Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Τοπική αγορά

Αναζητούν… ρόλο στην ‘Ολυμπία Οδό

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιέσεις για προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ασκούν δεκάδες εργολήπτες οι οποίοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την εξαίρεση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μετά το νέο κύκλο παραχωρήσεων στις μεγάλες κατασκευαστικές, εν μέσω μάλιστα της κρίσης που προκαλούν η ακρίβεια και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Αιτία η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να @ προχωρήσει στο νέο κύκλο παραχωρήσεων σε ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡΑ και ΑΒΑΞ μέσω της Πατρών-Πύργου, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ (νέος Αυτοκινητόδρομος και Παρεμβάσεις Οδικής Ασφαλείας) και
@ να παραχωρήσει το δικαίωμα στις μεγάλες κοινοπραξίες, μέσω του νέου -εναλλακτικού- αναπτυξιακού μοντέλου και τις «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής», προκειμένου να προτείνουν και να ωριμάζουν έργα υποδομών άνω των 200 εκατ. ευρώ!
Τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων, πριν από ένα μήνα, κατά την συζήτηση του Ν/Σ «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής» κτύπησαν μάλιστα το καμπανάκι για υπέρ-συγκέντρωση έργων στα χέρια λίγων εταιρειών.
«Αυτή τη στιγμή, πάνω από 80%, ίσως και το 90% του κατασκευαστικού αντικειμένου της χώρας, μεγαλύτερο ακόμη και από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το εκτελούν πέντε εταιρείες. Επικρατεί δηλαδή μια αδιανόητη υπερ-συγκέντρωση στην κατασκευαστική αγορά, η οποία πλήττει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, μικρότερες κατασκευαστικές, από μικρές ατομικές επιχειρήσεις έως και επιχειρήσεις με κάποιες εκατοντάδες εργαζομένους» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αχαΐας, Πέτρος Μαντάς.
Το θέμα της ‘Ολυμπίας’ φαίνεται ότι αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! «Δύο από τις τρεις εταιρίες που έχουν αναλάβει, μέσα από την Ολυμπία οδό, την Πατρών, εκτελούν σήμερα πληθώρα συμβάσεων. Με βάση τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έργο να κινηθεί αργά και να παραμείνει εκ νέου ανοικτό, τόσο σε οικονομικούς όσο και σε πολιτικούς κινδύνους» επισημαίνει.
«Η τριετία που προβλέπει η σύμβαση είναι υπερ-επαρκής ενώ η πραγματικότητα, με βάση την λειτουργία της αγοράς σήμερα, με ευθύνη όσων ευθύνονται για αυτή την υπερ-συγκέντρωση, είναι πιθανό αυτές οι εταιρείες να μην έχουν μηχανήματα να χρησιμοποιήσουν. Την ίδια ώρα δεκάδες τεχνικές επιχειρήσεις σήμερα αναγκάζονται να απολύουν προσωπικό» καταλήγει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement