollie Dance και η θεία Ella Carter δήλωσαν συντετριμμένες στους δημοσιογράφους ότι ο 12χρονος πέθανε.

Οι τελευταίες στιγμές του Archie
Η Hollie δήλωσε: «Ο ‘Αρτσι πέθανε στις 12:15 σήμερα. Είμαι η πιο περήφανη μαμά στον κόσμο, ένα τόσο όμορφο αγοράκι, και πάλεψε μέχρι το τέλος – και είμαι τόσο περήφανη που είμαι η μαμά του».

Όλοι ήταν εμφανώς συντετριμμένοι, ειδικά όταν η κυρία Carter περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του Αρτσι. «Του αφαιρέθηκε κάθε φαρμακευτική αγωγή στις 10 η ώρα. Όλα τα στατιστικά του παρέμειναν απολύτως σταθερά για δύο ώρες μέχρι να μειώσουν τον οξυγόνο. Τότε έγινε εντελώς μπλε» είπε.

«Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αξιοπρεπές στο να βλέπεις ένα μέλος της οικογένειας ή ένα παιδί να ασφυκτιά. Καμία οικογένεια δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς, είναι βάρβαρο» συμπλήρωσε.

Πώς έπεσε σε κώμα ο 12χρονος, το επικίνδυνο challenge
Ο 12χρονος βρισκόταν σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του στις 7 Απριλίου στο σπίτι τους και κρατήθηκε στη ζωή με ένα συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, όπως μηχανική υποστήριξη της ζωής και φαρμακευτικές θεραπείες, στο Βασιλικό Νοσοκομείο στο Whitechapel, στο ανατολικό Λονδίνο.

Η οικογένειά του πιστεύει ότι μπορεί να συμμετείχε σε μια διαδικτυακή πρόκληση Tiktok αφού βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του με ένα καλώδιο τυλιγμένο γύρω από το λαιμό του.

Αφού έδωσε μάχη για να διατηρήσει τη θεραπεία υποστήριξης της ζωής του με την ελπίδα ότι θα επανέλθει, η οικογένεια έχασε μια τελευταία μάχη για να τον μεταφέρει σε ξενώνα για να πεθάνει «ειρηνικά» χθες, αφού οι γιατροί είπαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να τον μεταφέρουν.

Οι οικείοι του διατηρούσαν την ελπίδα ότι θα γινόταν καλύτερα, αλλά οι γιατροί προειδοποίησαν τον Απρίλιο ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες ανάκαμψης, λέγοντας ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

ΗΠΑ: Αρνητικός στην Covid-19 ο Τζο Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρνητικός στην Covid-19 είναι από σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο γιατρός του έκανε γνωστό ότι ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει σε απομόνωση αναμένοντας και το δεύτερο αρνητικό τεστ.

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίσθηκε θετικός στην νόσο στις 21 Ιουλίου, στην συνέχεια εμφανίσθηκε αρνητικός, πριν από νέο θετικό τεστ στις 3ο Ιουλίου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα